"Vegánske šialenstvo" spôsobilo pokles chovu kráv v Škótsku na rekordné minimum
Počet kráv chovaných v Škótsku klesol na rekordne nízku úroveň, čo vyvolalo obavy o budúcnosť škótskeho hovädzieho mäsa.
Nové údaje ukazujú, že populácia hovädzieho dobytka v krajine je teraz len 1,59 milióna, čo je obrovský pokles od rozkvetu škótskeho poľnohospodárstva v roku 1974, keď stádo predstavovalo 2,68 milióna. Najprudší pokles zaznamenalo stádo hovädzieho dobytka – farmári požadujú naliehavé opatrenia na ochranu odvetvia, ktoré bolo kedysi hlavnou oporou "života" na škótskom vidieku.
Krízu podľa farmárov, čiastočne spôsobil nárast vegetariánstva a vegánstva – ako aj vnímanie, že hovädzie mäso je nezdravé a škodlivé pre životné prostredie. Tlak na vysádzanie stromov podľa nich znamenal aj stratu pôdy na pasenie.
Hovädzie mäso zostáva významnou súčasťou škótskeho poľnohospodárstva, pričom približne 10 000 fariem produkuje 165 000 ton ročne – v hodnote 850 miliónov libier. Poľnohospodári však varovali, že akékoľvek ďalšie zníženie počtu hovädzieho dobytka môže byť zničujúce.
Pokles stáda hovädzieho dobytka v krajine odhalila škótska vláda, ktorá minulý týždeň zverejnila svoje ročné údaje o dobytku. Údaje z decembra 2023 ukazujú 1 588 053 kráv – rekordne najnižšie a 40-percentný pokles oproti maximu v roku 1974.
V posledných rokoch bolo najviac zasiahnuté stádo hovädzieho dobytka. V roku 2012 bolo v Škótsku 705 564 samíc hovädzieho dobytka – do decembra minulého roku to však trvalo klesalo na 612 262 kusov. Naproti tomu počty dojníc zostali zhruba statické – v roku 2012 ich bolo 264 370, pričom koncom minulého roka sa ich počet mierne zvýšil na 266 002 kusov.
Obchodníci so smrťou žiadajú širokú podporu
Paul Ross, predseda Škótskej asociácie hovädzieho dobytka, ktorá zastupuje producentov hovädzieho mäsa v krajine, uviedol, že sú potrebné opatrenia na oživenie poľnohospodárstva - a podporu širšieho odvetvia vrátane veterinárov, dopravcov, dražiteľov, dodávateľov krmív, mäsiarov a obchodov.
Povedal: "Nemôžeme dovoliť, aby sa počet hovädzieho dobytka ešte viac znížil. V skutočnosti sa už nikdy nevrátime k rovnakému počtu kráv v Škótsku, aký sme mali pred 20 rokmi – pretože mnohé farmy, kde by sa chovali kravy, boli odkúpené a vysadené stromami za uhlíkové kredity. V rozsiahlych oblastiach kravy úplne zmizli – čo je z pohľadu hovädzieho dobytka znepokojujúce. A je to znepokojujúce, pretože poľnohospodárstvo vytvára živú komunitu v horských oblastiach. Stromy nepodporujú vidiecke hospodárstvo rovnakým spôsobom."
Zástancovia rastlinnej stravy tvrdili, že chov hovädzieho mäsa je pre planétu zlý, pretože v niektorých častiach sveta sa lesy vyrubujú kvôli pastve, zatiaľ čo dobytok sa tiež kŕmi obilím alebo krmivom s vysokou uhlíkovou stopou.
Pán Ross však povedal, že ľudia si začínajú uvedomovať, že hovädzie mäso chované na škótskych pastvinách je v skutočnosti udržateľným produktom – a že niektoré vegánske potraviny sú potenciálne škodlivejšie. Povedal: "Čísla začínajú ukazovať pokles rastlinných produktov. V období pred rokom 2020 bol vzostup, potom sa vyrovnali, teraz klesajú... Myslím, že to bola trochu móda.
Sto krát opakovaná lož sa stáva...
"Ľudia si uvedomujú, že ak jete vegánsky produkt, najbežnejšou zložkou je sójová múčka. A veľa sójovej múčky pochádza z dažďového pralesa v Brazílii – alebo tam, kde dažďový prales býval. "Ak to analyzujete a pozriete sa na pasúci sa dobytok v škótskych vrchoch, mäso má obrovský prínos pre životné prostredie."
A dodal: "Jediný spôsob, ako môžete nahradiť bielkoviny z červeného mäsa rastlinnými bielkovinami, je dovážať sójovú múčku. V Škótsku jednoducho nemôžete pestovať bielkoviny vo veľkom množstve – okrem štyroch nôh."
Vyzval na prijatie opatrení na povzbudenie mladých ľudí k farmárčeniu, ako aj na spravodlivejšie ceny, aby sa zabezpečilo, že poľnohospodárstvo zostane ziskové.
Marketingová kampaň za mäso
Quality Meat Scotland (QMS) je verejný orgán zodpovedný za propagáciu škótskeho sektora červeného mäsa.
Začiatkom tohto mesiaca spustila vysokoprofilovú marketingovú kampaň s názvom "Meat & 2.0", ktorej cieľom je reštartovať tradičné menu "mäso a dve zeleniny" s modernejšími jedlami, ako je Scotch Beef satay stir fry.
Tento krok je súčasťou stratégie QMS "spojiť sa so spotrebiteľmi o výhodách zahrnutia červeného mäsa ako súčasti zdravej, vyváženej a udržateľnej stravy".
Quango tiež v súčasnosti verbuje veľvyslancov, aby propagovali výhody škótskeho hovädzieho, škótskeho jahňacieho a špeciálne vybraného bravčového v komunitách po celom Škótsku – organizovaním podujatí zameraných na jedlo a farmárčenie, vyučovacích hodín a ukážok varenia.
zdroj: dailymail.co.uk