Vegánsky fastfood je kritizovaný, že je viac nezdravý ako ten karnistický. Aká je skutočnosť?

18.03.2022

Niektoré rastlinné varianty obsahujú až o 30 percent viac soli, o 20 percent viac cukru a o 60 percent viac tuku ako pôvodné verzie. Zistilo sa, že jeden imitátorový zábal v Nando's je ešte kalorickejší.

Diéta s vysokým obsahom soli môže zvýšiť krvný tlak, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice, zatiaľ čo príliš veľa cukru môže viesť k priberaniu. Nadmerná konzumácia tukov môže zvýšiť hladinu cholesterolu.

Britom sa odporúča zjesť najviac 6 g soli (asi jedna čajová lyžička) a 30 g pridaného cukru (približne sedem kociek cukru) každý deň.

Karnistický aj vegánsky fastfood je nezdravý 

Skupina kampane Action on Salt uviedla, že reštaurácie MailOnline skrývajú nezdravé jedlá pod "označovaním vegánskych zdravotných výhod", ale "naďalej nás rovnako utápajú v soli a nasýtených tukoch".

Experti povedali MailOnline, že väčšina potravín sa vyrába tak, ako ich spotrebitelia radi jedia, a rastlinné jedlá reťazcov rýchleho občerstvenia "nie sú výnimkou a nemali by sme ich považovať za nejaký druh zdravej výživy".

Ľudia, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu - približne tri percentá populácie, čiže 2 milióny ľudí - by sa mali "pozorne pozrieť" na nutričný obsah vegánskych produktov, ale tí, ktorí ich príležitostne konzumujú pre potešenie, "by tak mali robiť bez obáv", tvrdili. . 

Zdravotné tvrdenia spoločností o rastlinných produktoch zvyšujú vnímanie spotrebiteľov, že vegánske možnosti sú zdravšie, a bránia im v ich správnom skúmaní, povedala Sonia Pombo, manažérka kampane v Action on Salt.

Pani Pombo poznamenala, že soľ vo vegánskych produktoch je z funkčných dôvodov "úplne zbytočná", takže sa pridáva len kvôli chuti. Dodala: 

Jesť viac rastlinnej stravy môže a malo by byť prospešné z mnohých dôvodov, ale nech už sú vaše dôvody pre menej mäsa akékoľvek, je dôležité vedieť, že označenie "rastlinná" alebo "vegánska" sa automaticky nekvalifikuje produkt ako zdravý.  

"Zníženie príjmu mäsa má určité výhody - vo veľkých množstvách môže zvýšiť riziko rakoviny a srdcových chorôb - ale existujú aj jasné výhody mäsa v strave - najmä ako zdroja železa a vitamínov B,"  povedal profesor Kuhnle.

Prečo sa bavíme o soli a tukoch a nie o krutosti?

Tvrdenia, ako sú tieto že vegánsky fasfood je viac nezdravý ako karnistický, boli sporné a množstvo štúdií zistilo, že vegánske hamburgery sú v skutočnosti zdravšie ako ich náprotivky, ale stále to nie je porovnanie, ktoré by sme mali robiť. Pri zvažovaní týchto dvoch možností by sme sa mali namiesto toho pozrieť na úroveň ich krutosti.

Kravy vykorisťované a zabíjané v "hovädzom" priemysle sú počas svojho hrozného života vystavené nepredstaviteľnému mučeniu. Čoskoro po narodení majú teľatá často ušká označené a rohové zárodky bolestivo odstránené horúcim železom a mnohé kravy strávia celý život na betónových podlahách priemyselných fariem.

Keď sú pripravené na zabitie, zvyčajne vo veku 12 až 24 mesiacov, prevezú sa na bitúnok. Tieto cesty môžu trvať hodiny a veľa kráv na ceste uhynie kvôli stresu a nedostatku jedla a vody. Keď dorazia, budú nútené vstúpiť do omračovacieho boxu a strelené do hlavy.

To by ich teoreticky malo dostať do bezvedomia, ale nesprávne omráčenie je v tomto odvetví rozšírené. To znamená, že kravy často cítia všetko, keď majú podrezané hrdlo, a niekedy sú pri sťahovaní z kože stále nažive. 

Mliečny syr v bežnom burgeri pochádza od kravy, ktorá bola opakovane oplodnená umelým oplodnením, až kým jej opotrebované telo neposlali na bitúnok. Rovnako ako ľudia, aj kravy si vytvárajú silné putá so svojimi mláďatami a často za nimi budú kričať a kričať celé dni, keď ich farmár niekoľko hodín po narodení odoberie, aby si ľudia mohli vziať mlieko.

Ak váš burger obsahuje majonézu, pochádza z odvetvia, ktoré bežne umiestňuje čerstvo vyliahnuté kurčatá do priemyselného mlynčeka, ktorý ich rozdrví zaživa, pretože sú "nadbytočné" vzhľadom na požiadavky. Sliepky boli selektívne chované tak, aby vyprodukovali 300 vajec ročne (oproti 10-15, ktoré by prirodzene mali), čo znamená, že trpia osteoporózou a zlomeninami kostí v dôsledku nedostatku vápnika.

Sliepky znášajúce vajcia vo všeobecnosti trávia väčšinu svojho života v stiesnených maštaliach s tisíckami iných vtákov a vzduch bude hustý čpavkom z ich odpadu. 

Keď čelíme realite, odkiaľ mäsové hamburgery pochádzajú, myšlienka ignorovania vegánskych verzií pre vágne a sporné tvrdenia o ich relatívnej "nezdravosti" sa zdá byť absurdná. 

Filozofia a spôsob života

Ak ste vegánom akokoľvek dlho, budete si stále zvykať, že vás budú bombardovať nevyžiadanými komentármi o vašom zdraví.

Všetci sme zvyknutí, že nám hovoria, že z vegánstva ochorieme a keď sa karnisti dožadujú vedieť, odkiaľ berieme bielkoviny, ale teraz sa nás pýtajú, prečo si vyberáme také "nezdravé" jedlo, ktoré nie je v súlade s našimi predpokladanými plánmi zdravého stravovania. To ďalej dokazuje, že pokiaľ ide o kritiku nášho životného štýlu, naozaj nemôžeme vyhrať.

Definícia vegánstva, ako ju načrtla The Vegan Society, je "filozofia a spôsob života, ktorý sa snaží vylúčiť - pokiaľ je to možné a uskutočniteľné - všetky formy vykorisťovania a krutosti voči zvieratám kvôli potrave, ošateniu alebo pre akýkoľvek iný účel."

Existujú, samozrejme, ľudia, ktorí sa venujú rastlinnej strave čisto zo zdravotných dôvodov - a toto je veľmi legitímna cesta - ale drvivá väčšina vegánov sa o zdravé stravovanie nezaujíma viac ako priemerný človek. Zatiaľ čo živiť sa iba vegánskymi hamburgermi je pravdepodobne nerozumné a všetci by sme sa samozrejme mali snažiť jesť vyváženú stravu, táto kritika nášho jedla je neopodstatnená a zbytočná. 

zdroj: dailymail.co.uk    plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky