Vytlačené steaky na 3D tlačarni v reštauráciách sú už realita

16.11.2021

Slávny šéfkuchár Marco Pierre White bude predávať 3D vytlačené vegánske steaky vo svojich britských reštauráciách za 20 až 30 libier.

59-ročný muž plánuje zásobiť sa rastlinnými produktmi od izraelskej firmy Redefine Meat, ktorá využíva technológiu 3D tlače na replikáciu chuti hovädzieho a jahňacieho mäsa. V kombinácii s umelou inteligenciou sa tento proces zameriava na výrobu steakov, ktoré pripomínajú svaly zvieraťa.

Produkty, ktoré sú vyrobené zo sójového a hrachového proteínu, červenej repy, cíceru a kokosového tuku, budú distribuované do 22 steakhousov a troch londýnskych reštaurácií.

Budúcnosť je bez mäsa zo zvierat

Pán White pre The Telegraph povedal : "Keď som prvýkrát ochutnal Redefine Meat, bol som ohromený.

"Svet potrebuje jesť menej mäsa, ale realita je taká, že až doteraz rastlinné mäsové výrobky zaostávali, pokiaľ ide o kvalitu a všestrannosť vyžadovanú pre naše jedálne lístky."

Vegánske steaky sa budú predávať za približne 20 až 30 £, spadajúce do rovnakého rozpätia ako steak z filé v reštaurácii za 28,95 £, sviečkovica za 26,50 £ a ribeye steak za 28,50 £.

Spoločnosť Redefine Meat prvýkrát predstavila svoj 3D vytlačený vegánsky steak v júni 2020 a uviedla, že ho tento rok uvedie do európskych reštaurácií a v roku 2022 ho uvedie do supermarketov.

Eshchar Ben-Shitrit, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti, predtým pre The Media Line povedal : "Toto je svetovo prvý steak vytlačený na 3D tlačiarni, ktorý skutočne dokáže prejsť testom toho, čo je steak.

"Dosiahli sme míľnik, pretože dokážeme tlačiť steaky vo veľkom meradle a chuť a textúra sú úžasné.  'Doteraz nikto nemal tento druh tlačiarne a vyvinuli sme ju v posledných dvoch rokoch.' Nasledoval výskumníka Giuseppe Sciontiho, ktorý v roku 2018 vyrábal 3D vytlačené vegetariánske steaky a kuracie mäso s použitím proteínového prášku z ryže alebo hrášku a zložiek morských rias.

Pomocou softvéru CAD navrhol pán Scionti program na premenu potravinárskych výrobkov, ktoré sa pomocou injekčnej striekačky vkladajú do stroja, na dlhé mikrovlákno, z ktorého sa potom vytvaruje steak. Povedal, že kuchári majú "záujem o niečo, čo vyzerá ako steak, ale chutí ako huba".

Vedec predtým pre MailOnline povedal: "Jedli sme ich s viacerými novinármi a oni si mysleli, že rastlinné prototypy mali textúru podobnú živočíšnemu mäsu. "Chuť prvých prototypov je dobrá, ale zatiaľ nenapodobňuje chuť živočíšneho mäsa.

"To ma však neznepokojuje, pretože technológie na napodobňovanie chuti živočíšneho mäsa už boli vyvinuté v posledných rokoch, pričom hlavnou výzvou pre mňa bolo získať konzistenciu a textúru podobnú živočíšnemu mäsu, ktorá ešte nebola vynájdená.

"V USA je veľký dopyt po hamburgeroch, ale v oblasti Stredozemného mora zvyčajne uprednostňujeme konzumáciu kúskov skutočného vláknitého mäsa a nielen produktov z mletého mäsa." Začiatkom tohto roka izraelská spoločnosť Aleph Farms tiež odhalila 3D biotlačou ribeye vyrobené zo skutočných kravských buniek, pričom uviedla, že je úplne kruté a bez porážky.

Spoločnosť vysvetlila, že odber buniek nie je o nič bolestivejší ani invazívnejší, ako keď si človek urobí výter z líca. Kravy, ktoré dávajú svoje bunky procesu, nie sú zabité, ale produktom je skutočné mäso, čo predstavuje rébus pre niektorých vegetariánov, ktorí si túto diétu vyberajú kvôli obavám o životné prostredie alebo týranie zvierat.

Aleph tvrdil, že mäso vypestované v laboratóriu ponúka rovnaké lahodné a šťavnaté vlastnosti ako autentické ribeye kúpené od mäsiara. Generálny riaditeľ Didier Toubia vtedy povedal: "Uvedomujeme si, že niektorí spotrebitelia budú túžiť po hrubších a tučnejších kusoch mäsa.

"Tento úspech predstavuje náš záväzok splniť jedinečné preferencie a chuťové bunky našich spotrebiteľov a budeme pokračovať v progresívnej diverzifikácii našej ponuky."

zdroj: dailymail.co.uk

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky