Vegánsky med Mellody od MeliBio je už k dispozícii

19.04.2023

Med má odlišné vlastnosti, ktoré možno takmer napodobniť náhradami, ako je agávový nektár, ale nie celkom. 

Nový vegánsky med Mellody však odomkol všetko, čo spotrebitelia a kuchári milujú na sladidle, ale bez toho, aby poškodil včely. Je to preto, že sa spolieha na mikrobiálnu fermentáciu, ktorá dodáva komplexnosť medu, ktorý často chýba v tradičných vegánskych alternatívach. A vegánsky med si našiel partnera v reštaurácii Eleven Madison Park s tromi michelinskými hviezdičkami, aby predstavil Mellody svetu.

Novinkou v Eleven Madison Home — pobočke reštaurácie so spotrebnými výrobkami — je škatuľka na čaj a med naplnená tromi sypanými čajmi In Pursuit of Tea (himalájsky čierny, hromový zelený a bazový kvet); pohár Mellody; medové a ovsené sušienky vyrobené s vegánskym medom a posypané cukrom a jahodovým práškom; a drevenou lyžičkou na med, aby ste si to všetko užili.

Krabica (150 dolárov za kus) je jediným miestom, kde sa Mellody predáva (zatiaľ) a je k dispozícii na celoštátne doručenie prostredníctvom Eleven Madison Home.  

Vegánsky med v Eleven Madison Park

V roku 2021 sa šéfkuchár Daniel Humm rozhodol znovu otvoriť Eleven Madison Park – zahalený problémami súvisiacimi s pandémiou – ako rastlinnú reštauráciu, čo je krok motivovaný problémami udržateľnosti v oblasti živočíšnej výroby.

Rozhodnutie spoločnosti Humm spolupracovať s MeliBio – materskou spoločnosťou Mellody – uvádzať v ponuke vegánsky med je ďalším krokom k inovácii, ktorá pomáha vytvárať udržateľnejší potravinový systém.

Prečo vegánsky med? Konvenčné metódy komerčnej výroby medu zahŕňajú využívanie včiel pre ich opeľovacie schopnosti, čo má za následok celý rad zdravotných problémov. V prírode včely zbierajú nektár z kvetov na výrobu medu. 

Navštevujú niekoľko kvetov, zbierajú nektár a prinášajú ho späť do svojich úľov, kde ho premieňajú na med vyvracaním sladkej tekutiny, znižovaním jej obsahu vody a nechajú ju vyschnúť. Tento med slúži včelám ako primárny zdroj sacharidov a výživy.

Pri komerčnej výrobe medu sú však včely zbavené ich ťažko zarobeného medu. Prevážajú sa do oblastí, kde majú prístup len k jednej plodine, z ktorej môžu konzumovať iba mononutrienty. Sú vystavené pesticídom, už nie sú v hibernácii a sú kŕmené cukrovou vodou, ktorej chýbajú základné živiny.

Včely tiež trpia chorobou krídel v dôsledku selektívneho chovu a vystavenia pesticídom. Zakladateľ MeliBio Darko Mandich – bývalý európsky veterán medového priemyslu – vie, čo sa deje s včelami z prvej ruky, a založil spoločnosť, aby vyriešila tieto problémy, ktoré ovplyvňujú nielen včely, ale aj globálny potravinový systém.

"Strávil som takmer desať rokov v tradičnom medovom priemysle v Európe, kým som sa rozhodol zmeniť ho, teraz z Kalifornie," hovorí Mandich pre VegNews. "Zamiloval som sa do produktu a ešte viac do včiel." 

"Čím viac času som trávil v tomto odvetví, začal som si uvedomovať škodlivé účinky komerčného medového priemyslu," hovorí.

Okrem uvedenia na trh prostredníctvom Eleven Madison Home bol vegánsky med Mellody's uvedený aj na špeciálnom menu Svetového dňa včiel (19. mája 2022) v svetoznámej reštaurácii NYC. Tu hostia vyskúšali vegánsky med šiestimi rôznymi spôsobmi: ako súčasť dvoch špeciálnych nápojov; tri slané jedlá (ako polievka, vo vývare a omáčke); a jeden vlastný dezert "Oat Milk and MeliBio". Vegánsky med sa podával aj s čajom a jahodovým dezertom.   

"Splnenie takých vysokých štandardov a očakávaní, aké má Eleven Madison Park, je skutočným potvrdením, že náš tím dokáže vyrábať chutné a výživné produkty," hovorí Mandich. "Dokazujeme, že náš prístup pri vytváraní Mellody nenecháva žiadne kompromisy, pokiaľ ide o chuť a funkčnosť."

"Dosiahnutie všetkých spomenutých výhod a zároveň dať včelám prestávku je dôkazom toho, že budúcnosť medu môže byť udržateľná a že môžeme zachovať naše vzácne včely, a tým udržať našu planétu nažive," hovorí Mandich.

Výroba medu technológiou, nie včelami

Namiesto včiel MeliBio využíva patentovanú technológiu a techniky mikrobiálnej fermentácie na výrobu pravého medu z rastlín a prírodných zložiek, čím eliminuje potrebu včiel. Výsledný produkt nielen napodobňuje vzhľad a chuť tradičného medu, ale ponúka aj porovnateľné zdravotné výhody a možno ho bez námahy nahradiť pri varení.

Vylúčením včiel z komerčného procesu výroby medu vedie MeliBio k humánnejšiemu rastlinnému potravinovému systému, ktorý nie je závislý na týraní zvierat.

"Nezdalo sa mi správne, čo robí môj priemysel, a už som nemohol byť jeho súčasťou," hovorí Mandich. "Silný zmysel pre zodpovednosť a vlastníctvo boli znakmi toho, že by som mal použiť svoju doterajšiu kariéru ako východiskový bod pre zmenu odvetvia, ktorého som súčasťou."

"Teraz som nadšený, že vidím svet možností, ktoré môj tím vytvára, a to všetko bez využívania včiel," hovorí Mandich. "Môžeme urobiť budúcnosť medu skutočne udržateľnou a priateľskou k včelám."

Okrem partnerstva s Eleven Madison Park možno Mellody nájsť aj na jedálnom lístku v Baia (San Francisco), Little Choc Apothecary (New York City) a Motel Fried Chicken (Philadelphia). V konečnom dôsledku Mandich dúfa, že z Mellody urobí najlepšiu značku medu na svete. 

"Bude to chvíľu trvať, kým sa tam dostaneme, ale vieme, že s každým pohárom medu, ktorý nahradíme rastlinným medom, ušetríme prácu 20 000 včiel," hovorí Mandich.  

Materská spoločnosť MeliBio tiež buduje platformu na výrobu ďalších rušivých produktov s cieľom vytvoriť lepší potravinársky priemysel, ktorý predstaví spotrebiteľom prostredníctvom nadchádzajúcich partnerstiev a značiek. 

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky