Deti majú jesť mäso, mlieko, vajcia / Deti majú problém s cholesterolom
Dnes by sme sa pozreli na dva vzájomne si odporujúce články na našom obľúbenom karnistickom webe aktuality.
Prvý článok je s názvom: Ako by mala vyzerať strava dieťaťa od 1. roka? Pozrite si kompletný zoznam i recepty, čo všetko môžu jesť
Druhý kontruje: Vysoký cholesterol sa týka aj detí: Takto ľahko zistíte, či aj to vaše patrí do rizikovej skupiny
Prvý článok - Deti musia jesť mäso, mliečne výrobky a vajcia
Prvý článok vychádza z karnistického náboženstva, kde radí Riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment Katarína Skybová, ako sa majú stravovať malé deti od prvého roka. Čo napríklad radí:
Najvhodnejšie pre dieťa je prijímať jedlá zo všetkých potravinových kategórií, teda aj mäso, mlieko a vajcia. Z mäsa získava železo a vitamín B12, ktoré sú práve z mäsa najlepšie využiteľné.
Keď odhliadneme od všetkých ostatných negatív mäsa na zdravie, tak práve spomínané železo je veľký problém. Hemové železo sa nachádza iba v živočíšnych "produktoch" a jeho príjem si telo nevie regulovať, čo môže mať veľmi negatívne následky na zdravie. Príjem mäsa z pohľadu hemového železa je spájaný s výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Vitamín B12 sa zvieratám podáva ako suplement a nie je dôvod ich kvôli tomu zabíjať.
Bielkoviny: Batoľa by malo denne získať zo stravy 1g bielkovín na 1 kg hmotnosti. Dobrým zdrojom bielkovín sú práve potraviny živočíšneho pôvodu.
Dobrý zdrojom áno. Nemorálnym, neetickým a nezdravím určite.
Ak však vaše dieťatko dlhšie nechce jesť mäso a jeho strava je jednostranná, oslovte vášho detského lekára, ten vám poradí ako ďalej.
Keď dieťa odmieta jesť mŕtvoly, "tak to je určite signál navštíviť doktora". Tu by som upozornil, že lekári nemajú dostatočné vzdelanie ohľadom výživy ľudí. Lekári riešia následky, resp. choroby. Skôr ako lekára by bolo lepšie navštíviť výživového špecialistu (ktorý má na to adekvátne vzdelanie) a potom daný jedálniček prípadne konzultovať s doktorom.
Čo v jedálničku vynechať a obmedziť? Vhodné je limitovať jednoduché cukry, ktoré sa nachádzajú v sladkostiach, cukre, ale aj v ovocí a džúsoch. Majú súvis s detskou obezitou a kazivosťou zubov.
Už som sa nadychoval na odpoveď ohľadom ovocia, ale nasleduje táto veta.
Dostatok cukru dieťa získa z kaší, ovocia a obilnín.
Nerozumiem prečo si pani riaditeľka a odborníčka na detskú obezitu protirečí v dvoch skoro za sebou idúcich vetách. Toto ma vždy prekvapuje, ako čítate rady o tom, že sa máte vyhnúť ovociu v ktorom sú cukry a preto sú ľudia obézni.
Hádajte čo tvorí veľkú časť vegánskej stravy? Áno je to ovocie. A je obezita problém číslo jedna pri vegánoch? Ukazujú sa zábery obéznych ľudí so zdravotnými problémami, kde by sa poukazovalo na to, že to spôsobilo ovocie a preto je vegánstvo nezdravé?
Ďalej nasleduje jedálniček kde sa dostalo pozornosti aj ovociu a zelenine. Prichádza však aj odporúčanie pre mlieko:
Mlieko a mliečne výrobky: treba sa zamerať na kvalitné mliečne výrobky plnotučné, polotučné.
Áno. Plnotučné a polotučné, tie ktoré obsahujú plno cholesterolu a nasýtených tukov.
Vajcia: vajcia sú zdrojom plnohodnotných bielkovín, je možné podávať ich napríklad v deň kedy nie je v jedálničku mäso.
Znova bohatý zdroj nezdravých tukov a cholesterolu (a ako vždy s následkom zabitých a utýraných zvierat, ale to je v rámci karnistickej výživy z myšlienok potlačené).
Druhý článok - Deti majú problém s cholesterolom
Keď už sme si prečítali ako sa majú deti správne stravovať a teda že je dôležité aby jedli mäso, plnotučné a polotučné mliečne výrobky a vajcia, tak sa pozrime na druhý článok, kde sa hovorí o následkoch tohto jedálnička. Tu sa už vyjadruje kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi je hlavným rizikovým faktorom pre vznik a rozvoj aterosklerózy. Následkom závažného zúženia ciev alebo ich upchatia môže byť infarkt, mozgová mŕtvica, nedokrvenie dolných končatín či postihnutie obličiek.
Áno, správne pomenované. A z čoho asi tak vysoká hladina cholesterolu vzniká? Žeby z rastlinnej stravy? Že nie? Tak potom je to záhada ako môžu mať ľudia problém...
Dôležitá je aj edukácia o, skrytých tukoch'. Tie sú napríklad v rôznych ,keksíkoch', ale aj v syroch
To je zvláštne, pretože v predchádzajúcom článku sme čítali aké sú mliečne výrobky - zvlášť plnotučné a polotučné dôležité pre zdravie detí.
Za dôležité považuje vedieť rozoznať, ktoré tuky sú tie zdravšie. Pre zdravie sú prospešné skôr rastlinné tuky, teda za studena lisované oleje ako olivový alebo ľanový olej.
Vážne? Že sú pre zdravie prospešné rastlinné tuky? Ale článok o tom ako sa má dieťa správne stravovať sa kladie dôraz na mäso, mlieko a vajcia. Tak ako to teda je?
Pacienti už dnes vedia, že máme dobrý a zlý cholesterol, no prekvapivá je pre nich informácia, že zlý cholesterol znižujeme hlavne stravou a tabletkami a dobrý si môžu zvýšiť pravidelnou pohybovou aktivitou.
Hlavne stravou a tabletkami :) JJ tabletkami to je riešenie. Skôr by mali ľudia dostať informáciu, odkiaľ sa zlý cholesterol berie.
Máme teda na jednom webe pár dní od seba dva navzájom si odporujúce články. Jeden hovorí "správnej" výžive malého dieťaťa založenej s dôrazom na mäso, mlieko a vajcia. Druhý hovorí prakticky o zdravotných následkoch takejto stravy. Pri karnistickej výžive však nie je možné poukázať na nebezpečenstvo mäsa, mlieka, vajec a medu, pretože ľudia tak boli vychovaní, že kvôli bielkovinám potrebujete mäso a kvôli vápniku mlieko atď.
A tak tu máme dva svety. Jeden o správnej výžive s dôrazom na jedenie zvierat a ich sekrétov, ktorá má byť prospešná pre zdravie. A druhý svet, ktorý lieči negatívne zdravotné dopady takejto stravy v podobe obezity, rakoviny, aterosklerózy, mŕtvice, infarktu...