Švajčiarsky startup vyvíja steak z hovädzieho filé metódou fibrilácie

22.02.2023

S pomocou takzvanej "technológie fibrilácie" vyvinul švajčiarsky startup Mirai Foods inovatívny steak z hovädzieho filé na báze buniek. 

Táto technika vytvára dlhé, úplne zrelé svalové vlákna, ktoré sú doplnené kultivovaným tukovým tkanivom, čím poskytuje presvedčivo mäsové chuťové zážitky.

"Iné druhy mäsa sa už dajú vyrobiť v laboratóriu," hovorí Christoph Mayr, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Mirai Foods . "Filetteak je ultimátnou výzvou: skladá sa z rôznych typov buniek, ktoré - keď sú správne skombinované - vedú k zložitej štruktúre mäsa. Tento proces štruktúrovania je technologicky náročný a výrobu steakov mimoriadne sťažuje. To je dôvod, prečo Mirai Foods robí dôležitý krok smerom k udržateľnému mäsu s prvým steakom z hovädzieho filé."

Zatiaľ čo iní výrobcovia hovädzieho mäsa na báze buniek dokážu vyrábať len mleté ​​mäso alebo veľmi tenké plátky, spoločnosť so sídlom v Zürichu ukázala, že dokáže vyrobiť aj steaky hrubé jeden a pol centimetra a textúrou podobnú zvieracím kolegom. Podľa startupu technológia fibrilácie vyvinutá na tento účel, na ktorú má Mirai Foods zaregistrované už tri patenty, umožňuje nielen lepšiu nutričnú hodnotu a chuť, ale vytvára aj výrazné nákladové výhody pri výrobe.

"Na túto kľúčovú technológiu sme podali tri medzinárodné patenty," hovorí Suman Das, CSO a spoluzakladateľ Mirai Foods. "Môžeme ponúknuť skutočnú alternatívu ku konvenčnému mäsu: S našou technológiou môžete pripraviť a zjesť skutočný steak - a viete, že naň nemuselo zomrieť žiadne zviera a klíma nie je poškodená. 

Výživa je hlavnou pákou pre väčšiu ochranu klímy a dobrých životných podmienok zvierat: očakáva sa, že dopyt po mäse sa do roku 2050 zdvojnásobí, konvenčná výroba mäsa tento dopyt vôbec nedokáže pokryť, najmä nie udržateľným spôsobom."

zdroj: vegan-news.de

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky