Zmrzlina z konského mlieka by sa mohla stať bežnou realitou
Poľskí vedci vykonali testy, aby zistili, či by konské mlieko bolo dobré na výrobu zmrzliny.
Zistili, že zmrzlina má správny druh textúry a vzhľadu a je o polovicu tučnejšia ako zmrzlina z kravského mlieka. Experiment bol motivovaný "rastúcim záujmom" o používanie kobylieho mlieka na výrobu potravy.
V reakcii na túto štúdiu novinári z niekoľkých novín zistili, či zmrzlina z konského mlieka chutí dobre. Navštívili jediného chovateľa konského mlieka v Spojenom kráľovstve Franka Shellarda, aby získali nejaké mlieko. Potom to buď sami premenili na zmrzlinu, alebo o to požiadali zmrzlinársku spoločnosť. Novinári diskutovali o potenciálnom ick faktore, ktorý by o tom ľudia mohli cítiť. Preskúmali aj údajné zdravotné prínosy mlieka – Shellard tvrdí, že pohár denne znížil jeho cholesterol o polovicu .
Ale ani jeden článok sa nezastavil nad otázkou, či by sme vôbec mali hľadať nové zvieratá, ktoré by sme priniesli do mliekarenského priemyslu.
Nesprávny druh rozmanitosti
Prečo by mal niekto piť kobylie mlieko? Poľská štúdia vysvetľuje, že ľudia sa stávajú zdravšími a vyhľadávajú potraviny s vysokým obsahom živín. Štúdia naznačuje, že konské mlieko by túto úlohu mohlo plniť. Ale prečo hľadať ďalšie zviera, ktoré by sme na tento účel využili, keď môžeme používať rastlinnú potravu, ktorú už máme? Za zdravú alternatívu mliečnych výrobkov sa považuje napríklad obohatené sójové mlieko. Obsahom bielkovín je porovnateľné s kravským mliekom, pričom má nízky obsah nasýtených tukov a neobsahuje žiadny cholesterol.
Niekoľko spoločností tiež vyvíja nové alternatívy s použitím rastlinných zložiek. Jedna novozélandská spoločnosť pracuje na "funkčných" mliečnych alternatívach na báze strukovín , ktoré by mohli nahradiť mliečne výrobky pri výrobe potravín. Ďalšia spoločnosť so sídlom vo Švédsku využíva fermentáciu na výrobu syra zo strukovín , ktorý je textúrou podobný mliečnemu syru.
Namiesto diverzifikácie živočíšneho poľnohospodárstva by sme mohli diverzifikovať aj druhy plodín, ktoré pestujeme, a nasadiť technológie, ako je presná fermentácia , aby sme vytvorili nové potraviny a zvýšili nutričnú hodnotu. Za posledných 100 rokov sme stratili približne tri štvrtiny rozmanitosti plodín . 90 percent kalórií získavame z 30 druhov rastlín. Polovicu z toho tvorí ryža, kukurica a pšenica. To ohrozuje naše zdravie, ako aj potravinovú bezpečnosť.
Niekoľko mediálnych príbehov o poľskej štúdii začína priznaním, že myšlienka na pitie konského mlieka môže ľudí rozčúliť. (A prečo by ste sa nedali vyhodiť? Je to určené pre žriebätá, tak ako je určené kravské mlieko pre teľatá). Zdá sa však zbytočné pokúšať sa presvedčiť ľudí, aby prijali konské mlieko, rovnako ako snažiť sa ich presvedčiť, aby jedli hmyzie hamburgery namiesto mäsa. Ak ich chceme presvedčiť, aby jedli zdravšie, ekologickejšie alternatívy, rastlinné potraviny sú najlepšou voľbou. Ale v poslednej dobe sa časti médií rozhodli pomôcť vyvolať paniku z "ultra-spracovaných" vegánskych produktov.
Premena koní na dojné kravy
V súčasnosti je konská mliekareň Shellard v malom rozsahu a zásobuje menej ako 100 stálych zákazníkov. Ale čo keby sa konské mlieko stalo populárnym?
S cieľom uspokojiť dopyt po kravskom mlieku sa mliekarenský priemysel stal čoraz intenzívnejším a mechanizovaným. Dojnice boli chované tak, aby produkovali približne dvojnásobok mlieka ako pred 40 rokmi . Častý je výskyt mastitídy, bolestivého zápalového ochorenia vemena. Rovnako aj krívanie , čiastočne kvôli zlej starostlivosti o kopytá a nútenému dlhému státiu na tvrdých podlahách. Kravy rodia teľa ročne, aby im udržali mlieko, a musia trpieť, keď im teľatá odoberú krátko po narodení. Hoci by mohli prirodzene žiť 20 rokov, dojnice sa zabíjajú vo veku piatich rokov, keď prestanú byť také produktívne.
Naozaj chceme vidieť, ako kone skončia rovnaký život? Plány na začatie chovu chobotníc na jedlo sa široko odsudzujú , pričom mnohé mediálne správy spochybňujú ich etické a environmentálne dôsledky. Rovnakú perspektívu je potrebné aplikovať na kone alebo akýkoľvek druh, ktorému hrozí, že sa zmení na ďalšie chované zviera.
Už tak sú kone zneužívané dosť
Chov koní pre ich mlieko by len prispel k tomu, že tieto inteligentné , citlivé zvieratá sú už teraz využívané na komerčný zisk.
Ľudia jedia konské mäso v krajinách vrátane Francúzska, Mexika a Japonska. Buď sú chované špeciálne pre mäso, alebo sa posielajú na zabitie po tom, čo boli vyradené z pretekov alebo ťahania kočov. V častiach sveta vrátane Južnej Ameriky a Islandu existuje niečo ako "farmy s krvou koní". Veľké množstvá krvi sa odoberajú gravidným kobylám na extrakciu sérového gonadotropínu pre gravidné kobyly (PMSG), hormónu bežne používaného v priemyselnom chove ošípaných . Vyšetrovanie odhalilo vážne týranie koní na týchto farmách, kde sú kone pripútané a do krčných žíl majú zavedené veľké kanyly.
Kone používané na zábavu tiež trpia týraním a môžu zomrieť na zranenia v dôsledku prílišného tlaku. Každý rok zomierajú na dostihových dráhach v Spojenom kráľovstve desiatky koní a nie je jasné, čo sa s mnohými z nich stane, keď odídu z pretekania. Otázne sú aj tréningové metódy používané v konských "športoch". Nedávno bola známa drezúrna jazdkyňa zakázaná na parížskych olympijských hrách po tom, čo sa objavili zábery, ako opakovane bičovala koňa počas tréningu. Iné kone na olympijských podujatiach boli tiež týrané alebo utrpeli vážne zranenia.
Posledná vec, ktorú kone potrebujú, je ďalší spôsob, ako ich ľudia môžu využiť na svoju škodu. Médiá by mohli urobiť svoju maličkosť tým, že nebudú podporovať nové formy chovu zvierat.
zdroj: plantbasednews.org