Žiaden súcit. O budúcnosti vegánstva rozhodne cena, pohodlie a chuť

19.03.2021

Nebude to súcit, ktorý končí živočíšne poľnohospodárstvo.

Rovnako ako sa staráme o zvieratá, je pravdepodobné, že "cenová parita" medzi rastlinným a živočíšnym mäsom zaznamená najrýchlejšie zmeny v našom potravinovom systéme.

Máme radi lacné jedlo. Na otázku takmer vždy hovoríme, že uprednostňujeme nákup produktov, ktoré sú etické, udržateľné a zdravé. Výskum však opakovane ukazuje, že to, čo v skutočnosti riadi väčšinu našich možností stravovania, sú cena, pohodlie a chuť. Hlavne je to cena. 

Cenová rovnosť pre vegánske mäso

Preto je otázka "cenovej parity" horúcou témou v rastlinných potravinách. S cenou, najmä lacnou cenou, hnacou silou pri výbere potravín, sú skutočne dôležité náklady na rastlinné mäso.

Momentálne zákazníci supermarketov platia takmer o 200 percent viac za rastlinné produkty v porovnaní s alternatívami k mäsu.

Aj preto sa európska mliekarenská lobby snaží zastaviť predaj rastlinných produktov v "mliečnych" obaloch. Ak by poskytovatelia rastlín museli používať rôzne obaly, mohlo by to sťažiť výrobu rastlinných alternatív a ich kúpu, ktorá je kriticky nákladnejšia.

Poučenie z iných priemyselných odvetví (napríklad elektrických automobilov ) však ukazuje, že s vývojom technológií a zvyšovaním dopytu dôjde k cenovej parite. Kedy to však bude pre mäsové výrobky z rastlín? Môže to skutočne ukončiť kruté mäsové výrobky, ktoré sú v súčasnosti lacnejšie a kupujú sa častejšie?

"Paradigma lacného jedla"

Máme radi lacné jedlo. Ako britský vládny tím pre správanie ľudí ( Behavioral Insights Team) napísal vo svojej správe "Menu For Change", cena (okrem pohodlia a vkusu) je pre ľudí najdôležitejším faktorom pri nakupovaní. To platí aj pre zdravšie alternatívy.

To nie je naša chyba. Supermarkety, reklama a vládna politika strávili 70 rokov vytváraním toho, čo odborník na potraviny profesor Tim Lang nazýva našou "paradigmou lacného jedla".

Týka sa to najmä Veľkej Británie a USA. Spolu so Singapurom sú to tri najlacnejšie trhy s potravinami na svete. Vo Veľkej Británii je iba 8 percent rozpočtu domácnosti na potraviny. Toto je najlacnejšie v západnej Európe. Gréci míňajú 16 percent, Peruánci 26 percent a Nigérijčania 59 percent.

Ale keď sa dozviete, že Spojené kráľovstvo má tiež najvyššiu potravinovú chudobu v Európe, pokiaľ ide o ľudí, ktorí si môžu dovoliť zdravé stravovanie, viete, že niečo nie je v poriadku.

Táto paradigma lacných potravín sa objavila počas 2. svetovej vojny. Poľnohospodári boli požiadaní, aby rýchlo a lacno vypestovali viac potravín. Boli to hrdinovia, ktorí živili vojnovú krajinu a potom ju znovu budovali.

Farmári robili to, čo sa od nich žiadalo. Začali používať ťažké chemikálie a pesticídy. Upustili od rotačného poľnohospodárstva a nahradili ich monokultúrami. Potraviny boli čoraz lacnejšie. Prebiehali cenové vojny v supermarketoch ( pokračujú dodnes ). Stratili sme kontakt so skutočnými nákladmi na jedlo .

Ale za akú cenu?

Skutočnou cenou lacných potravín je "špirála krízy verejného zdravia a ničenia životného prostredia" - podľa Komisie pre potraviny, poľnohospodárstvo a vidiek v RSA .

Správa Chatham House / OSN z minulého mesiaca priniesla bod: "Lacné jedlo vedie k ničeniu prírodného sveta." Neustály dopyt po hospodárskom raste "udržiaval začarované kruhy" poľnohospodárskej efektívnosti spolu s "zvýšenou hospodárskou súťažou prostredníctvom liberalizácie obchodu".

Lacné potraviny majú tiež tendenciu byť viac spracované. Vo Veľkej Británii jeme najviac ultra-spracovaných potravín v Európe , takmer 50 percent našej stravy. Porovnajte to s približne 11 percentami v Taliansku alebo 16 percentami v Portugalsku. To výrazne zvyšuje výskyt cukrovky typu 2 a ďalších závažných zdravotných epidémií.

Cenová transformácia

Je zrejmé, že potrebujeme potravinovú transformáciu. A to zahŕňa aj cenu, ktorú za to platíme. Čo by sme mali urobiť, je požiadať tých, ktorí si môžu dovoliť viac, aby platili viac, a zároveň podporovať tých, ktorí sú v súčasnosti v potravinovej chudobe, aby mohli nakupovať lepšie. 

Vieme tiež, že celozrnná rastlinná strava môže byť oveľa lacnejšia ako ťažko spracovaná živočíšna strava. Momentálne väčšina jedákov mäsa preceňuje cenu rastlinných mäsových výrobkov. A celkom sa nemýlia.

Ak teda chceme, aby sa zmeny rýchlo udiali, musíme ľudí dostať z mäsa zabitého na porážku a do rastlinných uličiek. Najrýchlejší spôsob, ako to dosiahnuť, je stanovenie cien. Kedy sa to teda stane? Dorazí v troch etapách.

Do roku 2023: bielkoviny na báze rastlín

Ešte v roku 2019 nezávislý think tank Rethink X uviedol svoju správu o budúcnosti poľnohospodárstva . Ich analýza naznačila, že cenová parita medzi existujúcim rastlinným mäsom (napríklad Impossible Burger) a mäsom pochádzajúcim zo zvierat dorazí niekedy medzi rokmi 2021 - 23.

Keby sa to stalo, prijatie rastlinného stravovania "sa exponenciálne zrýchli". Preto spoločnosti ako Impossible Foods neustále znižujú svoje ceny, aby zvýšili dopyt, pretože vedia, že "cenová parita" zvýši nielen predaj, ale aj povedomie a prijateľnosť.

Sme blízko bodu zlomu?

V súčasnosti by kúpa produktu pre vegánskych supermarketov dvakrát týždenne stála ďalších 35 libier ročne, uviedol pre The Times hovorca spoločnosti Insure4Sport, ktorý produkoval výskum porovnávania nákladov .

Práve teraz si vegán, vegetarián alebo pojedač mäsa, platí prémiovú cenu za nové rastlinné alternatívy. To nevydrží.

Rastlinní výrobcovia vedia, že musia konkurovať cenami. Dopyt rastie. Podľa štúdie The Good Food Institute v roku 2019 vzrástol dopyt po mäse z rastlín celkovo o 18 percent a o 11 percent v kategórii rastlín .

Lepší prístup k možnostiam založeným na rastlinách podporuje teraz viac ľudí ako kedykoľvek predtým. Nový výskum Vegánskej spoločnosti z minulého týždňa ukázal, že každý tretí človek (32 percent) sa domnieva, že vláda by mala propagovať vegánsku a rastlinnú stravu s cieľom riešiť súčasnú krízovú situáciu.

Bill Gates nedávno vyzval ľudí, aby kupovali rastlinné produkty a znížili tak cenu. "Môžete tiež vyslať signál na trh, že ľudia chcú alternatívy s nulovým obsahom uhlíka a sú ochotní za ne platiť," uviedol pre BBC .

Tento rozdiel budú poháňať supermarkety. Ak si spoločnosť Tesco stanoví cieľ zvýšenia predaja vegánskeho mäsa o 300 percent , bude stále chcieť konkurovať cenou.

Takže možno predpoveď spoločnosti Rethink X, že do roku 2023 dosiahneme cenovú paritu pre existujúce produkty, nie je ďaleko. Ale čo nový svet mäsa kultivovaného v laboratóriu?

Do roku 2030: Bunkovo ​​kultivované proteíny

Bunkovo ​​kultivované mäso je skutočné mäso alebo mliečne výrobky, ale bez zvieraťa. Pestuje sa, alebo kvasí v kadiach, alebo sa vyrába inými spôsobmi bez toho, aby zvieratá museli zomierať. (O tomto tvrdení sa vedú polemiky: pri včasnej výrobe sa používalo sérum zabitých teliat. Vyvíjajú sa však nové postupy bez úhynu zvierat.)

Rethink X tiež predpovedal, že do roku 2030 bude v americkom poľnohospodárstve o 50 percent menej kráv. Predpovedal, že kravy zmiznú v Amerike, zvyšku sveta - a bude nasledovať aj ďalší živočíšny priemysel, napríklad bravčové a kuracie mäso.

Príčina nižšieho predaja mäsa? Nie etika, ale technológia.

Presnejšie povedané, to, čo nazýva "narušenie bielkovín spôsobené ekonomikou". Vo svojich nových technológiách "kultivovaných v bunkách", ktoré produkujú mäso a mliečne výrobky v laboratóriách, by do roku 2030 produkovalo "bielkoviny päťkrát lacnejšie ... ako existujúce živočíšne bielkoviny."

Táto správa bola teoretická. Bolo to jednoducho zbožné želanie?

Konkurencia nákladov

No, dve nové štúdie uverejnené začiatkom tohto mesiaca uvádzajú, čo sa bude diať v roku 2030. Tieto štúdie sú založené na skutočných údajov z existujúcich výrobcov proteínov.

Tento výskum inštitútu Good Food Institute naznačuje, že "kultivované mäso by mohlo konkurovať nákladom a mať nižšiu ekologickú stopu v porovnaní s konvenčnou výrobou mäsa za menej ako 10 rokov".

Čísla sú ohromujúce. Hodnotenie životného cyklu a technicko-ekonomické hodnotenie naznačuje, že v porovnaní s hovädzím mäsom z kráv produkuje kultivované mäso o 92% menej plynov globálneho otepľovania a 93% menej znečisťovania ovzdušia, čo využíva o 95% menej pôdy. Ak sa použije obnoviteľná energia, potom je potrebných tiež o 78 percent menej vody.

Koronavírus iba zdražel živočíšne poľnohospodárstvo a zdôraznil jeho kritickú úlohu ako živnej pôdy pre zoonotické pandémie .

Cenová parita hamburgerov na rastlinnej báze teda do roku 2023. Potom hamburgery kultivované v bunkách do roku 2030.

Do roku 2035: koniec živočíšnych produktov?

Spoločnosť Rethink X tvrdila, že nielen dosiahneme cenovú paritu, ale že do roku 2035 budú bunkové a rastlinné alternatívy 10-krát lacnejšie ako zaniknuté živočíšne produkty.

Na základe ceny navrhujú, že priemerná rodina ušetrí na potravinách viac ako 1200 dolárov.

Ale aj tieto proteíny bez zabitia budú vynikajúce: "Výživnejšie, zdravšie, lepšie chutia a pohodlnejšie s takmer nepredstaviteľnou rozmanitosťou ... moderné potravinárske výrobky budú kvalitnejšie a ich výroba bude stáť menej ako polovicu menej ako zo zvierat výrobky, ktoré nahrádzajú. "

Zdá sa, že výskum zadaný Inštitútom dobrého jedla naznačuje, že sa uberáme týmto smerom.

Z etického hľadiska, keď sa potrava na báze rastlín a zabitia stane normou, sa ľudia budú môcť čudovať, ako sme niekedy zabíjali toľko zvierat, za také hrozné náklady.

Dlhá cesta

Ešte tam nie sme. Ale ako individuálni spotrebitelia, kúpa rastlinných alternatív zvýši dopyt a zníži náklady, čo znamená, že si ich vyzdvihnú aj bežní požierači mäsa.

Podľa YouGov takmer štvrtina zarytých požieračov mäsa tvrdí, že má rada mäsové alternatívy. Ak im to uľahčíme cenou, toto číslo sa iba zvýši.

Ako občania môžeme spolupracovať na vytvorení kolektívneho tlaku na vládu. V neposlednom rade je potrebné vziať do úvahy odporúčania uvedené v správe jeho vlastného tímu behaviorálnych štatistík !

Akcie, ako napríklad stimulovanie inovácie výrobkov, uhlíková daň, zvyšovanie povedomia a vytváranie skutočnej hodnoty pre poľnohospodárov v oblasti ich potravín, to všetko pomôže zmeniť našu "paradigmu lacných potravín". Potom dosiahneme cenovú paritu skôr.

Takže pokračujte v nakupovaní alternatív klobásy, hamburgeru a kuracieho mäsa . Zakaždým, keď tak urobíte, poviete spoločnostiam, že existuje trh.

Či už je to rok 2023 alebo 2030, cenová parita dorazí. Potom bude rastlinné mäso lacnejšie. Keď sa to stane, mäso so všetkými svojimi inherentnými nákladmi a dopadmi na životné prostredie nebude schopné konkurovať mäsu pochádzajúcemu zo zvierat a zabitiu.

Sme samozrejme viac ako spotrebitelia. Ale toto je skutočne jeden zo spôsobov, ako môžeme pomôcť formovať budúcnosť.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky