Vylúčiť mäso z jedálnička začína byť v Európe novou normou

Nedávny výskum uvádza, že zníženie alebo úplné vylúčenie spotreby mäsa je "novým normálom v Európe"
Podľa nového prieskumu takmer polovica Európanov aktívne konzumuje menej mäsa. ProVeg International a Innova Market Insights sa spojili s odborníkmi z University of Copenhagen a Gent University, aby vykonali výskum.
Financovať ho pomohol projekt EÚ Smart Protein v hodnote 10 miliónov eur. Výskumu sa zúčastnilo 7 578 účastníkov. Sídlili v 10 európskych krajinách: v Rakúsku, Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Holandsku, Poľsku, Rumunsku, Španielsku a Spojenom kráľovstve.
Výsledky prieskumu
Tridsaťsedem percent Európanov vo vzorke identifikovalo ako vegánov, vegetariánov alebo flexitariánov, čo je termín vytvorený pre tých, ktorí aktívne jedia menej mäsa. Podobne 46 percent účastníkov uviedlo, že za posledný rok znížili spotrebu mäsa. U flexitariánov toto číslo vyskočí; 73 percent uviedlo, že jedia menej mäsa ako pred rokom.
Odklon od mäsa je "novým normálom v Európe", uvádza správa o výskume.
Pri pohľade na odpovede od všetkých účastníkov - vrátane tých, ktorí jedia mäso - približne 30 percent uviedlo, že v nasledujúcich šiestich mesiacoch plánujú konzumovať menej mliečnych výrobkov a mäsa. Z rovnakého dôvodu 26 percent a 25 percent uviedlo, že budú v nasledujúcich šiestich mesiacoch konzumovať viac vegánskych mliečnych a vegánskych mäsových alternatív.

Budúcnosť rastlinnej stravy
Hlavnými prekážkami konzumácie väčšieho množstva rastlinných potravín bola nedostatočná dostupnosť (v reštauráciách a supermarketoch), cena a nedostatok informácií. Napriek tomu sa zdá, že hnutie sa zrýchľuje a na čele sú mladšie generácie. A mileniáli a tí z generácie Z majú tendenciu povzbudzovať svojich rodičov, aby jedli menej mäsa.
"Apetít európskych spotrebiteľov po rastlinných potravinách tu zostane, ako ukazuje počet Európanov, ktorí tvrdia, že chcú v budúcnosti jesť viac rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom a mäsu," povedal Vinciane Patelou, riaditeľ ENSA- European Plant-Based Foods Association.
"Regulačný rámec pre tieto produkty, napríklad pokiaľ ide o označovanie, nesmie zaostávať a mal by pomôcť nasmerovať spotrebiteľov k týmto produktom." Jasmijn De Boo, viceprezidentka ProVeg International, si uvedomuje významnú príležitosť v tomto sektore.
"Prieskum naznačuje obrovský potenciál rastlinných potravín v Európe a dáva zelenú všetkým relevantným hráčom v tejto oblasti, aby vyvíjali viac a lepších produktov," povedala. "Dopyt spotrebiteľov po alternatívnych bielkovinách rastie pozoruhodným tempom a koniec je v nedohľadne."
zdroj: plantbasednews.org