Účelová štúdia: Jedenie mäsa vám predĺži život

Prepáčte vegáni! Austrálska štúdia zistila, že konzumácia mäsa koreluje s dlhšou očakávanou dĺžkou života," píše sa v titulkoch Daily Mail .
Výskum porovnával priemernú dĺžku života so spotrebou mäsa medzi obyvateľstvom 175 krajín na základe údajov Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) OSN . Výskumníci zistili, že krajiny s väčším príjmom mäsa majú aj vyššiu priemernú dĺžku života a rozhodli sa, že tieto dva sú príbuzné. Je zaujímavé, že pivo a víno sú relatívne blízko vrcholu aj medzi niektorými krajinami s vysokou spotrebou mäsa!
Najnovšie údaje FAO uvádzajú päť najväčších spotrebiteľov mäsa ako Hongkong, USA, Austráliu, Argentínu a Španielsko. Posledných päť bolo Etiópia, India, Bangladéš, Demokratická republika Kongo a Burundi.
Nie je prekvapujúce, že medzi týmito dvoma skupinami existuje rozdiel v očakávanej dĺžke života. Ale vzdelanie, príjem, výdavky na verejné zdravotníctvo a prístup k čistej vode spolu s mnohými ďalšími faktormi majú väčší vplyv na dĺžku života ako príjem mäsa?
Vedci tvrdia, že vedúca dlhovekosť v Hongkongu je napríklad "výsledkom menšieho počtu chorôb chudoby a zároveň potláčania chorôb bohatstva". Pomáha kombinácia blahobytu a nízkej úrovne fajčenia. Zatiaľ čo výskumníci počítali s niektorými rozdielmi (napr. spotrebované kalórie, bohatstvo, urbanizácia, obezita a vzdelanie), vo svojej štúdii uznali nedostatky.
Napísali: "Výživové variácie medzi krajinami zahŕňajú oveľa viac premenných ako tie, ktoré sú zahrnuté v tejto štúdii." Neporovnávali kvalitu potravín, ktoré sa konzumujú v rôznych krajinách - významná chyba!
Fakty a fikcia
Zdá sa, že veľká časť tejto štúdie odráža skôr názor ako fakt. Autori uviedli: "Nedávna rada týkajúca sa stravovania publikovaná časopisom Lancet Public Health obhajuje zvýšenie množstva mäsa v strave, aby sme prospeli zdraviu nášho srdca a dlhovekosti."
Ale nebolo to tak. Výskum obhajoval sacharidy, ktoré tvoria 50 percent energie vo "vyváženej strave, ktorá zahŕňa ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné výrobky, orechy, ryby, mliečne výrobky a nespracované mäso - všetko s mierou". Komisia EAT Lancet v skutočnosti hovorí: "Strava bohatá na potraviny rastlinného pôvodu a s menším množstvom potravín živočíšneho pôvodu prináša zlepšené zdravotné aj environmentálne výhody."
Spochybňujú súvislosť medzi nasýteným tukom v červenom mäse a nástupom aterosklerózy (zanesenie tepien), čo je v rozpore so všetkými oficiálnymi pokynmi, ktoré varujú pred nasýtenými tukmi. Spochybňujú tiež obrovské množstvo dôkazov spájajúcich mäso s chorobami a tvrdia, že "neexistujú žiadne dôkazy z klinických štúdií, ktoré by potvrdili domnelé negatívne účinky konzumácie spracovaného mäsa na ľudské zdravie".
Spochybňujú zistenie Svetovej zdravotníckej organizácie spolu s množstvom ďalších dôkazov, že spracované mäso je karcinogén skupiny 1 a spôsobuje rakovinu? Toto je zámerne zavádzajúce! Výskum, ktorý ukazuje, ako mäso škodí, sa podľa nich neodráža v oficiálnych pokynoch pre zdravé potraviny.
Ale je to tak; Príručka vlády Spojeného kráľovstva Eatwell nabáda ľudí, aby zvážili alternatívne zdroje bielkovín ako mäso. Znie: "Strukoviny, ako fazuľa, hrach a šošovica, sú dobrou alternatívou mäsa, pretože majú nižší obsah tuku a vyšší obsah vlákniny a bielkovín ." Odporúča jesť menej červeného a spracovaného mäsa, ako je slanina, šunka a klobásy.
Zastarané chápanie
Nová štúdia sa pokúša zdiskreditovať "vegetariánsky výskum" a kritizuje metodológiu množstva vysoko rešpektovaných rozsiahlych štúdií. Napríklad renomované štúdie adventistov siedmeho dňa zohľadňujú oveľa viac premenlivých a mätúcich faktorov ako táto štúdia, rovnako ako veľká štúdia EPIC-Oxford, ktorá uvádza mnohé zdravotné prínosy pre rastlinnú stravu.
Nakoniec vedci tvrdia: "Z evolučného hľadiska bolo mäso pravdepodobne nepostrádateľnou zložkou ľudskej stravy po milióny rokov, čo je geneticky dokázané enzýmami na trávenie mäsa a anatómiu tráviaceho traktu." To demonštruje naivné a zastarané chápanie ľudskej evolúcie a fyziológie.
Len vezmite do úvahy naše tupé mäkké nechty, krátke zuby a napríklad amylázu, enzým produkovaný v našom pankrease a slinných žľazách, ktorý nám pomáha tráviť sacharidy.
Oveľa viac nám vyhovuje rastlinná strava ako tá, ktorá obsahuje mäso. A dôkazy ukazujú, že naši paleolitickí predkovia jedli oveľa viac rastlinnej stravy, ako sa doteraz predpokladalo. Priemerná dĺžka života našich dávnych predkov bola len 25 rokov. Takže, aj keď žili na strave plnej mäsa (nežili), jednoducho nežili dostatočne dlho na to, aby sa u nich rozvinula srdcová choroba. Nie je to dobrý východiskový bod pre moderné stravovacie odporúčania.
Začiatkom tohto mesiaca výskum založený na metaanalýzach a údajoch zo štúdie Global Burden of Disease publikovanej v časopise PLOS Medicine uviedol, ako zhodiť mäso, mliečne výrobky a sladké jedlá a jesť viac strukovín, celých zŕn, ovocia, zeleniny a orechov. môže predĺžiť vašu dĺžku života o viac ako desať rokov. Oveľa lepšie rady založené na dôkazoch!
zdroj: plantbasednews.org