Nová štúdia: Nezdravá vegánska strava zvyšuje riziko rakoviny

15.06.2022

Byť "nezdravým" vegánom môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka u žien o 20 %, varuje nová štúdia.

Akademici zistili, že ženy na nezdravej rastlinnej strave majú až o pätinu vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktoré jedia zdravšie potraviny.

To zahŕňalo pravidelnú konzumáciu vecí, ako sú čipsy, šumivé nápoje a biela ryža.

Ale tí, ktorí sa držali zdravej vegánskej stravy s vysokým obsahom čerstvého ovocia a zeleniny, strukovín, obilnín a rastlinných olejov, čelili o 14 percent nižšiemu riziku. Odborníci uviedli, že zistenia dokazujú, že nie všetky rastlinné diéty sú rovnaké, pokiaľ ide o ich zdravotné prínosy.

Projekt sledoval 65 000 žien vo Francúzsku počas dvoch desaťročí a požiadal ich, aby v priebehu výskumu vyplnili dva dotazníky o stravovaní. Konzumácia veľkého množstva cukru alebo jednoduchých uhľohydrátov môže spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, ktorá bola predtým spájaná s rakovinou.

A konzumácia príliš veľkého množstva uvedených nezdravých rastlinných potravín je známou príčinou obezity, ktorá môže drasticky zvýšiť riziko iných druhov rakoviny. 

Zdravé vs nezdravé

Výskumníci z Paris-Saclay University prezentovali zistenia ako abstrakt na konferencii Nutrition 2022 Live Online. Úplná metodika ešte nebola zverejnená. Rozdali dotazníky 65 574 ženám po menopauze, ktoré mali v priemere 50 rokov, a sledovali mieru diagnostikovania rakoviny.

Diéty boli klasifikované ako "zdravé" a "nezdravé" rastlinné stravy alebo zdravé alebo nezdravé živočíšne na základe príjmu 18 skupín potravín.

Toto sa použilo na zoradenie dobrovoľníkov do piatich rôznych skupín na základe toho, ako blízko dodržiavali jednotlivé stravovacie návyky. Sanam Shah, autor štúdie, povedal: "Čo sa líši od našej štúdie, je to, že sme mohli rozlúštiť účinky kvality rastlinných potravín, na čo sa predchádzajúce štúdie nezamerali na iné stravovacie návyky.

"Vyhodnotením zdravých a nezdravých potravín a potravín živočíšneho pôvodu sme komplexne analyzovali príjem potravy s ohľadom na "zdravosť" skupín potravín."

Za 21 rokov bolo diagnostikovaných 3 968 ochorení. Výskumníci porovnávali mieru medzi tými, ktorí dodržiavali rôzne diéty, aby vypočítali riziko. Ľudia, ktorí dodržiavali najzdravšiu rastlinnú stravu, mali o 14 percent nižšie riziko rakoviny prsníka v porovnaní s tými, ktorí išli inou cestou.

Opak bol pravdou pre tých, ktorí dodržiavali nezdravú rastlinnú stravu.

Pán Shad povedal: "Tieto zistenia poukazujú na to, že zvýšenie spotreby zdravých rastlinných potravín a zníženie spotreby menej zdravých rastlinných potravín a živočíšnych potravín môže pomôcť predchádzať všetkým typom rakoviny prsníka." Povedal, že rastlinná strava nemusí nutne znamenať presne vegetariánsku alebo vegánsku, ale väčší dôraz na konzumáciu zeleniny a iných potravín neživočíšneho pôvodu. 

zdroj: dailymail.co.uk

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky