Väčšina mäsa bude do 20 rokov vypestovaná v laboratóriu alebo na rastlinnej báze

21.11.2022

Ako sa veda stáva inteligentnejšou, niektorí odborníci sa domnievajú, že čoskoro bude viac ako polovica "mäsa", ktoré jeme, vyvinutá v laboratóriu alebo bude mať podobu takmer identických rastlinných náhrad.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) po prvýkrát označil mäso vypestované v laboratóriu za bezpečné pre ľudskú spotrebu - rozhodnutie, ktoré ho posúva o jeden zásadný krok bližšie k regálom supermarketov. Je toto budúcnosť proteínov? V roku 2019 sa Men's Health porozprával s vedcami a zakladateľmi start-upov, aby to zistili.

Keď Josh Tetrick prvýkrát vyskúšal mäso vypestované v laboratóriu, bolo to vo forme kuracieho nugetu - vyprážané, s chrumkavou zlatistou vrstvou. "Muselo to byť asi pred rokom," hovorí. "Keď som vyrastal v Alabame, pamätám si, že som jedol nugety v McDonald's a Burger King a len mi to pripomenulo. Vybuchlo mi to z hlavy."

Spomínaný nuget bol výtvorom potravinárskeho start-upu Just zo San Francisca Tetrick . Jedna z Justových raných dávok nugetov pochádzala z kurčaťa menom Ian. Treba poznamenať, že Ian bol v čase jedenia živý a zdravý.  Ako je tento neskutočný moment opísaný v jednom z promo videí spoločnosti, akoby zrazu "prišli na to, ako život naozaj funguje. 

A teraz nepotrebujeme spôsobiť smrť, aby sme vytvorili jedlo.

Just meat - je to skutočné mäso - sa vyrába in vitro kultiváciou živočíšnych buniek. Mohli ste ho vidieť aj ako kultivované mäso, mäso získané z buniek, mäso bez porážky alebo trochu lepšie povedané "čisté mäso". V prípade Justovho kurčaťa sa bunky extrahujú z jedného peria, čo zvieraťu nespôsobuje žiadnu škodu. Tieto bunky sú potom kŕmené živinami - rovnakými živinami, ktoré sú potrebné na výživu zdravého kurčaťa - čo im umožňuje neobmedzené množenie a poskytuje neobmedzený prísun nugetov. Alebo, ak by sa bunky získavali inde, hovädzie hamburgery, jahňacie kotlety, slaniny alebo rybie filé. Jedno pierko by teoreticky malo stačiť na vytvorenie celosvetovej zásoby živočíšnych bielkovín.

Len kuracie nugetky zatiaľ nenájdete v Whole Foods, nieto ešte v chladených uličkách vášho miestneho Tesco, Metro. Nielenže existuje regulačný rámec, ktorým sa treba orientovať ako prvý, ale výrobné náklady sú stále príliš vysoké - údajne okolo 80 libier za nuget. Tetrick však neverí, že to tak bude dlho. Poukazuje na rýchly vývoj mobilných telefónov od "obrovských neohrabaných vecí, ktoré nosili len bankári z Wall Street" v 80. rokoch až po zariadenia vreckovej veľkosti, ktoré teraz naše deti ovládajú lepšie ako my. Verí, že technológie pestovaného mäsa budú napredovať rovnako rýchlo. Prorocky je Bill Gates hlavným investorom. 

"Vidím svet, v ktorom idete do maloobchodu vo Veľkej Británii, do reštaurácie v Severnej Amerike alebo do obchodu v Bombaji a jediné mäso, ktoré nájdete, je buď rastlinné, alebo vyrobené z bunkových kultúr," hovorí Tetrick. . "A povedal by som, že je veľmi pravdepodobné, že toto je svet, v ktorom budeme žiť v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí." 

Budúcnosť bez krutosti

Kultivované mäso samo o sebe nie je novou technológiou. Prvý burger na svete vypestovaný v laboratóriu - vytvorený Dr. Markom Postom v Holandsku a financovaný jedným zo spoluzakladateľov Googlu - bol ochutnaný už v roku 2013. Podľa jedného dosť sklamaného autora jedla chutil "ako koláč zo živočíšnych bielkovín". Odvtedy sa objavilo mnoho neúspešných predpovedí, kedy sa prvé produkty dostanú na pulty supermarketov; bolo by ľahké odpísať výroky ako Tetrick ako obyčajný humbuk.

Ale nebolo by múdre to urobiť. S našou rastúcou túžbou po etických, environmentálne udržateľných zdrojoch bielkovín sa názor ani tak nemení, ako skôr zosúva. Správa konzultačnej firmy Kearney odhaduje, že tretinu celosvetovej ponuky mäsa budú v nasledujúcom desaťročí zabezpečovať hi-tech vegánske náhrady a kultivované mäso. 

Do roku 2025 by kultivované mäso mohlo začať predbiehať vegánske alternatívy a do roku 2040 by malo tvoriť 35 % trhu. Dovtedy bude pravdepodobne viac ako polovica nášho "mäsa" bez porážky. Správa uzatvára, že tieto nové metódy "narušia nielen mäsový priemysel, ale celý potravinársky priemysel. Produkty ako mlieko, vaječný bielok, želatína a ryby sa dajú vyrobiť podobnou technológiou."

Do roku 2025 by kultivované mäso mohlo začať predbiehať vegánske alternatívy.  

Pestovanie mäsa v laboratórnych podmienkach by tiež znížilo šance spotrebiteľov nakaziť sa alimentárnymi chorobami, ako sú salmonela a E. coli, a zároveň by sa eliminovala potreba antibiotík alebo hormónov. Tieto otázky sa nemuseli zdať naliehavé podľa prísnych noriem EÚ v oblasti bezpečnosti potravín, ale potenciálna obchodná dohoda s USA by to mohla zmeniť. 

Čo sa týka potenciálnych zdravotných rizík výmeny farmy za laboratórium? Teórie o nebezpečenstvách "Frankenfoods" sú špekulatívne. To neznamená, že by sme ich mali ignorovať, ale kým nebudú prvé produkty predložené na regulačné schválenie, jednoducho nebudeme mať údaje ani tak. 

zdroj: menshealth.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky