Trvalo to roky, ale JUST Egg konečne prichádza do Európy

08.04.2022

Spoločnosť JUST Egg po prvýkrát prináša svoje vegánske vajcia na báze mungo fazule do Európy, aby uspokojila dopyt po alternatívach ku slepačím vajciam.

Populárna vegánska vaječná náhrada JUST Egg sa dostáva do Európy po tom, čo jej kľúčovú zložku definitívne schválila Európska komisia. Eat Just - kalifornská spoločnosť stojaca za JUST Egg - vyrába vegánsku vajcovú náhradu s novým proteínom z fazule mungo, ktorý Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v októbri 2021 prvýkrát považoval za bezpečný na použitie v potravinárskych výrobkoch a získal schválenie od Európska komisia začiatkom tohto roka.

Európa schválila rastlinnú náhradu vajíčok

Toto schválenie zo strany EFSA urobilo z kľúčovej zložky JUST Egg prvý nový strukovinový proteín, ktorý sa považuje za bezpečný v rámci EÚ, ktorý riadi všetky nové potravinové zložky vstupujúce na európske trhy od mája 1997.

"Spotrebitelia v Európe požadujú JUST Egg odo dňa, keď bol uvedený na trh v USA," uviedol vo vyhlásení Josh Tetrick, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Eat Just. "Či už kvôli klimatickým zmenám, zdraviu alebo prepojeniu so zvieratami, dopyt bol významný, rovnako ako záujem zo strany maloobchodných a stravovacích partnerov. Som vďačný za nedávne schválenie, ktoré otvára dvere na začatie distribúcie po Európe pred koncom roka."

Vegánske vajcia sú v trende

JUST Egg bol prvýkrát dostupný v maloobchode v roku 2019 a jeho distribúcia sa rýchlo rozrástla medzi tisícky maloobchodníkov a poskytovateľov stravovacích služieb vrátane Kanady, Južnej Afriky a Číny . Náhradka vajec na báze fazule mungo je dostupná aj v tekutom, skladanom a sous vide formáte, aby mohla konkurovať slepačím vajciam na každej úrovni. Eat Just pokračovala v preformulovaní JUST Egg a znižovaní jeho ceny s konečným cieľom stať sa najlacnejším vajíčkom na planéte.

"Toto vôbec prvé schválenie nového strukovinového proteínu v EÚ znamená kľúčový krok vpred pre sektor rastlinných potravín. Je vynikajúcou správou, že európski občania budú môcť čoskoro vyskúšať JUST Egg, ktoré si už užívajú spotrebitelia v iných častiach sveta," uviedol vo vyhlásení Alex Holst, hlavný manažér pre politiku Good Food Institute Europe. "Európske regulačné orgány by mali pokračovať v efektívnom hodnotení nových rastlinných zložiek a sprístupniť spotrebiteľom udržateľnejšie možnosti. 

Expanzia spoločnosti JUST Egg do Európy prichádza po silnom raste na domácom trhu, kde od roku 2018 predaj vegánskych vajec vzrástol o 1 000 percent - ​​pričom JUST Egg tvorí 99 percent amerického sektora vegánskych vajec. V Európe predaj rastlinných potravín dosiahol v roku 2020 3,6 miliardy EUR, čo je nárast o 28 percent od roku 2019 a o 49 percent vyšší ako v roku 2018.

Vzhľadom na tento rastúci dopyt Stephanie Jaczniakowska-McGirr - vedúca potravinárskeho priemyslu a maloobchodu v ProVeg International - verí, že rastlinné vajcia predstavujú významnú trhovú príležitosť. "Sme absolútne nadšení, že JUST Egg získalo schválenie Európskej komisie pre svoju kľúčovú zložku. Toto je neuveriteľný krok, ktorý bude naďalej dláždiť cestu pre budúcnosť rastlinných bielkovín v Európe," uviedla vo vyhlásení Jaczniakowska-McGirr. "Videli sme, že takmer polovica flexitariánov si myslí, že v supermarketoch a reštauráciách nie je dostatok rastlinných možností a produkt JUST Egg pomôže uspokojiť spotrebiteľský dopyt a posilní trh s rastlinnými produktmi, ktorý je už teraz na vzostupe." 

Európske vegánske vajcia

Ročne sa na celom svete skonzumuje viac ako 1,3 bilióna vajec, pričom len v Európe sa zje 110 miliárd vajec. Sliepky znášajúce vajcia patria medzi najviac týrané zvieratá na svete a priemysel výroby vajec je žumpou zoonotických chorôb, ktorá poškodzuje životné prostredie. Našťastie spoločnosti na celom svete používajú rastliny na definitívne odstránenie slepačích vajec z potravinového systému.

Zatiaľ čo žiadna iná značka v Európe nedosiahla taký prienik na trh ako JUST Egg v USA, tento región má miestnych inovátorov vegánskych vajec. V Nemecku potravinárska spoločnosť Perfeggt nedávno zdokonalila vegánske vajíčko. Zatiaľ čo JUST Egg získava svoje kľúčové vlastnosti podobné vajcu z mungo fazuľového proteínu, Perfeggt využíva fava fazuľu a iné rastlinné bielkoviny na napodobenie vlastností slepačích vajec. Debutový produkt Perfeggt by mal byť uvedený na trh tento rok v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku, po ktorom bude nasledovať ďalšia expanzia v rámci Európy.

V Spojenom kráľovstve spoločnosť OGGS uviedla na trh v roku 2020 svoj vlajkový produkt OGGS Egg Alternative Aquafaba v troch veľkých maloobchodných predajniach po celom Spojenom kráľovstve. Tekutá vegánska vaječná náhrada spoločnosti je vyrobená z aquafaby - soľanky, ktorá zostala v plechovke vareného cíceru - a šľaha, spája a emulguje rovnako ako tradičné vajce

Inovatívny francúzsky startup Le Papondu posunul pretvorenie vajíčka na úplne novú úroveň vyvinutím celého vajíčka - doplneného o žĺtok a škrupinu. Použitím patentovanej zmesi rastlinných bielkovín sa startupu podarilo vytvoriť vegánske vajce, ktoré sa varí, chutí a praská ako kuracie vajce, pričom zodpovedá jeho nutričnému profilu. 

zdroj: vegnews.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky