V Británii sa znova spúšťa kampaň za mäso a mliečne výrobky napriek kritike lekárov
Zdravotnícki profesionáli vyjadrili sklamanie z návratu kontroverznej reklamnej kampane "Jedzme vyvážene" (AHDB) Britskej rady pre poľnohospodárstvo a záhradníctvo ktorá je sponzorovaná vládou.
AHDB obnovuje kampaň od dnešného dňa (27. augusta) do 30. septembra s reklamami v televízii a na sociálnych médiách. Podľa AHDB sa objaví aj v obchodoch a na webových stránkach ôsmich veľkých predajcov s nálepkami Let's Eat Balanced na takmer troch miliónoch balení mäsa.
V lete zdravotníci z Lekárskej asociácie UK (DAUK) a Plant-Based Health Professionals UK (PBHP UK) napísali otvorený list, v ktorom opísali kampaň ako "nepresnú a zavádzajúcu". Povedali, že kampaň je "v rozpore so zavedenými vedeckými dôkazmi o zdravej a udržateľnej strave". "Som veľmi sklamaná z opätovného spustenia kampane Eat Balanced," povedala pre Plant Based News Dr. Shireen Kassam, zakladateľka PBHP UK, ktorá je spoluautorkou otvoreného listu . "Iniciatíva je v rozpore so súčasnými odporúčaniami v oblasti zdravia a udržateľnosti, ktoré podporujú obmedzenie alebo vyhýbanie sa konzumácii červeného mäsa z dôvodu poškodenia zdravia a životného prostredia."
Klamlivá reklama
Nová kampaň bude využívať posolstvo "THIS & THAT", aby "pripomenulo ľuďom, že trocha "toho" s trochou "tohoto" je kľúčom k zdravej strave," hovorí AHDB. Najmä Let's Eat Balanced podporuje myšlienku, že hovädzie, jahňacie a mliečne výrobky sú "prirodzené zdroje B12 " a bielkovín.
Kampaň bude tiež propagovať praktiky "niektorých" farmárov, o ktorých AHDB hovorí, že sú "ekologickejší".
Dr. Kassam spochybňuje tvrdenia AHDB. "Ani červené mäso, ani mliečne výrobky neposkytujú základné živiny," povedala. "Z desaťročí výskumu je úplne jasné, že získavanie bielkovín z rastlinných zdrojov je pre zdravie lepšie, čo vedie k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu, niektorých druhov rakoviny a demencie. Predpokladá sa, že vitamín B12 sa nachádza iba v potravinách živočíšneho pôvodu, ale vytvárajú ho mikroorganizmy a ľahko sa získava suplementáciou, keď sa nekonzumuje mäso.
Niekoľko štúdií ukazuje, že plnohodnotná rastlinná strava je zdravá a znižuje riziko chorôb. Podľa výskumu zverejneného začiatkom tohto roka by NHS ušetrila 6,7 miliardy libier ročne, ak by sa každý stal vegánom.
AHDB predtým "dôrazne" vyvrátila kritiku v otvorenom liste vo vyhlásení pre Plant Based News . Jedzme vyvážene "sú v súlade s registrom výživových a zdravotných tvrdení Veľkej Británie a podporuje vládne stravovacie usmernenia, ako je uvedené v príručke Eat Well Guide," uvádza sa v správe.
"Udržateľné" zabíjanie
Dr. Kassam tiež odsúdila propagáciu mäsa a mliečnych výrobkov AHDB ako udržateľnú.
"V Spojenom kráľovstve pochádza 70 percent emisií z poľnohospodárstva z výroby červeného mäsa a mliečnych výrobkov," povedala. Tieto "tiež zaberajú obrovské množstvo pôdy, a preto je potrebné masívne zníženie výroby a spotreby, aby sa splnili klimatické a prírodné ciele.
Podľa Iana Boyda, profesora biológie na univerzite v St. Andrews, je využívanie pôdy Spojeného kráľovstva na chov zvierat značne neefektívne. "Zvieratá sú často kŕmené rastlinnou potravou vyrobenou na pôde, ktorá by mohla produkovať aj ľudskú potravu," napísal v The Conversation . " Približne 75 % kalórií kŕmených hospodárskymi zvieratami v Spojenom kráľovstve pochádza z týchto zdrojov. Až desať rastlinných jedál by sa dalo vyrobiť za rovnaké materiálové náklady, aké sú potrebné na výrobu jedného mäsového jedla."
Britská divoká zver je podľa najnovšej správy o stave prírody v stave vážneho úpadku . Správa akademikov z Harvardu zistila, že Spojené kráľovstvo by mohlo ušetriť 12 rokov emisií uhlíka premenou pôdy, ktorá sa v súčasnosti využíva na chov zvierat, späť na les. To by tiež umožnilo krajine stať sa sebestačnou vo výrobe potravín.
zdroj: plantbasednews.org