Vynechajme kravu: Výroba mäsa priamo z bielkovín trávy

13.02.2023

Kravy jedia trávu, aby vytvorili hmotu tela, ktorú ľudia konzumujú ako mäso.

 A to sa deje v idylickom prostredí, pretože väčšina hovädzieho mäsa, ktoré jeme, pochádza z priemyselných fariem, kde je ťažké nájsť čerstvú trávu ako potravu (pretože kravy sú kŕmené spracovanými obilninami).

Ale čo keby sa tá tráva dala premeniť na bielkovinu bez toho, aby ste museli najprv prejsť cez kravu? Toto riešenie by nám mohlo poskytnúť proteín kŕmený trávou, po ktorom túžime, a zároveň presunúť dopyt od hrôzy, ktorou je továrenské poľnohospodárstvo.

Toto mala holandská spoločnosť Schouten Europe na mysli, keď sa spojila s holandskou spoločnosťou Grassa. Spoločnosti budú spoločne skúmať, ako možno bielkoviny získané priamo z trávy aplikovať na alternatívy mäsa . 

"Proteín z trávy má obrovský potenciál," uviedol riaditeľ Grassa Rieks Smook vo vyhlásení. "Tráva poskytuje 2,5-krát viac bielkovín na hektár ako sója. Zásoby trávy sú ľahko dostupné."

Duo sa konkrétne zaujíma o skúmanie toho, ako by trávové proteíny mohli prekonať bežné rastlinné mäsové základy, ako je sója. "Proteín z trávy je vysoko kvalitná, miestna a škálovateľná alternatíva k sóji," povedal Smook. "V porovnaní s inými zdrojmi bielkovín poskytuje obrovské zníženie uhlíkovej stopy."

Premena trávy na proteín

Holandská národná proteínová stratégia bola vyvinutá na podporu cieľa EÚ stať sa viac sebestačnou. Cieľom stratégie je znížiť závislosť od dovážanej sóje a v priebehu nasledujúcich piatich až 10 rokov prejsť na miestne vyrábané rastlinné bielkoviny. Práca, ktorú Schouten a Grassa robia, podporuje tento cieľ.

Schouten vyrába proteíny na rastlinnej báze už od 90. rokov a v súčasnosti ponúka rôzne alternatívy mäsa a morských plodov. Spoločnosť distribuuje svoje produkty pod privátnou značkou na 50 trhoch. Spolupracuje so spoločnosťou Grassa na ďalšom vývoji alternatívnych proteínov, ktoré môžu pomôcť pri posune smerom k udržateľnejšej strave. 

"Ako priekopník a inovátor na trhu s náhradami mäsa vždy hľadáme zaujímavé zdroje bielkovín, ktoré môžu prispieť k prechodu bielkovín," uviedol vo vyhlásení Henk Schouten, majiteľ spoločnosti Schouten Europe. "Veľmi nás zaujímajú bielkoviny z trávy," povedal Schouten. "Našou ambíciou je používať v našich produktoch trvalo udržateľné a lokálne suroviny."

Grassa sa špecializuje na spracovanie trávy na optimalizáciu výživy a pracuje v sektore krmív pre zvieratá na znižovaní emisií skleníkových plynov. Spolupráca so spoločnosťou Schouten prinesie jej odborné znalosti do nového sektora, kde už vyvinula a testovala technológie na extrakciu bielkovín z trávy na ľudskú spotrebu. 

"Už spolupracujeme v rámci sektora krmív pre zvieratá a sme veľmi radi, že sme v Schouten Europe našli exkluzívneho partnera pre aplikáciu trávového proteínu v ľudskej výžive," povedal Smook.

Trávový proteín 

Spolupráca medzi Schoutenom a Grassa je súčasťou rastúceho trendu, ktorý sa snaží eliminovať zvieratá ako sprostredkovateľov, ktorí premieňajú trávu na bielkoviny.

V roku 2019 vedci z Národného potravinového inštitútu na Technickej univerzite v Dánsku (DTU) a Aarhus University v Dánsku dokázali destilovať proteínový prášok z trávy , najmä raže, ktorý mal podobný profil aminokyselín ako sója, vajcia a srvátka. Jediným problémom bola horká chuť, ktorú bolo potrebné prehovárať, aby sa stala chutnou.

A trávový proteín môže byť tiež zdrojom modernej produkcie mlieka. Inovatívna spoločnosť Those Vegan Cowboys vyrábajú kazeín bez obsahu zvierat - funkčné bielkoviny v syre - pomocou presnej fermentácie. Koncom minulého roka Those Vegan Cowboys predstavili svoj prvý vegánsky syr vyrobený kŕmením mikróbov cukrom namiesto dojenia kráv. 

Cieľom je však nahradiť cukry trávou pre skutočne trávne kŕmené mliečne výrobky, ktoré zachovávajú pracovné miesta farmárov a zároveň vytvárajú udržateľnejšie mliečne výrobky. Cieľom týchto Vegan Cowboys je úplne spustiť svoje vegánske syry v roku 2027.

Zelená pôdna pokrývka má tiež potenciálny účel v kultivovanom mäsovom priemysle - kde sa malé množstvo živočíšnych buniek pestuje na skutočné mäso v bioreaktore. V roku 2019 vedci z University of Bath demonštrovali, že dokážu pestovať bunky ošípaných pomocou stebiel trávy ako lešenia.

"Myšlienkou bolo v podstate namiesto kŕmenia kravy trávou a následného jedenia mäsa my - prečo v úvodzovkách "nekŕmime naše bunky trávou"," povedal Scott Allan, postgraduálny študent chemického inžinierstva, pre BBC na adrese čas. "Používame to ako lešenie, na ktorom môžu rásť - a potom máme jedlé lešenie, ktoré možno začleniť do konečného produktu."

Všetky tieto inovácie nanovo predstavujú spôsob, akým možno produkovať bielkoviny, a pomáhajú tak svetu dostať sa na druhú stranu závislosti od živočíšneho poľnohospodárstva, kde bude tráva určite zelenšia.

zdroj: vegnews.com


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky