Uhlíková daň na mäso ako ochrana verejného zdravia a planéty

07.12.2020

Skupina zdravotníckych pracovníkov vo Veľkej Británii žiada vládu, aby zvážila uhlíkovú daň a štítky s uhlíkovou stopou s potravinami ktoré obsahujú mäso do roku 2025, na ochranu verejného zdravia aj planéty.

Podľa britskej Aliancie pre zdravie a zmenu podnebia (UKAHCC) predstavuje výroba a spotreba potravín viac ako štvrtinu celkových globálnych emisií .

"Väčšina aktivít zameraných na obmedzenie zmeny podnebia sa sústredila na dekarbonizáciu energie a dopravy," hovorí profesorka Dame Parveen Kumar, veľvyslankyňa UKAHCC. "Je to veľmi dôležité, ale nesmieme prehliadnuť potenciál zmiernenia nebezpečných účinkov zmeny klímy na zdravie prehodnotením nášho prístupu k jedlu."

UKAHCC v stredu v novej správe uviedla, že ekonomické stimuly boli v minulosti pri znižovaní spotrebiteľských návykov najúčinnejšie. Podľa odhadov ministerstva financií Spojeného kráľovstva 50% výrobcov upravilo svoje recepty po zavedení takzvanej "dane z cukru" v roku 2014. 

SMEROM K STRAVE PRIAZNIVEJŠEJ PRE KLÍMU

Aj keď je mäso dôležitým zdrojom vitamínov a bielkovín, všetci sa vyzývame, aby sme znižovali množstvo, ktoré konzumujeme.

Chov hospodárskych zvierat na spotrebu (vrátane využívania pôdy a kŕmenia hospodárskych zvierat) prispieva k viac ako polovici globálnych skleníkových plynov z výroby potravín. Na porovnanie, iba 29 percent týchto emisií pochádza z rastlinnej výroby na ľudskú spotrebu.

Je však sporné, koľko musíme znížiť, aby sme dosiahli nulové čisté emisie.

Na jednej strane britský vládny Výbor pre zmenu podnebia navrhuje, že musíme znížiť produkciu hovädzieho, jahňacieho a mlieka o 20 percent, aby sme do roku 2050 dosiahli nulové čisté emisie. Aliancia Eating Better však naznačuje, že musíme konzumovať ešte menej mäsa v kratšom časovom rozmedzí: o 50% menej do roku 2030.

UKAHCC uviedla, že existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že prechod z intenzívneho poľnohospodárstva na ekologické môže mať menej závažný dopad na životné prostredie.

Toto by v celej Európe mohlo znížiť skleníkové plyny súvisiace s poľnohospodárstvom o 40 - 47 percent a pastviny by pomohli absorbovať uhlík. Správa však varuje, že toto opatrenie samotné nebude stačiť na dosiahnutie nulových čistých emisií do roku 2030.

Okrem podpory zmien u výrobcov a dodávateľov mäsa Kumar dodal, že sa musí zmeniť aj prístup verejnosti k konzumácii mäsa, pričom v čele musia byť poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

"Na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné podporiť odborníkov v oblasti zdravotníctva, aby zdieľali a nasmerovali svojich pacientov na jasné a prístupné rady týkajúce sa prechodu na stravu priaznivejšiu pre klímu."

PODPORILI BY STE UHLÍKOVÉ ETIKETY NA POTRAVINÁCH?

Dve tretiny spotrebiteľov by v prieskume citovanom v správe UKAHCC podporili rozhodnutie umiestniť povinné označenia potravín, aby sa preukázalo, aká veľká je uhlíková stopa. Môže to byť podobné ako v existujúcom systéme semaforov pre množstvo cukru a soli v potravinách.

Existuje názor, že to z nás všetkých urobí viac uvedomelých spotrebiteľov a pôjde ruka v ruke s uhlíkovou daňou uvalenou na výrobcov.

zdroj: euronews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky