Taliansko už likviduje svoje vlastné podniky. Prehodnotí zákaz označovania vegánskych výrobkov
Pred dvoma dňami Francúzsko vydalo dekrét, ktorý zakazuje spoločnostiam používať známe názvy potravín ako "saláma" alebo "steak" na ochranu spotrebiteľov pred zámenou rastlinných produktov s potravinami pre zvieratá.
Taliansko schválilo podobný zákaz vlani v novembri s argumentom, že etikety na rastlinnom mäse zavádzajú a mätú spotrebiteľov. Vláda je však otvorená prehodnoteniu svojich obmedzení (ktoré sa ešte len musia presadiť), ak poškodia talianske podniky.
"Je jasné, že zákaz "mäsovo znejúcich" výrazov priamo poškodzuje talianske spoločnosti"
Ako informovali miestne médiá, vláda rokuje so spoločnosťou Unione Italian Food , ktorá zastupuje sektor rastlinných potravín, o spolupráci na dosiahnutí vzájomnej dohody o tom, ako označovať alternatívy k mäsu. Počas predchádzajúcich rokovaní zdôraznil, že jeho cieľom nie je poškodiť talianske firmy, ale vyvážiť obchodné záujmy a ochranu spotrebiteľa.
"Zamýšľali sme otvoriť diskusný stôl, aby sme pochopili, ako by sme sa mohli pri pokračovaní uprednostňovania záujmu občanov-spotrebiteľov o transparentnosť a správne informácie zamerať na ochranu, ktorá by nepoškodzovala spoločnosti," povedal včera v parlamente Llobrigida.
Zmätenie zákazníka je karnistický výmysel
Nedávny prieskum Good Food Institute Europe odhaľuje, že talianske spoločnosti by čelili značnému finančnému zaťaženiu, pretože rebranding a balenie by stálo tisíce eur.
Čo je však dôležitejšie, spoločnosti, ktoré sa zúčastnili prieskumu, tvrdia, že výrazy ako " kebab " sú nevyhnutné na označenie povahy rastlinných alternatív, na pochopenie ich vlastností a na to, ako ich variť a podávať.
Prieskumy uskutočnené talianskymi spoločnosťami súčasne odhalili, že spotrebitelia plne rozumejú tomu, čo kupujú, a do dnešného dňa sa neobjavili žiadne správy o zámene .
Vo Francúzsku Najvyšší súd tiež odmietol zmätok spotrebiteľov , pokiaľ ide o etikety na rastlinnej báze v prípade, ktorý predložila mäsová lobby. Žiaľ, to vláde nezabránilo vydať nové obmedzenia.
Iný výskum medzitým ukazuje, že 60 % Talianov a väčšina európskych občanov verí, že spoločnosti by mali mať povolené dávať výrobkom "mäsité" názvy za predpokladu, že sú jasne označené ako vegetariánske.
Francesca Gallelli, konzultantka pre verejné záležitosti z Good Food Institute Europe, povedala: "Je jasné, že zákaz výrazov, ktoré 'mäso znejú', priamo poškodzuje talianske spoločnosti, ktoré by boli nútené dodržiavať nariadenie, ktoré by sa na súde mohlo stať nevykonateľným.
Úloha rastlinných spoločností
Keďže Taliansko je tretím najväčším európskym trhom pre rastlinné produkty , dôsledky tohto rozhodnutia presahujú finančné obavy a vyvolávajú otázky o skutočnom záujme vlády zakázať takéto výrazy na etiketách.
Gallelli dodal: "Ochota ministerstva revidovať pravidlo je veľmi pozitívnou správou a dúfame, že toto pravidlo bude zrušené s cieľom chrániť spotrebiteľov a talianske spoločnosti. Vlády v celej Európe by mali namiesto toho, aby strácali čas krátkozrakými a zbytočnými obmedzeniami, uznať úlohu, ktorú môžu zohrať závody pri posilňovaní potravinovej bezpečnosti a budovaní robustných ekonomík.
zdroj: vegconomist.com