Strašiak menom Palmový olej

Prečo váš bojkot palmového oleja nemusí byť najlepším spôsobom, ako šetriť životné prostredie?
Palmový olej sa nachádza v potravinách a kozmetike všade: v skutočnosti polovica svetovej populácie používa palmový olej v potravinách.
Ale povedomie verejnosti o strate divokej zveri odlesňovaním spôsobenou plodinami palmového oleja rastie a rastie potom aj tlak na maloobchodníkov, aby znížili svoj predaj výrobkov z palmového oleja alebo ich úplne bojkotovali.
V nedávnej správe Medzinárodnej únie na ochranu prírody sa dospelo k záveru, že bojkotovanie palmového oleja by iba zmenilo a dokonca zhoršilo straty na dažďové pralesy a voľne žijúce živočíchy spôsobené poľnohospodárstvom.
Zjednodušene povedané, bojkotovaný palmový olej by musel byť nahradený inými druhmi rastlinného oleja, aby uspokojil globálny dopyt - a to by v skutočnosti mohlo situáciu ešte zhoršiť.
Je to preto, že v porovnaní s inými bežnými zdrojmi rastlinného oleja - napríklad repkovým a sójovým bôbom - produkujú plodiny palmového oleja štyrikrát až desaťkrát viac oleja na jednotku pôdy a vyžadujú oveľa menej pesticídov a hnojív. V skutočnosti tvorí palmový olej 35 percent všetkých rastlinných olejov pestovaných iba na 10 percentách pôdy určenej na pestovanie olejnín.
Keby teda iné plodiny, ako napríklad sója, nahradili nedostatok palmového oleja, nielenže by sa to presunulo viac produkcie do Amazónie ( hlavnej oblasti produkujúcej sóju ), ale vyžadovalo by to aj viac pôdy, čo by viedlo k väčšiemu odlesňovaniu.

V skutočnosti, sója v poľnohospodárstve je už zodpovedná za viac ako dvojnásobné odlesňovanie oproti palmovému oleju. V súvislosti s inými zdrojmi potravy viedla produkcia dobytka a hovädzieho mäsa k viac ako päťnásobku množstva odlesňovania v porovnaní s palmovým olejom.
Udržateľný palmový olej
Certifikácia - mechanizmus, ktorým spotrebitelia platia vyššie ceny za zodpovednejšie výrobky - je jedným zo spôsobov, ako pomôcť chrániť dažďové pralesy a voľne žijúce živočíchy, ktoré v nich žijú.
Certifikáciu palmového oleja vedie Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), ktorý vedie trh k ekologicky a sociálne zodpovednému palmovému oleju, ktorý neprispieva k odlesňovaniu. V súčasnosti je menej ako 20 percent svetových palmových olejov certifikovaných ako udržateľné.
Existuje len malý stimul pre výrobcov, aby hľadali certifikáciu, alebo pre maloobchodníkov, aby propagovali environmentálne a spoločensky zodpovedné výrobky, pokiaľ sa diskusia naďalej zameriava na úplný bojkot palmového oleja.
Výsledkom je, že iba asi polovica udržateľného palmového oleja sa v skutočnosti predáva ako certifikovaná, pretože veľká časť trhu nie je ochotná platiť prirážku za udržateľné výrobky.
Napriek tomu mnoho veľkých maloobchodných predajcov a popredných značiek (vrátane Nestlé, Unilever a Palmolive) a supermarketov (ako sú Morrison's, Waitrose a Sainsbury vo Veľkej Británii) už vo svojich výrobkoch používajú certifikovaný palmový olej, ale nemôžu to výrazne propagovať kvôli pretrvávajúcemu negatívnenu postoju voči akémukoľvek druhu palmového oleja.
Plantáže priateľské k divej prírode
Vedci v oblasti ochrany prírody spolupracujú s certifikačnými orgánmi a výrobcami na tom, aby pomohli odvetviu palmového oleja pri ochrane divokej zveri, aby zlepšili vplyv pestovania palmového oleja na biodiverzitu. Môže to byť také jednoduché ako pestovanie plodiny na nezalesnených plochách.
Môže to však tiež zahŕňať ochranu lesov pozdĺž riek , aby sa v rámci oblasti palmového oleja spájali plochy vysoko kvalitného lesa , čo umožní voľne sa pohybujúcim zvieratám.
Ak sa certifikácia palmového oleja stane populárnejšou, zlepší sa tým vyhliadky na divú zver vrátane orangutanov. To je dôvod, prečo hlavné ochranárske organizácie - vrátane popredných orangutanských charít a organizácie Greenpeace - naďalej podporujú certifikovaný palmový olej namiesto bojkotu.
Bojkot teda nie je najlepšou odpoveďou.
zdroj: sciencealert.com
podrobnejšie info: nature.com
Palmový olej a vplyv na zdravie

Palmový olej obsahuje pre telo prospešné, ale aj rizikové či pri vyššom príjme škodlivé látky. Medzi tie vhodné sa zaraďujú vitamín A, D, E, K, karotény a nenasýtené mastné kyseliny, kyselina olejová a linolová.
Ďalej obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú opakom. A to je kyselina myristová, palmitová a stearová. Na 100 gramov tohto oleja pripadá približne 49 gramov nasýtených, 9 gramov polynenasýtených a 37 gramov mononenasýtených tukov.
V tom spočíva jeho nevýhoda. Prevládajú v ňom práve nevhodné mastné kyseliny, teda tuky. Avšak, v palmovom oleji je to približne 50 %, v oleji z palmových jadier je obsah zlých tukov viac ako 80 %. A pre predstavu, v kokosovom oleji je ich ešte viac, a to 86 %.
Účinky palmového oleja na zdravie
Pri pohľade na zloženie je problém naznačený. Vyšší príjem palmového oleja, a práve nasýtených mastných kyselín, je príčinou škodlivého účinku a rizikovým faktorom pre vznik aterosklerózy, srdcovo - cievnych ochorení a iných ťažkostí. Svojim podielom tukov sa blíži k živočíšnym tukom.
Samozrejme, tento fakt ho neradí do zakázaných potravín. To vôbec nie. Jednoznačne, nedá sa povedať stop palmovému oleju. Hlavne pre jeho využitie v potravinárstve, kde má zatiaľ podľa tvrdenia producentov nenahraditeľnú úlohu.
Vyšší príjem nasýtených tukov o 5 % zvýši riziko úmrtia o 8 %. Významne horšie sú na tom trans mastné kyseliny. Podľa MUDr. Bukovského, zvýšenie ich obsahu v strave o 2 % navyšuje riziko úmrtia o 16 %. Teraz je evidentné, prečo by sme sa mali vyhnúť prehnanej konzumácii nezdravého tuku.
Riziko vyššieho príjmu nasýtených kyselín tkvie hlavne vo vzniku:
- aterosklerózy
- srdcovo - cievnych ochorení (hypertenzie, srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody)
- nadváhy a obezity
- metabolického syndrómu
- cukrovky, teda diabetes mellitus II. typ
- nádorových ochorení
zdroj: zdravoteka.sk