Zdravotná reportérka antivegánskeho denníka Daily Mail skúsila vegánsku stravu
Emily Joshu je zdravotná reportérka pre DAILYMAIL.COM.
Pred niekoľkými týždňami mi krvný test odhalil, že mám vysoký LDL (zlý) cholesterol, zvýšené tuky nazývané triglyceridy a zvýšenú hladinu glukózy.
Všetky tieto kombinácie by mohli zanechať hromadenie tuku v mojich tepnách a zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo by okrem iného mohlo viesť k tomu, že sa u mňa môže vyvinúť cukrovka , srdcové choroby a mŕtvica.
Nie je – a nie je to niečo, o čom by som ako celkovo zdravý 28-ročný človek skutočne premýšľal. Dokonca aj lekár povedal, že je to 'čudné', že je to v mojom veku zvýšené. Priznám sa však, že som bol trochu lenivá, čo sa týka jedenia a cvičenia. Cítila som hrôzu, keď som vedela, že mi už hrozí množstvo chronických chorôb (mám niekoľko malých zdravotných problémov).
Bolo to v tom čase, keď DailyMail.com pokrýval celý rad nových výskumov propagujúcich vegánstvo ako diétu znižujúcu cholesterol a zápaly. Keď som potrebovala novú motiváciu a znepokojili ma výsledky mojich testov, bol ako každý iný vhodný čas vyskúšať sa stať "vegánom" na tri týždne.
Tri týždne bez zabíjania
Cieľom nebolo zhodiť hromady kíl alebo úplne zvrátiť môj životný štýl, ale skôr zistiť, či vegánska strava dokáže zlepšiť moje zdravie. Moje "posledné jedlo" pozostávalo zo všetkého, čoho som sa musela vzdať: kuracie nugetky z McDonaldu, hranolky (ktoré sú z nejakého dôvodu varené na hovädzom tuku) a vanilkový kokteil.
Keď som si naskladnila výlučne rastlinné potraviny, začala som ľutovať, že som neprešla len na vegetariánstvo alebo nerobila niečo menej obmedzujúce.
Keď prišlo na "náhrady" ako falošné mäso a syr, hneď som si všimla zmeny textúry a chuti. Raz večer na večeru som vymenila bežné cheeseburgery za Beyond Burgers so syrom Violife bez mlieka. Syr, ak to tak nazveme, bol ako zahryznutie do plátku gumy, ktorý mal nejasný závan čedaru, keď ste ho zdvihli k ústam. Ale chýbala tomu skutočná chuť.
Opak bol pravdou pre Beyond Meat, ktorý chutí ako príliš korenený, aby zakryl fakt, že nejde o hovädzie mäso. Mal tiež mierne štipľavý zápach, takmer pripomínajúci jedlo mojich mačiek. Medzitým som sa musela pozerať, ako sa klasický americký cheeseburger môjho snúbenca vypráža na samostatnej panvici. Prakticky sa mi zbiehali sliny, keď som sledovala, ako sa skutočný syr skutočne topí.
Syr na mojom stole sa nikdy celkom neroztopil a bolo takmer nemožné dostať na karbonátok dobrý kus bez toho, aby ste ho úplne spálili.
Nepomáha, že niektoré nedávne výskumy naznačujú, že konzumácia vegánskeho mäsa je spojená až o 15 percent so zvýšeným rizikom srdcového infarktu a mŕtvice, ako aj predčasnej smrti. ( To nie je pravda, štúdia skúmala ultra spracované rastlinné potraviny ako sušienky. Rastlinné mäso tvorilo 0,2% príjmu stravy. pozn. red.)
Vyplakávanie, vyplakávanie a vyplakávanie
Ale zistila som, že som na tom najmenej mizerne, keď som sa prestala snažiť nahradiť živočíšne produkty podobnými. Niektoré z najpríjemnejších jedál, ktoré som mala, boli cícerové a špenátové kari s kokosovým mliekom a korenenou šošovicou s ryžou, ktoré som pripravoval dva týždne po ceste.
Ale tiež som narazila na veľký počet reštaurácií, ktoré nemajú takmer žiadne vegánske možnosti, čo ma prekvapilo, keď som žila v NYC. Na jednej akcii som mohla jesť len jednu vec na jedálnom lístku: pita a hummus. Keď som sa vrátila domov, musela som urobiť úplne samostatnú večeru.
A keď som bola na narodeninách, musela som pripraviť obed pozostávajúci z kuskusu a brokolice. Počas mojej poslednej vegánskej noci sa kamarátka ujala pripraviť moje "posledné jedlo": B roccoli farro guláš s kaparami a petržlenovou vňaťou. Toto bolo zďaleka najlepšie jedlo, aké som mala za tri týždne.
Po takmer mesiaci snívania o skutočnom syre a veľkom mastnom burgeri som sa konečne dostala na koniec experimentu.
Zdravotné výsledky mesiaca bez krutosti
Aj po relatívne krátkom čase boli v mojom tele rozdiely. Môj LDL cholesterol sa znížil o sedem percent, stále na vysokej úrovni, ale opäť v normálnom rozmedzí pre niekoho v mojom veku.
Moje triglyceridy – tuky, ktoré cirkulujú v krvi a pochádzajú z potravín ako maslo a oleje – klesli o 15 percent, čím sa vrátili na zdravú úroveň. A moja glukóza klesla o šesť percent - hoci zostala na hranici normálu.
Bola som úprimne ohromená, keď som videla zníženie cholesterolu už po niekoľkých týždňoch vegánstva bez užívania liekov. Výskum v časopise Nutrition Reviews však ukázal, že zmeny v stravovaní, ako je pridávanie vlákniny a redukcia tuku, môžu znížiť hladinu cholesterolu približne za štyri týždne.
Vegánska strava? Nie, radšej lieky
Lieky ako statíny však zostávajú osvedčenou a skutočnou metódou na zníženie cholesterolu. Podľa Yale Medicine môžu tieto lacné lieky, ktoré užíva takmer 50 miliónov Američanov, znížiť úroveň o 30 až 50 percent. A niektoré lieky ako Crestor tvrdia, že ich hladiny sa znížia už za dva týždne.
Takže zatiaľ čo diéta preukázateľne zlepšuje cholesterol, pre mnohých ľudí sú potrebné aj lieky. Môj vitamín D, ktorý bol nízky, sa tiež mierne zvýšil, hoci som mala stále nedostatok a povedala som, že "musím ho dopĺňať" každý deň.
Niektoré úrovne však dopadli horšie po odstránení živočíšnych produktov. Železo mi kleslo o viac ako 30 percent, čím som sa dostala pod normálnu hranicu. Železo je bohaté na niekoľko živočíšnych produktov, ktoré som vylúčila zo svojej stravy, vrátane vajec, kuracieho, hovädzieho, morčacieho, lososa a vajec, čo by mohlo vysvetľovať, prečo sa moje hladiny znížili.
Aj keď som vďačná za to, že mám cholesterol späť v normálnom rozmedzí, viem, že je to niečo, čo budem musieť dôkladnejšie sledovať, aby som sa uistila, že sa opäť nevráti.
Je však oveľa pravdepodobnejšie, že to urobím tak, že do svojho jedálnička zaradím viac rastlinných bielkovín, ako sú strukoviny a obmedzím rýchle občerstvenie – plus si zacvičím ešte pár tréningov. Syr mi chýbal príliš veľa na to, aby som sa ho ešte niekedy vzdala.
zdroj: dailymail.co.uk