Zdravotný systém zaťažujú najmenej vegáni

Národný posun v stravovaní smerom k rastlinnej strave by mohol britskej NHS ušetriť miliardy, odporúča lekárka.
Dr Shireen Kassamová, hematologička a čestná prednášajúca v King's College Hospital v Londýne, verí, že NHS by mohla ušetriť viac ako 30 miliárd libier, ak by sa krajina stala vegánskou. Na základe údajov z roku 2019 Spojené kráľovstvo vyčlení viac ako 225 miliárd libier ročne na lekárske výdavky.
Skutočné náklady na spotrebu mäsa
Choroby súvisiace s mäsom sú na historickom maxime, vysvetlila Kassam pre portál. Lekárka zaoberajúca sa životným štýlom zdôraznila novo publikovanú taiwanskú štúdiu, ktorá zistila, že vegetariáni majú nižšiu mieru návštev ambulantných lekárov.
Výsledkom bolo, že vegetariáni boli zodpovední za o 15 percent nižšie výdavky na zdravotnú starostlivosť v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia mäso. To platilo najmä pre chronické ochorenia, ako sú srdcové choroby a vysoký krvný tlak, ako aj depresie.
Výskumníci uviedli, že tieto "výrazne nižšie" výdavky by sa mali zvážiť pri vývoji stratégií na zníženie výdavkov na medicínu. Je to s cieľom "zmierniť medicínsko-ekonomickú záťaž vo vybraných populáciách".
Zdravotná kríza
Rastlinná strava sa často presadzuje ako udržateľnejšia alternatíva k jedeniu mäsa. Výsledkom je, že rýchlo rastúci počet ľudí sa stáva vegánom z ekologických dôvodov. Ale spojenie medzi stravou a chorobami by nemalo byť vynechané z rozhovoru, povedala Kassam pre Metro . "Klimatická kríza je skutočne zdravotnou krízou a nemôžeme ich oddeliť," povedala lekárka.
"Prechod na rastlinný potravinový systém je jednoznačne jedným z najväčších pozitívnych dopadov, ktoré môžeme mať na životné prostredie, ale myslím si, že ľudia zabúdajú, že ide aj o osobný zdravotný problém," dodala.
Vo vedeckej literatúre je "dobre potvrdené", že diéta bez zvierat znižuje riziko rôznych zdravotných problémov, ako je obezita , a väčšina z nich "nemusí nastať," povedala Kassam. "Naša každodenná práca je chronická choroba, ktorej sa dá predísť."
"Takmer 80 percent toho, čo robíme, je venovaných diétam a chorobám súvisiacim so životným štýlom, ktoré sa nemusia vyskytovať... a potom by ste zostali pri nehodách a núdzových situáciách. "V priemere žijeme 12 rokov v zlom zdraví, čo si vyžaduje využívanie zdravotnej a sociálnej starostlivosti."
Nižšie riziko ochorenia
Lekárka pokračovala: "Vieme, že vegánska alebo vegetariánska strava znižuje výskyt srdcových chorôb asi o 25 percent a cukrovky druhého typu o viac ako 50 percent. Vegáni majú tiež 15-percentné zníženie výskytu rakoviny.
"Pri vegánskej strave je oveľa pravdepodobnejšie, že budete mať normálny cholesterol. Zníženie výskytu chronických ochorení má vplyv na využívanie zdravotnej starostlivosti, návštevy lekára a liekov." Niektoré poisťovne tiež sledujú pripojenie. HealthIQ - licencovaná vo všetkých 50 štátoch USA - znížila cenu životného poistenia pre vegánov, pričom uviedla podobné čísla ako vyššie.
Poisťovňa ďalej poukázala na to, že vegáni majú o 63 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť hypertenziou ako ľudia, ktorí jedia mäso. Hypertenzia je hlavným prispievateľom k infarktu myokardu. Okrem toho na svojej webovej stránke HealthIQ zdôrazňuje štúdiu z roku 2013, ktorá dospela k záveru, že vegáni majú o 15 percent nižšie riziko úmrtnosti zo všetkých príčin.
Osobná zmena
Celoštátny posun by si vyžadoval vstup každého sektora vrátane supermarketov, farmárov, inzerentov a tvorcov politík, vysvetlila Kassam. Nemali by sme však ignorovať "vplyv osobnej zmeny".
Všetci by sme si mohli dať posledné kuracie jedlo a už nikdy nejesť mäso a nič zlé by sa nám nestalo," tvrdí doktorka.
Kassam poznamenala, že strava mnohých ľudí, vegánska alebo všežravá, môže byť príliš závislá na silne spracovaných potravinách.
"Zdravá vegánska strava je zameraná na plnohodnotné rastlinné potraviny. To je ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, fazuľa, orechy a semiačka, hlavne voda, ale ak máte chuť na čaj a kávu, je to fajn," vysvetlila. Dôležité sú aj rôzne bylinky a koreniny, dodala Kassam.
"A to je samozrejme v kontraste s obvyklým britským spôsobom stravovania, ktorý sa stal spracovanou až ultraspracovanou stravou."
zdroj: plantbasednews.org