Taliansko je ďalšia krajina, ktorá chce zakázať označovanie vegánskeho mäsa
Talianska vláda sa stáva ďalšou v rastúcom zozname tých, ktorí navrhujú obmedzené označovanie rastlinného mäsa z používania výrazov "mäsové".
Návrh zákona poznamenáva, že jeho úsilie predstavuje pokus o ochranu živočíšnej výroby v krajine, aj keď živočíšne poľnohospodárstvo je zodpovedné za približne 20 % celosvetových emisií skleníkových plynov, vysvetľuje ProVeg.
"Potraviny rastlinného pôvodu vypúšťajú polovičné množstvo skleníkových plynov ako potraviny živočíšneho pôvodu, takže musíme zaviesť politiky, ktoré aktívne povzbudzujú ľudí, aby prešli na viac flexitariánsku stravu," vyzýva Jasmijn de Boo, viceprezident ProVeg International.
Okrem toho návrh zákona tvrdí, že ak značky rastlinného mäsa používajú na svojich etiketách tradičné výrazy týkajúce sa mäsa, spotrebitelia by mohli byť zmätení, pokiaľ ide o ich nutričnú hodnotu v porovnaní s mäsom.
"Tento argument je zavádzajúci, čiastočne preto, že rastlinné alternatívy sú výživné a majú menej cholesterolu ako konvenčné mäsové výrobky, ale aj preto, že majú množstvo iných výhod oproti konvenčným mäsovým výrobkom," poznamenáva de Boo.
Rastlinné alternatívy mäsa môžu byť zdravšie ako bežné mäso, pretože ponúkajú komplexné sacharidy a zdravú vlákninu. Okrem toho neobsahujú cholesterol, zvyšky antibiotík, hormóny, ťažké kovy, patogénne baktérie a vírusy, tvrdí ProVeg.
"Ideálna rastlinná strava je bohatá na obilniny, strukoviny, orechy a zeleninu, pričom rastlinné alternatívy k mäsitým jedlám pridávajú chuť, zdravie a udržateľnosť. Tento prístup robí rastlinnú stravu jednoducho neprekonateľnou!" dodáva organizácia na zvyšovanie povedomia o potravinách.
Taliansko ako ďalšia krajina chráni živočíšny priemysel
Etikety na rastlinných potravinách boli stredobodom búrlivej diskusie v Európe, pričom Francúzsko, Švajčiarsko a Južná Afrika sa pokúšali odstrániť výrazy podobné mäsu z etikiet. Spoločnosť ProVeg International kritizovala obmedzenia týkajúce sa označovania na báze rastlín a označila ich za "drakonické".
V Taliansku navrhované zavedenie zákona prichádza po tom, čo sa regulačné orgány a priemysel živočíšnej výroby v iných krajinách pokúsili kontrolovať, ako sa označuje rastlinné mäso a mliečne výrobky, tvrdí ProVeg.
"Talianski spotrebitelia zavádzajú do svojej stravy viac rastlinných potravín, mnohé z nich z ekologických dôvodov. Tento návrh je pokusom spomaliť rast tohto trhu a vykoľajiť plány EÚ na udržateľný potravinový systém," povedal Claudio Pomo, vedúci rozvoja talianskej organizácie Essere Animali.
"Tento zákon, ktorý sa snaží obmedziť označovanie rastlinných alternatív mäsa, robí krok späť v boji proti klimatickým zmenám. Vyzývame taliansku vládu, aby to zodpovedajúcim spôsobom odmietla," uzatvára de Boo.
zdroj: vegconomist.com