Nová štúdia: Rastlinná strava je spojená s nižšou úmrtnosťou a dopadom na životné prostredie
Dve z najviac preštudovaných rastlinných diét – Planetary Health Diet a Stredomorská strava – môžu pomôcť ľuďom žiť dlhšie a zároveň znížiť ich environmentálnu stopu, tvrdí nová štúdia prezentovaná na konferencii Európskej kardiologickej spoločnosti pre preventívnu kardiológiu 2025.
Výskumníci, ktorí analyzovali údaje od viac ako 11 000 dospelých v Španielsku, zistili, že účastníci s najvyšším dodržiavaním niektorého z diétnych vzorcov mali výrazne nižšiu pravdepodobnosť úmrtia počas 14-ročného obdobia sledovania. Zistenia prispievajú k rastúcim dôkazom, že stravovanie založené na rastlinách môže súčasne podporovať verejné zdravie a udržateľnosť životného prostredia.
Zdravší ľudia, zdravšia planéta
"Vyššie dodržiavanie oboch diét bolo podobne spojené s nižšou úmrtnosťou zo všetkých príčin a s porovnateľne nízkym dopadom na životné prostredie, čo poukazuje na podstatné zdravotné a planetárne výhody prijatia jednej z týchto rastlinných diét," povedala autorka štúdie Mercedes Sotos Prieto, PhD z Autonómnej univerzity v Madride.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zostávajú kardiovaskulárne choroby celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí, pričom každý rok sú zodpovedné za viac ako 17 miliónov úmrtí. Len v Európe sa odhaduje, že zlá strava prispieva k jednému z piatich predčasných úmrtí. Zníženie tejto záťaže je ústredným prvkom poslania preventívnej kardiológie, kde výber potravín zohráva kľúčovú úlohu.
Planetárna zdravá diéta
Planetary Health Diet, predstavená v roku 2019 komisiou EAT-Lancet, bola vyvinutá ako plán na zabezpečenie jedla rastúcej globálnej populácie spôsobom, ktorý rešpektuje ekologické hranice. Sústreďuje jedlá na celé, rastlinné potraviny – zeleninu, ovocie, strukoviny, orechy, celé zrná a nenasýtené oleje – pričom odporúča obmedzené porcie červeného mäsa, pridané cukry a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku. Kalorický príjem je obmedzený na približne 2 500 kalórií za deň, hoci sa líši v závislosti od jednotlivca.
Vzhľadom na rozsah chorôb súvisiacich so stravou a naliehavosť klimatickej krízy, súlad medzi osobným a planetárnym zdravím už nie je teoretický. Dôkazy sú čoraz jasnejšie: výber stravy môže ovplyvniť nielen individuálne výsledky, ale aj budúcnosť globálnych ekosystémov.
zdroj: vegnews.com