Účinky mlieka na telo
Ľudia ešte stále veria, že mliečne výrobky sú dôležitou súčasťou zdravej výživy.
Mliekarenský priemysel robí skvelú prácu, keď nás núti veriť, že mlieko a mliečne výrobky potrebujeme pre zdravé kosti a telo. Aj keď je nepochybne pravda, že mliečne výrobky sú zdrojom bielkovín a vápnika, existuje množstvo rastlinných potravín, ktoré ľuďom tieto živiny dodávajú .
Jesť čisté celé potraviny, ako sú fazuľa, orechy a zelenina kvôli vápniku a bielkovinám, znamená, že sa vyhýbate akýmkoľvek nezdravým látkam v mlieku, syre a iných mliečnych potravinách, ktoré majú potenciálne negatívne účinky. Čo je teda v mlieku?
Nasýtený tuk
Plnotučné mliečne výrobky sú zdrojom nasýtených tukov. Odborníci ako American Heart Association (AHA) a NHS vo Veľkej Británii odporúčajú ľuďom obmedziť zdroje nasýtených tukov, aby sa vyhli srdcovým chorobám. Mliečne výrobky s vysokým obsahom nasýtených tukov zahŕňajú syr, smotanu, zmrzlinu, kyslú smotanu, maslo a ghee.
AHA radí ľuďom, aby jedli nie viac ako päť až šesť percent denných kalórií vo forme nasýtených tukov. Odporúča tiež nahradiť živočíšne produkty rastlinnými olejmi, orechmi a strukovinami.
Kazomorfín
Mlieko je zložitejšie, ako si možno myslíte. Obsahuje látky, ktoré pôsobia ako ópium a morfín a zohrávajú aktívnu úlohu v centrálnom nervovom systéme.
Kazeín je hlavnou bielkovinou ( 80 percent ) v kravskom mlieku. Keď ľudia trávia kazeín, uvoľňujú kazomorfíny, čo sú opioidné peptidy. Naše telá obsahujú opioidné receptory, ktoré sa viažu na kazomorfíny a majú účinky podobné opioidom na nervový a gastrointestinálny systém.
Existuje aj ľudská verzia kasomorfínu, ktorá sa nachádza hlavne v mledzive v materskom mlieku a zohráva úlohu pri spájaní dieťaťa s matkou.
Štúdia z roku 2021 ukázala, že kazomorfíny v mliečnych výrobkoch sú spojené s cukrovkou 1. typu, srdcovými chorobami, syndrómom náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), zníženým kognitívnym spracovaním, poruchami čriev a autoimunitnými ochoreniami. Autori hovoria, že medzi kazomorfínmi, mikrobiómom a niečími génmi existuje komplexná interakcia, ktorá určuje ich rôznorodé účinky.
Exozómy
Bunky v našom tele vytvárajú exozómy do priestoru medzi bunkami. Vedci sa snažia pochopiť ich presnú funkciu, ale veria, že zohrávajú úlohu v bunkovej komunikácii a odstraňovaní nepotrebných komponentov z buniek.
Niektoré výskumy ukazujú, že exozómy mlieka môžu mať priaznivé účinky. Štúdia z roku 2019 však ukázala, že nepretržitá expozícia exozómom v pasterizovanom mlieku môže spôsobiť značné riziko rozvoja cukrovky 2. typu, osteoporózy, bežných druhov rakoviny (prostaty, prsníka, pečene, B-buniek), ako aj Parkinsonovej choroby.
Neznášanlivosť laktózy
Približne 68 percent svetovej populácie nie je schopných stráviť laktózu, cukor nachádzajúci sa v mlieku. U mnohých ľudí sa začne prejavovať malabsorpcia laktózy - znížená schopnosť trávenia laktózy - po dojčení. V Afrike a Ázii má väčšina ľudí malabsorpciu laktózy, ale v niektorých regiónoch, napríklad v severnej Európe, má veľa ľudí gén, ktorý im umožňuje tráviť laktózu po detstve.
Laktózová intolerancia môže vzniknúť v dôsledku malabsorpcie laktózy, ktorá spôsobuje príznaky nadúvania, bolesti, vracania a hnačky. Príznaky môžu byť mierne alebo závažné v závislosti od toho, koľko mliečnych výrobkov človek konzumuje.
Kontaminácia
Zber a spracovanie mlieka ho vystavuje mnohým rôznym kontaminantom , ako sú zvyšky pesticídov, kovy, mykotoxíny a hormóny. Niektoré z týchto látok sú krave dodávané kŕmením alebo podávaním liečiv, zatiaľ čo iné môžu byť podávané dojným zariadením alebo špinavým potrubím. Krmivo a krmivo môžu byť tiež kontaminované prírodnými toxínmi.
Kravy bežne trpia mastitídou, ktorá sa lieči antibiotikami, a štúdie ukázali, že konzumácia kontaminovaného mlieka so zvyškami antibiotík je celosvetovo vznikajúci problém verejného zdravia. Zdravotné účinky na ľudí môžu zahŕňať toxicitu pre obličky, narušenie hormónov, precitlivenosť a bakteriálnu rezistenciu. Odhaduje sa , že zo 43 antibiotík identifikovaných v kravskom mlieku, 18 nie je regulovaných kódexom a normami EÚ.
Rakovina
Niektoré výskumy ukázali silnú súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a rakovinou prsníka. Napríklad pozorovacia štúdia z roku 2020 s 52 795 ženami, ktoré konzumovali mliečne aj sójové výrobky, zistila zvýšené riziko rakoviny prsníka s mliečnymi výrobkami, ale bez spojitosti so sójou. Najsilnejší nárast rizika súvisel s konzumáciou len do dvoch šálok mlieka.
Mlieko obsahuje rastový faktor podobný inzulínu (IGF), čo je hormón, ktorý kravám pomáha budovať tkanivá a kosti. Autori štúdie naznačujú, že proliferatívna povaha IGF-1 v mlieku je pravdepodobným kauzálnym faktorom rakoviny prsníka. Iné štúdie spájajú IGF-1 s rakovinou prostaty a rakovinou hrubého čreva.
Akné
Podľa systematického prehľadu a metaanalýzy z roku 2018 môžu mliečne výrobky spôsobiť akné. Medzi 78 529 jednotlivcami vo veku 7 až 30 rokov bola konzumácia mlieka, jogurtov a syra spojená so zvýšeným rizikom akné. Príjem syra bol spojený s hranične vyšším rizikom.
Ďalšia štúdia tiež zistila, že konzumácia mliečnych výrobkov a mlieka bola spojená s výskytom akné. Autori vysvetľujú, že kazeín a srvátka v mliečnych výrobkoch zvyšujú koncentrácie inzulínu a IGF-1, čo vedie k tomu, že mazové žľazy v koži vylučujú viac mazu.
Prijatím rastlinnej stravy a zrieknutím sa mliečnych výrobkov sa môžete vyhnúť prispievaniu k vykorisťovaniu a utrpeniu zvierat a tvorbe skleníkových plynov. Okrem toho môžete chrániť svoje budúce zdravie.
zdroj: plantbasednews.org