Štúdia Atlasu mäsa 2021 odhalila ničivý vplyv chovu zvierat

Správa o atlase mäsa 2021 identifikovala katastrofické efekty, ktoré má mäsový a mliekarenský priemysel na našu planétu.
Štúdia znepokojivo zistila, že päť najväčších producentov zvierat vypúšťa viac skleníkových plynov ako ropný gigant Shell. Okrem toho podľa správy 20 mäsových a mliečnych fariem produkuje viac emisií skleníkových plynov ako Británia, Francúzsko alebo Nemecko.
Také vysoké úrovne produkcie znamenajú väčšiu potrebu pôdy a vody, čo má vplyv na budúcnosť planéty pre všetkých jej obyvateľov. Správa okrem toho naznačuje, že globálne mäsové a mliečne spoločnosti dostali od roku 2015 do roku 2020 487 miliárd dolárov. Štúdia sa tiež zaoberá problémami, akými sú odpad, nerovnosť pracovníkov a budúce pandémie spôsobené poľnohospodárstvom zvierat.
Atlas mäsa 2021
Atlas mäsa 2021 financovala nezávislá skupina Heinrich Böll Stiftung a Friends of the Earth Europe. Hĺbkové štúdie mapuje významné poškodenie chovu zvierat na klímu.
V správe sa píše: "Na výrobu kilogramu hovädzieho mäsa je potrebných v priemere 15 415 litrov vody. Na rovnaké množstvo ovčieho alebo kozieho mäsa je potrebných takmer 9 000 litrov, kilo bravčového mäsa 6 000 litrov a kuracieho mäsa 4 300 litrov.
"Celkovo 92% svetovej vodnej stopy smeruje do poľnohospodárstva."
Meat Atlas navyše uvádza, že globálne mäsové a mliekarenské spoločnosti získali od roku 2015 do roku 2020 podporu od 2 500 investičných firiem viac ako 478 miliárd dolárov.
Nákupom menších spoločností veľké mäsové a mliečne spoločnosti obmedzili konkurenciu a podporili vlastný rast.
S takou dominantnou finančnou prítomnosťou nie sú klimatické zmeny na programe agendy mnohých investorov mäsového priemyslu.
Rodová chudoba v živočíšnom poľnohospodárstve
Chov drobného dobytka je dôležitou obživou mnohých žien vo vidieckych komunitách. Svetová banka vypočítava, že jeden z piatich ľudí na celom svete sa spolieha na dobytok ako na hlavný zdroj príjmu. Takmer dve tretiny zo 600 miliónov chudobných chovateľov hospodárskych zvierat na svete sú ženy.
Vzhľadom na sociálne a kultúrne problémy Meat Atlas uvádza: "Ženy majú obmedzený prístup k službám, pôde a kapitálu. "Keď sa však chov týchto zvierat stáva dôležitejším zdrojom príjmu rodiny, ich vlastníctvo, správa a kontrola sa často zveruje mužom."
Prieskum Medzinárodného inštitútu pre výskum hospodárskych zvierat navyše zistil, že v krajinách s nízkymi a strednými príjmami ženy tvorili väčšinu pracovnej sily chudobného chovu hospodárskych zvierat.
Napriek tomu predstavovali menej ako 19% poľnohospodárskych majiteľov a získali iba 10% celkových fondov na rozvoj poľnohospodárstva a 5% všetkých služieb rozšírenia poľnohospodárstva.
Štrukturálne bariéry, rodové stereotypy a diskriminácia môžu zhoršiť postavenie žien v spôsobe živobytia. Tieto bariéry sú udržiavané prostredníctvom sociálnych noriem, ktoré odrádzajú ženy od rozhodovania, cestovania na trhy alebo obrátenia sa o radu na pobočky.

Pandémie budúcnosti
Intenzívny chov a zvieratá chované v tesnej blízkosti vytvárajú živnú pôdu pre nové infekčné choroby. Medzinárodná organizácia pre zdravie zvierat odhaduje, že 60% všetkých infekčných chorôb u ľudí je zoonotických: môžu sa prenášať zo zvierat na ľudí a naopak.
Štúdie naznačujú, že takmer 75% rôznych známych zoonóz možno vystopovať na voľne žijúce zvieratá. Pretože sa stále viac pôdy využíva na poľnohospodársku výrobu a ničí sa biotop voľne žijúcich zvierat, priestory obsadené voľne žijúcimi zvieratami a ľuďmi sa stále viac prekrývajú.
V správe sa uvádza: "Pokiaľ nedôjde k zmene politiky, podiel zoonotických chorôb na zaťažení ľudskými chorobami bude rásť, pretože ľudská populácia na svete sa bude zvyšovať a vzorce spotreby sa budú posúvať k väčšiemu množstvu mäsa."
Čo môžeme urobiť?
Aj keď sa môže zdať , že je to prehratý boj , je toho veľa, čo môžeme urobiť, aby sme napravili škody na našom životnom prostredí. Ako sa výskum vyvíja, lepšie rozumieme tomu, čo môžeme urobiť pre riešenie klimatickej krízy.
Obmedzením výroby mäsa a zmenou nášho potravinového systému tak, aby bol viac rastlinný, sa výrazne znížia emisie nebezpečných plynov. Okrem toho tiež zníži potrebnú pôdu a vodu.
Správa Mäsový atlas 2021 povzbudivo zdôrazňuje rastúci dopyt po alternatívach mäsa. Rastlinné mäso a mäso z "laboratórií" predpovedá v nasledujúcich rokoch globálny ročný rast o 20 až 30%. Toto zvýšenie znamená, že spotrebitelia si môžu vybrať trvalo udržateľný mäsový výrobok bez toho, aby spôsobili našej planéte katastrofálne škody.
zdroj: veganfoodandliving.com