Vegánstvo by zachránilo celú našu Zem

01.02.2022

Keďže stále viac štúdií potvrdzuje klimatické výhody rastlinnej stravy, nové údaje naznačujú, že ak by sa každý rozhodol pre rastlinnú stravu, poľnohospodárstvo by potrebovalo len štvrtinu pôdy, ktorú dnes využíva. 

Možno užitočnejšie je poznamenať, že zníženie množstva mäsa o 50 % by viedlo k globálnemu zníženiu emisií skleníkových plynov o 20 %. 

Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa v súčasnosti polovica všetkej obývateľnej pôdy využíva na poľnohospodárstvo. Z tejto pôdy je približne 80 % vyčlenených na pastviny alebo plodiny na kŕmenie zvierat. 

Toto šokujúco vysoké číslo pochádza z rozsiahlej metaanalýzy globálnych potravinových systémov, ktorej autorom sú Joseph Poore a Thomas Nemecek .

Proteínový paradox

Dokázalo sa, že živočíšne poľnohospodárstvo je nielen neuveriteľne neefektívne z hľadiska výživy - hovädzie mäso poskytuje približne 5 % kalórií potrebných na jeho produkciu - ale je aj environmentálne deštruktívne a neudržateľné. Jedna štúdia z Oxfordskej univerzity ukázala, že konzumácia vegánskej stravy môže znížiť uhlíkovú stopu človeka až o 73 %.

Veľkým problémom je obrovské množstvo pôdy potrebnej na chov zvierat. Údaje napríklad ukazujú , že len 6 % celosvetovo vyprodukovanej sóje ľudia v skutočnosti skonzumujú v potravinách ako tofu alebo sójové mlieko. Prevažná väčšina sa pestuje ako krmivo pre zvieratá, zatiaľ čo hovädzie mäso uvoľňuje 31-krát viac CO₂ na kalóriu ako tofu. Problém sa potom znásobuje, keď sa ľudská populácia spoliehajúca sa na tento zlyhávajúci potravinový systém, čím sa zvyšuje aj potreba pôdy a zdrojov v poľnohospodárstve zvierat. 

Tento neefektívny potravinový systém nevyhnutne vedie k odlesňovaniu, strate biotopu a ekologickej katastrofe. Prechod na rastlinnú populáciu Zeme môže podporiť rastúcu globálnu populáciu, ako aj uvoľniť obrovské plochy pôdy na opätovné využitie, posilniť biodiverzitu a zabezpečiť zásadnú sekvestráciu uhlíka.

Už len 50% redukcia mäsa by zmenila budúcnosť Zeme

Hoci je nepravdepodobné, že by sme v blízkej budúcnosti videli úplne vegánsky svet, štúdia Poore a Nemeček tiež ukazuje, že 50% zníženie živočíšnych produktov zameraných na výrobcov s najväčším dopadom by stále prinieslo 20% zníženie globálnych skleníkových plynov. Takáto redukcia by stále mohla zmeniť tvár budúcnosti života na Zemi, ako ho poznáme.  

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky