Štúdia: Muži na vegánskej strave majú 7x väčšiu plynatosť

13.09.2021

Nová štúdia zistila, že muži na prevažne rastlinnej strave produkujú viac plynu ako muži, ktorí jedia mäso. Zistenia naznačujú, že účastníci  ktorí jedia predovšetkým vegánske jedlá majú zdravšie črevné baktérie a lepšie zdravie hrubého čreva. 

Štúdia

Vedci hodnotili úlohu diéty v črevnom a tráviacom zdraví, ktorá zahŕňala sledovanie zdravia stolice a množstvo plynatosti. Existovali dve diétne skupiny: diéta stredomorského typu s nízkym obsahom tuku a vlákniny obohatená (FMD) alebo diéta západného typu s vysokým obsahom tuku (WD). FMD má okrem iných rastlinných potravín vysoký obsah zeleniny, ovocia a strukovín.

Publikácie široko uvádzajú, že táto štúdia porovnávala rastlinnú stravu s mäsovou, FMD však obsahuje niektoré živočíšne produkty, ako sú ryby. Účastníci WD konzumovali potraviny ako šunka, vajíčka a hovädzie mäso.

Veľkosť vzorky bola relatívne malá; skrížená štúdia zahŕňala 20 zdravých mužov vo veku od 18 do 38 rokov. Dvaja z nich však nedodržali pokyny k štúdiu, takže neboli zahrnutí do analýzy.

Vedci náhodne priradili účastníkov k jednej z diét. Držali sa tejto diéty dva týždne, urobili si dvojtýždňovú prestávku a potom na ďalšie dva týždne prešli na inú diétu. V porovnaní s mäsovým WD bola rastlinná FMD spojená s väčším výdajom stolice a mäkšou konzistenciou stolice. 

Znamenie zdravého hrubého čreva

FMD tiež viedlo k väčšej plynatosti - asi sedemkrát viac denne, podľa News Scientist . Rosemary Stanton z University of New South Wales v austrálskom Sydney pre publikáciu uviedla, že je to dobré.

"Naša západná predstava, že prdenie je znakom toho, že niečo nie je v poriadku, je úplne falošná," povedala. Stanton dodal, že "prdenie je znakom zdravej výživy a zdravého hrubého čreva". Navyše, plynatosť bola zvyčajne bez zápachu, poznamenáva pánske zdravie .

Nedávno publikovaná samostatná štúdia sa zaoberala vplyvom vegánskeho mäsa na črevný mikrobióm. Zistilo sa, že v účastníkoch konzumujúcich rastlinné položky sa zvýšil počet mikróbov produkujúcich butyrát. Podľa vedca Miguela Toribia-Mateasa to môže pomôcť zlepšiť trávenie a imunitný systém.

Iný výskum spájal konzumáciu mäsa s problémami hrubého čreva. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by konzumácia červeného a spracovaného mäsa mohla zvýšiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky