Živočíšny priemysel je naklonený k zavedeniu klimatických štítkov
Britský politik presadzuje, aby sa potravinám udeľovali "ekoznačky" ako lacný, ale vysoko účinný spôsob, ako znížiť emisie Spojeného kráľovstva.
Konzervatívny poslanec Chris Grayling už v roku 2019 predložil návrh zákona. Teraz sa zdá byť pripravený hovoriť s tajomníčkou životného prostredia Thérèse Coffeyovou. Oživený záujem o označovanie potravín, ktoré odráža ich vplyv na životné prostredie, prichádza po diskusii, ktorá sa konala v parlamente v októbri.
Spoločnosť Reewild , ktorá sa zúčastňuje na podujatí s názvom "Klíma potravín", tvrdila, že transparentnosť výroby potravín sa musí drasticky zlepšiť. To by spotrebiteľom umožnilo robiť informované rozhodnutia, ktoré by mohli byť prospešné pre klímu.
"Toto je prvý krok na našej ceste k vybudovaniu koalície a konsenzu o zavedení jednotného prístupu k ekologickým značkám v celej Spojenom kráľovstve," uviedol vo vyhlásení Kit Nicholl, spoluzakladateľ a COO spoločnosti Reewild.
"So správnymi informáciami spotrebitelia môžu a budú využívať svoju kúpnu silu pre dobro. To zase môže urýchliť cyklus, v ktorom sú aj podniky motivované znižovať svoje emisie, aby uspokojili rastúci dopyt po ekologickejšom tovare."
Reewild bol podporovaný koalíciou potravinárskeho priemyslu Plant-Based Food Alliance, Chrisom Graylingom a kolegom konzervatívnym poslancom Henrym Smithom. Zúčastnili sa aj rôzni odborníci z potravinárskeho priemyslu vrátane zástupcov mliekarenského konglomerátu Danone a globálnej výskumnej firmy World Resources Institute.
Zdá sa, že všetci účastníci boli otvorení nájsť cestu k rozšírenému zavedeniu environmentálneho označovania v Spojenom kráľovstve.
Zavedenie klimatických označení
Niektoré značky sa rozhodli začať tlačiť svoj vplyv na obaly produktov. Reewild však tvrdí, že spotrebitelia zvyšujú dopyt po tom, aby sa táto prax stala normou. Keďže produkcia potravín je zodpovedná za približne 37 percent emisií skleníkových plynov , súčasný potravinový systém ovplyvňuje klímu.
Ak by si spotrebitelia boli vedomí nižších emisií spojených s rastlinnými potravinami, mohlo by dôjsť k posunu k diéte bez zvierat. To by výrazne zlepšilo environmentálnu krízu. Takéto informácie by boli jasne zobrazené, ak by sa zaviedli nové systémy označovania.
Ukázalo sa, že environmentálne označovanie funguje
Reewild uvádza, že ekologické označovanie je účinnou metodikou na zmenu spotrebiteľských návykov. Organizácia tvrdí, že produkty s nižším dopadom sa vyberajú až 50 percent času , keď sa používa environmentálne označovanie. Výsledkom je, že spolu s organizáciou Plant Based Food Alliance požaduje Reewild mandát na takéto zmeny balenia pre celé Spojené kráľovstvo.
Francúzsko a Dánsko sú v procese zavádzania štítkov o vplyve potravín na zákonnú požiadavku. Očakáva sa, že zavedú prax v roku 2024
zdroj: plantbasednews.org