Štúdia: Vegánsky zdravotníci zvládali COVID-19 najlepšie

12.07.2021

Štúdia je založená na skúsenostiach lekárov a sestier pri silnom vystavení účinkom SARS-CoV-2.

Pre niektorých ľudí je COVID-19 život ohrozujúce ochorenie, zatiaľ čo pre iných nie je ničím iným ako krátkodobou nepríjemnosťou. Je to do istej miery funkcia komorbidít jednotlivca. Prečo sa však SARS-CoV-2 u rôznych ľudí prejavuje tak odlišne, zostáva záhadou.

Niektoré výskumy naznačili, že to môže súvisieť s diétou človeka, a nová štúdia uskutočnená v šiestich krajinách, ktorá zahŕňala ľudí pracujúcich v prvej línii starostlivosti o COVID-19, prináša pozoruhodné nové dôkazy.

U zdravotníckych pracovníkov, ktorí konzumovali rastlinnú stravu, bola o 73% nižšia pravdepodobnosť výskytu stredne ťažkej až ťažkej COVID-19 a u tých, ktorí dodržiavali rastlinnú alebo rybiu stravu, bola o 59% nižšia pravdepodobnosť vážneho ochorenia.

Autori štúdie píšu: "Naše výsledky naznačujú, že na ochranu pred závažným COVID-19 možno uvažovať o zdravej výžive bohatej na výživné látky."

Lekári a zdravotné sestry v prvej línii

Vedci skúmali 2 884 lekárov a zdravotných sestier, ktorých práca s pacientmi vystavila pôsobeniu SARS-CoV-2. Účastníci boli z USA, Spojeného kráľovstva, Španielska, Talianska, Francúzska a Nemecka. Prieskum bol navrhnutý tak, aby odhalil "súvislosť medzi diétami, ktoré sami hlásia, a infekciou COVID-19, závažnosť a trvanie príznakov".

Z celej skupiny 2 316 účastníkov nezaznamenalo žiadne príznaky COVID-19 alebo mali pozitívny test na vírus. Títo jedinci slúžili ako kontrolná skupina štúdie.

Zvyšných 568 jedincov malo buď príznaky konzistentné s COVID-19, alebo pozitívny test z výteru. Z nich 138 ľudí hlásilo stredne ťažký až ťažký COVID-19. Zvyšok mal iba mierne alebo veľmi mierne prípady choroby.

Vedci vo svojej analýze zohľadňovali vek, etnickú príslušnosť, lekárske povolanie, váhu, index telesnej hmotnosti , komorbidity a správanie v životnom štýle vrátane fajčenia a úrovne fyzickej aktivity .

Vedci požiadali účastníkov, aby si vybrali stravu spomedzi 11 výberov, ktoré sa najviac podobali tej ich za posledný rok. Vedci potom vytvorili stravovacie vzorce spojením výberu účastníkov do skupín, ako napríklad plnohodnotné jedlo alebo rastlinná strava; vegetariánska strava ; alebo pescatarske diety .

V porovnaní s tými, ktorí dodržiavali rastlinnú stravu, bolo u ľudí, ktorí uvádzali stravu s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín, štyrikrát vyššia pravdepodobnosť vzniku stredne ťažkých až ťažkých symptómov COVID-19.

Štúdia nezistila žiadnu súvislosť medzi stravou a pravdepodobnosťou vzniku COVID-19 alebo dĺžkou ochorenia.

Dr. Scott Kaiser z Centra zdravia Providence Saint John v Santa Monice v Kalifornii považuje tento výskum za cenný.

Pre Medical News Today povedal : "Štúdie, ako sú tieto, sú skutočne vynikajúce, pretože vytvárajú hypotézy. Je dôležité urobiť tieto štúdie na úrovni populácie a preskúmať asociácie a vytvoriť ďalšie hypotézy, aby sme ich mohli ďalej skúmať. "

Pochopenie záverov štúdie

Aj keď štúdia stanovuje koreláciu medzi týmito diétami a závažnosťou COVID-19, nestanovuje príčinnú súvislosť. MNT požiadala dietetičku z Clevelandskej kliniky Kristin Kirkpatrickovú, aby špekulovala o tom, prečo môže existovať také silné spojenie medzi týmito diétami a závažnosťou COVID-19:

"Môže to byť spôsobené tým, že rastlinné a pescatárske vzorce sú tiež spojené so znížením protizápalových markerov. [O] ďalšie štúdie naznačili, že zhoršenie symptómov COVID-19 môže mať niečo spoločné so zápalovými faktormi. "

Štúdia naznačuje, že živinami v rastlinnej strave, ktoré môžu pomôcť ľuďom s COVID-19, sú fytochemikálie , ako sú polyfenoly a karotenoidy, a minerály a vitamíny , ktoré všetky podporujú zdravý imunitný systém . Pescatariáni získavajú prospešné omega-3 mastné kyseliny a vitamín D - všetky protizápalové látky - z rýb.

Zistenia môžu byť širšie použiteľné ako iba na COVID-19. Kirkpatrick povedala: "Verím, že akákoľvek strava, ktorá obsahuje možnosti bohaté na živiny, môže skutočne pomôcť [...] zmierniť množstvo chronických stavov. Toto je jasne vidieť na viac ako desaťročí údajov. "

Významné obmedzenia štúdie

Shane McAuliffe , podpredseda pracovnej skupiny NNEdPro Nutrition and COVID-19, poukázal na to, že štúdia má dve hlavné obmedzenia: malú veľkosť a spoliehanie sa na vlastné správy.

Dr. Kaiser dúfa vo výskum, ktorý sleduje "skutočnú biológiu toho, čo sa deje, a vyskúša a zmeria napríklad hladinu určitých výživných látok, minerálov, vitamínov atď., U pacientov, skutočne v krvi."

Existuje niekoľko ďalších dôležitých obmedzení tejto štúdie. Napríklad, ako poznamenávajú autori, testy COVID-19 neboli vždy dostupné v priebehu štúdie a teraz vieme, že ľudia môžu mať túto chorobu, ale nevykazujú žiadne príznaky. Niektorí účastníci preto mohli byť v štúdii nesprávne klasifikovaní ako "kontrolná vzorka", keď v skutočnosti mohli mať COVID-19. To by mohlo ovplyvniť presnosť výsledkov.

Relatívne malá veľkosť vzorky navyše znamenala, že pri odhadoch toho, aký veľký vplyv mala strava na riziko vážneho ochorenia ľudí, boli veľké chyby. Napríklad u ľudí dodržiavajúcich rastlinnú stravu bola pravdepodobnosť vážneho ochorenia kdekoľvek o 19 až 90% nižšia.

Autori tiež zistili, že keď sa upravovali prístup k osobným ochranným prostriedkom (PPE), zdalo sa, že výsledky pre rastlinnú stravu platia, ale rastlinná alebo rybacia strava prestala byť štatisticky významná. Preto je možné vysvetliť vzťah medzi stravou a závažnosťou ochorenia inými faktormi, napríklad PPE, na ktoré sa vedci neprispôsobili.

Nakoniec, väčšina ľudí v tejto štúdii boli západní lekári bielej rasy. Preto zatiaľ nevieme, aké zovšeobecniteľné sú tieto výsledky pre zvyšok populácie.

zdroj: medicalnewstoday.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky