Vegánska strava znižuje riziko rakoviny prsníka

Nový výskum ukazuje, že rastlinná strava bohatá na ovocie a zeleninu môže znížiť riziko rakoviny prsníka u žien po menopauze.
Rastlinná strava bohatá na ovocie a zeleninu by mohla znížiť riziko rakoviny prsníka u žien po menopauze, podľa nového výskumu prezentovaného na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu. Nová štúdia ukazuje, že kvalita alebo celková zdravosť stravy človeka môže byť kľúčom k prevencii rakoviny.
Pre túto štúdiu výskumníci z Centra pre výskum epidemiológie a zdravia populácie na Univerzite Paris-Saclay vo Francúzsku sledovali viac ako 65 000 žien po menopauze, ktoré žijú vo Francúzsku viac ako dve desaťročia. Účastníci vyplnili dotazníky o príjme stravy v rokoch 1993 a 2005 a boli sledovaní v priemere 21 rokov. V priebehu štúdie bola diagnostikovaná rakovina prsníka u 3 968 účastníkov štúdie.
Výskumníci použili 18 skupín potravín na kategorizáciu miery, do akej účastníci dodržiavali diétu, ktorá zdôrazňovala rastlinné potraviny oproti potravinám živočíšneho pôvodu a jedli zdravšie - ako napríklad konzumáciu celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, orechov, strukovín, rastlinných olejov a čaj alebo káva - oproti menej zdravým potravinám vrátane ovocných štiav, rafinovaných obilnín, zemiakov, nápojov sladených cukrom a dezertov.
Porovnanie miery rakoviny prsníka u žien s rôznou kvalitou stravy odhalilo významné rozdiely v riziku rakoviny medzi ženami so zdravšou a menej zdravou stravou. Štúdia zistila, že zdravá strava bohatá na rastliny bola spojená s 14 percent nižším rizikom rakoviny prsníka, zatiaľ čo menej zdravá strava bola spojená s 20 percent vyšším rizikom rakoviny prsníka. Zistenia boli konzistentné vo všetkých podtypoch rakoviny prsníka.
"Tieto zistenia poukazujú na to, že zvýšenie spotreby zdravých rastlinných potravín a zníženie spotreby menej zdravých rastlinných potravín a živočíšnych potravín môže pomôcť predchádzať všetkým typom rakoviny prsníka," hovorí Sanam Shah, doktorand na Paris-Saclay University a hlavný autor štúdie. , uviedol vo vyhlásení.
Rastlinné potraviny na prevenciu rakoviny
Konkrétne sa výskumníci štúdie zamerali na rozlišovanie medzi zdravými, celými rastlinnými potravinami a menej zdravými potravinami a potravinami na živočíšnej báze. "Čo je na našej štúdii iné, je to, že sme mohli rozlúštiť účinky kvality rastlinných potravín, na čo sa predchádzajúce štúdie nezamerali na iné stravovacie návyky," povedal Shah. "Vyhodnotením zdravých, nezdravých potravín a potravín živočíšneho pôvodu sme komplexne analyzovali príjem potravy s ohľadom na "zdravosť" skupín potravín."
Zatiaľ čo zistenia naznačujú, že výber zdravých rastlinných potravín je pravdepodobne užitočný pri prevencii rakoviny, Shah poznamenal, že je potrebný ďalší výskum na posúdenie súvislostí medzi stravou a rizikom rakoviny v rôznych populáciách, najmä na určenie príčinnej súvislosti.
Mäso a mliečne výrobky zvyšujú riziko rakoviny prsníka
Predchádzajúce štúdie skúmali riziká rakoviny spojené s rôznymi stravovacími návykmi, ako je západná strava, stredomorská strava a vegetariánska strava. Niektoré štúdie ukazujú že diéty, ktoré zahŕňajú konzumáciu mäsa a mliečnych výrobkov, môžu zvýšiť riziko rakoviny prsníka. Štúdia z roku 2020 publikovaná v International Journal of Epidemiology zistila, že pravidelné pitie kravského mlieka je spojené s výrazne vyšším rizikom - až 80 percent - rakoviny prsníka u žien.
"Konzumácia čo len jednej štvrtiny až jednej tretiny šálky kravského mlieka denne bola spojená so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka o 30 percent," uviedol vedúci výskumu Gary E. Fraser, PhD, z Loma Linda University vo vyhlásení. "Pri pití až jednej šálky denne sa súvisiace riziko zvýšilo na 50 percent a u tých, ktorí pijú dve až tri šálky denne, sa riziko ďalej zvýšilo na 70 až 80 percent."
Podobne štúdia z roku 2018, ktorú vykonali vedci z University of Glasgow, zistila, že ženy po menopauze, ktoré konzumovali viac ako deväť gramov spracovaného mäsa týždenne, zvýšili riziko vzniku rakoviny prsníka o 20 percent. Štúdia kohorty, ktorá skúmala 273 466 britských žien vo veku od 40 do 69 rokov, tiež zistila, že účastníci, ktorí konzumovali menej ako deväť gramov spracovaného mäsa (čo sa rovná približne trom kúskom slaniny), čelili o 15 percent vyššiemu riziku vzniku ochorenia než ženy, ktoré živočíšny produkt vôbec nekonzumovali.
"Okrem predtým známych účinkov spracovaného mäsa na iné druhy rakoviny," uviedol vo vyhlásení spoluautor štúdie Naveed Sattar, "to pridáva ďalší dôkaz, že môže mať škodlivý vplyv na rakovinu prsníka, najmä u žien po menopauze. Ak to vezmete ako nominálnu hodnotu a poviete, že existuje asociácia, znamená to, že ak by ľudia jedli menej spracovaného mäsa, mohli by znížiť riziko rakoviny prsníka."
zdroj: vegnews.com