Vogue: Seaspiracy navždy zmení vaše myšlienky o morských plodoch

Dokumentárny film, ktorý vyrobil rovnaký tím ako Cowspiracy: The Sustainability Secret z roku 2014 , odhaľuje nesmierne škodlivý vplyv komerčného rybolovu.
Pre mnohých to bolo Cowspiracy: The Sustainability Secret - film z roku 2014, ktorý odtiahol oponu veľkochovov -, čo im ukázalo prečo nejesť mäso. Teraz sa zdá, že nový dokument Netflix od rovnakého tímu, Seaspiracy , urobí to isté pre morské plody.
Film Netflix, ktorý režíruje a rozpráva britský filmový režisér Ali Tabrizi, nás zavedie na whistlestopovú prehliadku našich oceánov, ktorá osvetlí všetko od dôležitosti žralokov a delfínov pre naše ekosystémy až po nesmierne škodlivé účinky, ktoré má komerčný rybolov na našu planétu. (vzhľadom na to, že až 85 percent kyslíka, ktorý dýchame, pochádza z našich morí).
Tu je šesť lekcií otvorenia očí od Seaspiracy, ktoré môžu navždy zmeniť váš pohľad na morské plody.
"Vedľajší úlovok" je v rybárskom priemysle obrovským problémom
Vedľajší úlovok - ryby a iné morské druhy, ktoré sa neúmyselne chytia pri pokuse o úlovok iného druhu rýb - je jednou z hlavných tém zdôraznených vo filme ( 40 percent globálneho rybárskeho úlovku je nevyužitých, nevyužitých alebo nezohľadnených). Vedľajší úlovok sa často hodí späť do mora - a hoci to môže znieť pozitívne, je nepravdepodobné, že by tieto ryby prežili z dôvodu nedostatku kyslíka alebo traumy .
Šokujúce štatistické údaje zobrazené vo filme naznačujú, že 50 miliónov žralokov (tvorov, ktoré sú veľmi znevažované, sú nevyhnutné pre ochranu našich oceánov) sa ročne uloví ako vedľajší úlovok, zatiaľ čo až 10 000 delfínov sa každoročne uloví pri atlantickom pobreží Francúzska len ako vedľajší úlovok podľa Sea Shepherd, neziskovej skupiny na ochranu morí.

Zdá sa, že certifikáty pre trvalo udržateľné ryby nemusia byť všetko
Zatiaľ čo konzumácia udržateľne ulovených rýb sa javí ako správna vec, Tabrizi osvetľuje, ako štítky Dolphin Safe a Marine Stewardship Council nemusí byť schopné poskytnúť záruku, ktorú zákazníci hľadajú.
Mark J Palmer z Earth Island Institute - organizácie, ktorá spravuje značku bezpečnú pre delfíny - odpovedal na otázku, či môže zaručiť, že každá plechovka rýb označená ako "bezpečné pre delfíny" je skutočne bezpečná pre delfíny. Nikto nemôže. Keď už ste niekde v oceáne, ako viete, čo robia? Na palube máme pozorovateľov - pozorovateľov možno podplatiť. "
V reakcii na dokument David Phillips, riaditeľ Medzinárodného projektu morských cicavcov Inštitútu ostrovov Zeme, uviedol vo vyhlásení : "Program tuniakov bezpečných pre delfíny je zodpovedný za najväčší pokles úmrtí delfínov plavidlami na lov tuniakov v histórii. Úrovne usmrcovania delfínov sa znížili o viac ako 95 percent, čo zabraňovalo nevyberanému zabitiu viac ako 100 000 delfínov každý rok. "
Hovorca Marine Stewardship Council dodal : "Rybolov s certifikátom MSC musí dodržiavať naše overiteľné a vedecky podložené požiadavky, ktoré zabezpečia zachovanie zásob rýb pre ďalšie generácie. Pozitívny dopad nášho programu uznala OSN, pretože je dôležité pri pomoci pri podpore biodiverzity oceánov. "
Rybie farmy tiež nie sú nevyhnutne o nič lepšie
Chované ryby sa tiež často považujú za ekologickejšie ako divoký rybolov, pretože sa neberú z divej populácie. Čo by ste však možno nevedeli, je to, že niektoré druhy chovaných rýb sa kŕmia divoko ulovenými rybami , čo jedného z expertov v dokumente viedlo k tomu, že chov rýb označil ako "divoký rybolov v prestrojení". Nielen to, ale chovaný losos by bol v skutočnosti sivý, keby nebol kŕmený chemikáliou, ktorá mu dodáva slávnu ružovú farbu.
Medzi ďalšie problémy uvedené v dokumente patrí zamorenie vší, pričom losos na obrázku je konzumovaný zaživa parazitmi z morských vší. V skutočnosti na lososích farmách každoročne hynú milióny lososov na choroby ako anémia a srdcové choroby.
Siete sú obrovským zdrojom znečistenia plastmi, o ktorom sa len zriedka hovorí
Všetci už vieme, aký škodlivý vplyv má plast na jedno použitie na naše oceány. Vedeli ste však, že iba odhadom 0,03% odpadu z plastového znečistenia pochádza zo slamiek? Aj keď sa o rybárskych sieťach a vybavení hovorí len zriedka, v skutočnosti tvoria značné množstvo plastového znečistenia aj v našich oceánoch - vrátane 46 percent takzvanej Veľkej pacifickej odpadovej náplasti v severnom Tichom oceáne. Je samozrejmé, že to nesmierne poškodzuje morský život, ktorý sa ľahko zamotá do rybárskych sietí.

"Krevety" sa chytajú pomocou otrockej práce
Možno ste už počuli o krvavých diamantoch, ale novinár z oblasti životného prostredia George Monbiot hovorí, že krevety sú v súčasnosti veľkým problémom - s hrôzostrašnými správami o otrockej práci používanej v Thajsku na lov kreviet a kreviet v oceáne. Jeden bývalý rybár, s ktorým sa v dokumente uskutočnil rozhovor, opísal, ako bol týraný a vyhrážal sa mu hlavne zbraňou, pričom tvrdil, že mŕtve telá ďalších zabitých osôb boli držané v mrazničkách na palube ich lode.
Jedinou cestou vpred je zníženie spotreby rýb
To všetko - a odhad odhadu, že teraz chytíme až 2,7 bilióna rýb ročne, čo zodpovedá 5 miliónom rýb každú minútu - znamená, že musíme vážne zvážiť našu spotrebu rýb a iných morských plodov ( menej ako jedno percento našich svetových oceánov je chránených pred komerčným rybolovom). Je možné pokračovať v konzumácii rýb z etického aj environmentálneho hľadiska? Tabrizi si to rozhodne nemyslí.
zdroj: vogue.co.uk
