Taliansko je prvá krajina, ktorá ide zakázať laboratórne mäso

31.03.2023

Talianska pravicová vláda podporila návrh zákona, ktorý by zakázal laboratórne vyrábané mäso a iné syntetické potraviny, čím by zdôraznil talianske potravinové dedičstvo a ochranu zdravia.

k návrhy prejdú, porušenie zákazu by si vyžiadalo pokutu až 60 000 eur. Francesco Lollobrigida, ktorý vedie rebrandované ministerstvo poľnohospodárstva a potravinovej suverenity, hovoril o dôležitosti talianskej potravinárskej tradície. Farmárska lobby si tento krok pochvaľovala.

Bola to však rana pre niektoré skupiny pre dobré životné podmienky zvierat, ktoré zdôraznili, že mäso vyrobené v laboratóriu je riešením problémov vrátane ochrany životného prostredia pred emisiami uhlíka a bezpečnosti potravín.

Coldiretti a ďalšie poľnohospodárske loby zozbierali v posledných mesiacoch pol milióna podpisov, ktoré vyzývajú na ochranu "prírodných potravín vs. syntetických potravín", a medzi tými, ktorí podpísali, je aj premiérka Giorgia Meloniová.

Zabíjanie je tradícia, ktorá musí ostať zachovaná

"S našimi farmármi sme mohli iba oslavovať opatrenie, ktoré stavia našich farmárov do predvoja, nielen v otázke obrany excelentnosti... ale aj ochrany spotrebiteľov," povedala pre "flash mob", ktorý zorganizoval Coldiretti.

Navrhovaný návrh zákona prišiel tvrdo po sérii vládnych nariadení zakazujúcich používanie múky získanej z hmyzu, ako sú cvrčky a kobylky, na pizzu alebo cestoviny. Ministri uviedli ako motiváciu pre obe opatrenia cenenú taliansku stredomorskú stravu.

Pán Lollobrigida, ktorý pochádza z tej istej krajne pravicovej strany Bratia Talianska ako predseda vlády, povedal: "Laboratórne produkty nezaručujú kvalitu, pohodu a ochranu talianskej kultúry a tradície jedla a vína, ku ktorým patrí naša tradícia je spojená".

Návrhy, ktoré v utorok schválili ministri, sa snažia zakázať syntetické potraviny vyrábané zo živočíšnych buniek bez zabíjania zvieraťa a vzťahovali by sa aj na laboratórne vyrobené ryby a syntetické mlieko.

Minulý november americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) po "starostlivom vyhodnotení" povolil kura z bunkovej kultúry na ľudskú spotrebu. V roku 2020 Singapur udelil regulačný súhlas na použitie kuracieho mäsa vypestovaného v laboratóriu v nugetách.

Doteraz sa nepožadovalo schválenie od Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ale v rámci Európskej komisie bolo navrhnuté, že bunkové poľnohospodárstvo, ako napríklad kultivované mäso, by sa mohlo považovať za sľubné a inovatívne riešenie ... pre zdravé a ekologické potravinové systémy".

Komentátori poukázali na to, že Taliansko nebude môcť brániť predaju syntetického mäsa vyrobeného v Európskej únii, keď získa schválenie, kvôli voľnému pohybu tovaru a služieb.

Medzinárodná organizácia pre ochranu zvierat (Oipa) zdôraznila, že mäso vyrobené v laboratóriu, hoci pochádza zo živočíšnych buniek, je "etickou alternatívou", ktorá nepoškodzuje dobré životné podmienky zvierat, udržateľnosť životného prostredia ani bezpečnosť potravín.

Ale Paolo Zanetti, šéf skupiny mliekarenského priemyslu Assolatte, rozhodnutie vlády pochválil.

Pre finančné noviny Il Sole 24 Ore povedal, že producenti mlieka čelia paradoxu. Na jednej strane boli jeho kolegovia požiadaní, aby investovali do toho, aby ich produkt bol šetrnejší k životnému prostrediu, zatiaľ čo na druhej strane "investori bez škrupúľ" propagovali produkt, ktorý nie je prirodzený, "pod zámienkou ochrany životného prostredia".

zdroj: bbc.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky