Nová štúdia: Vegánska strava dokáže zastaviť postup rakoviny prostaty
Rastlinná strava s vysokým obsahom ovocia a zeleniny môže podľa novej štúdie zastaviť zhoršovanie rakoviny prostaty.
Vedci z Kalifornskej univerzity využili existujúcu kohortu výskumu v rokoch 2006 až 2016 na prieskum 2000 mužov s rakovinou prostaty. Požiadali ich, aby vymenovali všetku zeleninu, obilniny, orechy, semená, ovocie, ako aj mliečne a mäsové výrobky, ktoré každý deň jedli. Vedci ich rozdelili do dvoch skupín, jednu skupinu s mäsitými diétami, druhú viac rastlinnú.
Z 2000 skúmaných mužov 190 zaznamenalo progresiu svojho ochorenia. Vedci zistili, že tí, ktorí držia viac rastlinnú stravu, mali o 47 percent nižšiu šancu, že sa im rakovina zhorší, v porovnaní s tými, ktorí jedli viac mäsa.
"Naše zistenia sú v súlade s predchádzajúcimi správami, že rastlinná strava môže zlepšiť výsledky rakoviny prostaty," uviedli vedci, ako informovali The Times . Dodali, že protizápalové vlastnosti rastlinných potravín môžu byť dôvodom ich pozitívneho účinku na prevenciu progresie rakoviny.
Smrť zvierat = smrť človeka
Rakovina prostaty je celosvetovo tretia najčastejšia rakovina u mužov. V USA je to najčastejšia rakovina u mužov. Táto nová štúdia je jednou z mnohých, ktorá nachádza spojenie medzi stravou a chorobou. Veľký prehľad uverejnený v roku 2021 uviedol, že najmä konzumácia mliečnych výrobkov je spojená so zvýšeným rizikom vzniku tohto stavu.
"Celková pozitívna súvislosť medzi spotrebou mlieka a rizikom rozvoja rakoviny prostaty a úmrtnosťou na rakovinu prostaty bola dobre zdokumentovaná vo viacerých epidemiologických štúdiách," napísali autori prehľadu.
Ďalšia štúdia zverejnená začiatkom tohto roka zistila, že rastlinná strava bola spojená so zlepšením sexuálneho zdravia u mužov s rakovinou prostaty. Zistilo sa, že muži, ktorí dodržiavali diéty, ktoré uprednostňovali ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky pred mäsom a mliečnymi výrobkami, mali nižšie riziko straty kontroly močového mechúra a erektilnej dysfunkcie (čo sú bežné vedľajšie účinky u pacientov).
Početné štúdie spájajú rastlinnú stravu so znížením rizika iných druhov rakoviny , najmä rakoviny prsníka a hrubého čreva. Zistilo sa tiež, že diéty bez mäsa, mliečnych výrobkov a vajec znižujú riziko iných chronických stavov, ako sú srdcové choroby a cukrovka 2 .
zdroj: plantbasednews.org