Titulky novín: Rastlinné mäso spôsobuje infarkt a mŕtvicu
"Štúdia ukazuje, že vegánske falošné mäso je spojené so zvýšeným počtom úmrtí na srdce" Takéto nepravdivé tvrdenia sa objavili v titulkách antivegánskych médií po zverejnení novej štúdie.
"Vedci zistili, že výber ultraspracovaných produktov na rastlinnej báze – ako sú vegánske hamburgery určené na nahradenie živočíšnych potravín, ako aj koláče a lupienky – súvisí s o 15 percent vyšším rizikom infarktu a mŕtvice. Vyplýva to z analýzy stravy viac ako 118 000 účastníkov zo štúdie UK Biobank." Uvádza denník Dailymail.
Štúdia publikovaná v časopise Lancet Regional Health – Europe sa zaoberá rastlinnými ultraspracovanými potravinami a rizikom kardiovaskulárnych ochorení.
Reakcia odborníkov na novú štúdiu
Sarah Nájera Espinosa, výskumníčka v oblasti výživy a klimatických zmien a doktorandka na oddelení zdravia populácie; Dr Pauline Scheelbeek, docentka v odbore nutričná epidemiológia a planetárne zdravie; a prof. Rosie Green, profesorka životného prostredia, potravín a zdravia; všetci na London School of Hygiene & Tropical Medicine, povedali:
Odráža tlačová správa presne vedu?
"Niektorí ľudia mohli nadobudnúť dojem z prvého odseku tlačovej správy, že štúdia sa zaoberala iba alternatívami mäsa, pričom v skutočnosti zvažovala mnoho iných produktov UPF, ako sú priemyselné chleby, sušienky, cukrovinky atď.
Je to kvalitný výskum? Sú závery podložené spoľahlivými údajmi?
"Je to veľmi veľká vzorka s podrobnými informáciami o stravovaní a závery sú podložené prezentovanými údajmi. Mám však určité výhrady k zisteniam (najmä k rôznorodosti kategórií zahrnutých v rastlinnom UPF) a zahrnutiu alkoholu iba do potravín rastlinného pôvodu (uPF aj bez UPF) na odhad zdravotných výsledkov.
"Navyše, použitá terminológia a klasifikačný systém (tj NOVA) sú zavádzajúce. Po prvé, počas vývoja klasifikácie NOVA nebola výživa jej jadrom a o tejto klasifikácii v súčasnosti diskutuje mnoho odborníkov. Po druhé, štúdia špekuluje o "rastúcom trende nových produktov UPF rastlinného pôvodu", čo naznačuje, že alternatívy mäsa môžu byť negatívne pre naše zdravie, keď výsledky štúdie nie sú zamerané výlučne na alternatívy mäsa. Keďže nové dôkazy ukazujú kontrastné výsledky pre tieto špecifické produkty, zdravotné štúdie UPF potrebujú ďalšiu klasifikáciu, aby lepšie porozumeli výsledkom UPF.
Ako sa táto práca zhoduje s existujúcimi dôkazmi?
"Zistenia z tejto štúdie dopĺňajú existujúce dôkazy o negatívnych súvislostiach s konzumáciou UPF. Oddelenie medzi UPF na živočíšnej a rastlinnej báze je však zavádzajúce, pretože väčšina štúdií skúmajúcich UPF by mala podobný podiel rastlinných potravín zahrnutých do svojich analýz, ak by kategória UPF zahŕňala aj "všetky produkty", ako sú koláče, priemyselný chlieb, cukrovinky atď. Je to preto, že tieto produkty sa vo všeobecnosti vyrábajú zo zložiek rastlinného pôvodu (napr. múka, rastlinné oleje, cukor).
Rastlinné mäso tvorilo 0,2% príjmu
"Hoci štúdia v úvode spomína rastlinné alternatívy mäsa (t. j. rastlinné údeniny, nugety), neexistujú žiadne silné asociácie ich zistení s týmito konkrétnymi výrobkami, keďže podiel z celkového energetického príjmu bol len 0,2 %. (ako je uvedené v tabuľke 2). Predchádzajúce štúdie rozdelili alternatívy mäsa, priemyselný chlieb a obilniny z iných kategórií UPF a našli protichodné dôkazy 1 . Táto štúdia nezmieňuje dôležitosť ďalšej dezagregácie rastlinných UPF na oddelenie špecifických potravín, ako sú rastlinné alternatívy k mäsu a mliečnym výrobkom, ktoré vo všeobecnosti nemajú rovnaké nutričné výsledky ako iné produkty (tj koláče a sušienky). To by bolo veľmi užitočné pre ďalšie pochopenie toho, ktoré potraviny sú pre ľudské zdravie negatívne.
Zohľadnili autori zmätok? Existujú nejaké dôležité obmedzenia, ktoré si treba uvedomiť?
"Autori zohľadnili mätúce látky, najmä živiny, ktoré sú zaujímavé v produktoch UPF, ako je sodík, tuk a cukor. V štúdii kategória rastlinných UPF zahŕňala rôzne potraviny, ako sú koláče, sušienky, priemyselný chlieb a mäsové alternatívy k mäsu a mliečnym výrobkom.
Aké sú dôsledky v reálnom svete? Existuje nejaká prešpekulácia?
"Táto štúdia môže viesť k ešte väčšiemu zmätku v reálnom svete. Medzi technickými odborníkmi, spotrebiteľmi a ďalšími zainteresovanými stranami už existuje nedorozumenie a diskusia týkajúca sa klasifikácie NOVA, UPF, štítkov UPF a zdravosti rastlinných alternatív k mäsu a mliečnym výrobkom. Nové dôkazy ukázali pozitívne výsledky pre rastlinné alternatívy mäsa a štúdie, ktoré neoddeľujú zdravotné výsledky z rôznych kategórií UPF, sa stávajú zavádzajúcimi. Okrem toho môže byť aplikácia NOVA za určitých okolností prospešná, avšak v kontexte výživy/zdravia klasifikácia NOVA na jednotlivé potravinové produkty zahŕňa určitý stupeň subjektivity pri niektorých pojmoch, ktoré sú voľne definované (tj "zdravý", "prírodný, "masovo vyrábané" a "surové"), ale určite, či by potravina mala byť označená ako UPF.
Profesor Peter Scarborough, profesor zdravia populácie z Oxfordskej univerzity, povedal:
"Tento dokument dopĺňa rastúcu literatúru, ktorá ukazuje, že spotreba UPF je spojená so zlým zdravím. V úvode a diskusii autori naznačujú, že zistenia z tohto článku ukazujú, že rastlinné alternatívy mäsa sú škodlivé pre zdravie. UPF je však veľmi široký pojem, ktorý zachytáva mnohé skupiny potravín. Tabuľka 2 v dokumente ukazuje, že rastlinné alternatívy mäsa tvoria iba 0,2% všetkých rastlinných UPF zahrnutých v tomto dokumente. Hlavnými zdrojmi rastlinných UPF skúmaných v tomto dokumente sú priemyselne balené chleby, pečivo, buchty, koláče a sušienky (ktoré tvoria 53 % rastlinných UPF skúmaných v tomto článku). Z tohto článku je preto veľmi ťažké vyvodiť záver, že rastlinné alternatívy mäsa sú zlé pre vaše zdravie."
Dr Hilda Mulrooney, čitateľka v odbore výživy a zdravia, London Metropolitan University, povedala:
"Je to veľmi zaujímavé čítanie. Je pôsobivá z hľadiska veľkosti štúdie a na preukázanie účinku sa použila široká škála štatistických metód. Myslím, že to nepochybne spôsobí rozruch. Je to oblasť, ktorú stojí za to preskúmať; Nesúhlasím s premisou, že len preto, že je niečo "rastlinné", je to automaticky zdravé. Nemyslím si však, že keď ľudia myslia na "rastlinné", myslia na chlieb, cereálie atď. Myslím si, že viac myslia na alternatívy mäsa, rýb a mliečnych výrobkov. Táto štúdia berie do úvahy všetky potraviny a nápoje a klasifikuje ich ako rastlinné alebo nerastlinné; mäsové alternatívy prispievajú len 0,2 % v kategórii rastlinného pôvodu UPF a mäsové výrobky len 2,8 % v kategórii ultraspracovaného mäsa. Najväčším prispievateľom k ultraspracovaným rastlinným potravinám nie sú mäsové alternatívy, ale chlieb, pečivo, buchty, koláče a sušienky, ktoré pravdepodobne nie sú dobrými ukazovateľmi rastlinnej stravy, pretože mnohí ľudia konzumujú aj mäso. tieto produkty. Viem, že autori štúdie to berú do úvahy tak, že kategorizujú potraviny, ktoré ľudia v štúdii konzumujú, a potom sa pozerajú na skonzumované proporcie, ale zdá sa, že je to nezvyčajný spôsob klasifikácie stravy ako rastlinnej. Je pravdepodobné, že vysoký príjem mnohých z týchto produktov je znakom všeobecne slabšej stravy a pravdepodobne bude spojený napríklad s nižším príjmom ovocia a zeleniny. Môže to byť spôsobené vyššími nákladmi v porovnaní so zdravšími potravinami, ako je ovocie a zelenina; Food Foundation na tom urobila prácu.
"Štúdia zostáva obmedzená na ukazovanie asociácií a kauzalitu nemožno preukázať. Tiež sa úplne spolieha na klasifikačný systém NOVA a v súvislosti s tým sa objavilo niekoľko obáv – najmä to, že predpokladá, že zdravotné dôsledky potraviny sú založené skôr na stupni spracovania ako na ich nutričnom obsahu. Napríklad raňajkové cereálie sú klasifikované ako ultraspracované, a preto by sa im podľa zdôvodnenia autorov malo vyhnúť, ale z NDNS v Spojenom kráľovstve vieme, že raňajkové cereálie významne prispievajú k príjmu niekoľkých živín. Ako už bolo povedané, nemusíme chodiť ďaleko v rámci žiadneho supermarketu, aby sme videli príklady cereálií na raňajky, ktoré nie sú ani zďaleka ideálne, preto je potrebná opatrnosť pri vydávaní odporúčaní verejnosti vrátane rodičov a opatrovateľov – ale tieto rady už existujú a to to robia dietológovia a registrovaní odborníci na výživu. Hoci niektorí môžu predpokladať, že posolstvom tejto štúdie je, že všetky ultraspracované rastlinné potraviny sú zdraviu škodlivé, myslím si, že v skutočnosti dôkazy v štúdii skutočne ukazujú, že zlá strava je spojená so zvýšeným rizikom chronických ochorení. Príliš vysoký príjem ktorejkoľvek skupiny potravín pravdepodobne povedie k nerovnováhe a oveľa viac by som sa obával, že zdravé potraviny sú cenovo dostupnejšie. Konzumácia menej kvalitných potravín je pre mnohých ľudí jedinou možnosťou kvôli tlaku na životné náklady."
Rachel Richardson, manažérka jednotky podpory metód, riaditeľstvo pre produkciu dôkazov a metódy, Cochrane, povedala:
"Je to dôležitá štúdia a predstavuje cenný príspevok k výskumu v tejto oblasti. Povaha tohto typu výskumu znamená, že nie je možné náhodne rozdeliť ľudí na rôzne intervencie, v tomto prípade na rôzne diéty. Nemôžeme si byť preto istí, že sme zohľadnili všetky faktory, ktoré môžu ovplyvniť zdravotné výsledky, ako sú kardiovaskulárne ochorenia. Z tohto dôvodu bude dôležité, aby sa zistenia, ako sú tieto, ďalej skúmali v iných štúdiách, aby sa vytvorila základňa dôkazov, s ktorou môžeme prijímať rozhodnutia o zdravotnej politike.
Profesor Peter Scarborough, profesor zdravia populácie z Oxfordskej univerzity, povedal:
"Tento dokument dopĺňa rastúcu literatúru, ktorá ukazuje, že spotreba UPF je spojená so zlým zdravím. V úvode a diskusii autori naznačujú, že zistenia z tohto článku ukazujú, že rastlinné alternatívy mäsa sú škodlivé pre zdravie. UPF je však veľmi široký pojem, ktorý zachytáva mnohé skupiny potravín. Tabuľka 2 v dokumente ukazuje, že rastlinné alternatívy mäsa tvoria iba 0,2% všetkých rastlinných UPF zahrnutých v tomto dokumente. Hlavnými zdrojmi rastlinných UPF skúmaných v tomto dokumente sú priemyselne balené chleby, pečivo, buchty, koláče a sušienky (ktoré tvoria 53 % rastlinných UPF skúmaných v tomto článku). Z tohto článku je preto veľmi ťažké vyvodiť záver, že rastlinné alternatívy mäsa sú zlé pre vaše zdravie."
Dr Duane Mellor, dietológ a hovorca Britskej dietetickej asociácie; a čestný akademický člen na Aston University povedal:
"Toto je zaujímavý dokument – nanešťastie by ľudia mohli z tlačovej správy predpokladať, že spojenie s rizikom kardiovaskulárnych ochorení je špecifické pre rastlinné potraviny, ktoré nahradzujú mäso a mliečne výrobky, ako sú rastlinné klobásy, nugety a hamburgery. Toto dokument neukazuje. Skúmala účinky všetkých rastlinných ultraspracovaných potravín – aj keď to zahŕňalo rastlinné alternatívy mäsa, tieto tvorili len 0,2 % energie z ultraspracovaných potravín skonzumovaných účastníkmi, ktorí boli počas štúdie sledovaní. Hlavné potraviny, ktoré sa považovali za ultraspracované potraviny na rastlinnej báze, boli spracované pečené potraviny vrátane baleného chleba, pečiva a koláčov a sušienok spolu s lupienkami a nealkoholickými nápojmi.
"Táto štúdia možno poukazuje na problém, že mnohé potraviny, ktoré neobsahujú živočíšne produkty, medzi ktoré patria sušienky, lupienky, cukrovinky a nealkoholické nápoje, sú technicky založené na rastlinnej báze, ale väčšina ľudí by ich nepovažovala za nevyhnutnú súčasť zdravej výživy. . Preto je dôležité zdôrazniť, že to, že je jedlo alebo nápoj technicky rastlinný, neznamená, že je zdravé.
"Preto táto štúdia, ktorá skúmala súvislosť medzi ultraspracovanými potravinami v Biobanke Spojeného kráľovstva, ktorá zahŕňala 118 000 ľudí, ukázala, že stravovací režim s vysokým obsahom potravín s vysokým obsahom tuku, soli a cukru bol spojený s vyšším rizikom srdcových chorôb. Tiež naznačovalo, že stravovací režim s vysokým obsahom čerstvého, mrazeného alebo konzervovaného ovocia a zeleniny spolu so strukovinami a obilninami bol spojený s nižším rizikom srdcových chorôb.
Tofu ultraspracovaná potravina
"Keď sa pozrieme na to, ako výskumníci klasifikovali, čo bolo ultraspracované a čo nie je ultraspracované, podľa môjho názoru to musí ďalej spochybniť užitočnosť výskumu – napríklad tofu bolo klasifikované ako ultraspracované, zatiaľ čo pivo a víno boli klasifikované ako nespracované. Tofu sa dá vyrobiť doma namáčaním a lisovaním sójových bôbov. Víno má často aditíva vo forme siričitanov a niektoré komerčne vyrábané pivá obsahujú vločkový sladový jačmeň, ktorý je spracovanou zložkou (toto je predtým, než zváži, že by žiadny odborník na verejné zdravie nenavrhol, že pitie piva a vína, keďže nie sú ultraspracované, je dobrý spôsob na zlepšenie zdravia!). Celkovo mi to naznačuje nedostatočné pochopenie princípov výroby potravín a výživy v klasifikačnom systéme, keďže v podstate tofu, ktoré je tu klasifikované ako ultraspracované, sa dá vyrobiť podobným spôsobom ako syr, o ktorom výskumníci uviedli, že nie je ultra-spracovaný. spracované.
"Ak sa tieto správy vezmú povrchne, mohlo by to naznačovať, že pitie piva je spojené s nižším rizikom srdcových chorôb ako konzumácia tofu – to by bolo v rozpore s ostatnými dostupnými dôkazmi a podľa môjho názoru by to bol nutričný nezmysel.