Stane sa Tanzánia novou modrou zónou? Pripája sa k najzdravším diétam sveta
Strava bohatá na ovocie, zeleninu, obilniny, strukoviny a fazuľu a s nízkym obsahom mäsa — patrí medzi najzdravšie spôsoby stravovania.
Je to spôsob stravovania, ktorý dodržiavajú ľudia napríklad v Ikarii v Grécku a na Sardínii v Taliansku, čo sú dve svetové modré zóny (regióny známe dlhovekosťou). Ďalšie modré zóny v Loma Linda, CA; Nicoya, Kostarika; a Okinawa v Japonsku tiež kladú dôraz na rastliny a veľmi málo mäsa (rovnako ako na mierne cvičenie, zmysluplný život a úplný spoločenský kruh).
Nový výskum však ukázal, že modré zóny a stredomorské regióny sveta nie sú zďaleka osamotené, pokiaľ ide o prijímanie rastlinnej stravy. Nová štúdia publikovaná v časopise Nature sa nezamerala na Stredozemné more, Áziu alebo Južnú Ameriku, ale na Afriku. Zistilo sa, že najmä tí v Tanzánii, ktorí sa stravujú tak, ako jedli ich predkovia (viac rastlín a menej mäsa), sú oveľa zdravší ako tí, ktorí dodržiavajú viac západnú stravu.
"Táto štúdia je ďalšou pripomienkou toho, že základy mnohých tradičných jedálničkov – celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie, zelenina a fermentované potraviny – podporujú zdravie rôznymi spôsobmi," povedala Sapna Peruvemba, MS, RDN of Health by Sapna , pre VegNews.
"Je to často, keď ľudia prechádzajú od [tradičných] vzorov smerom k modernejšej západnej strave, kedy vidíme zvýšenie rizika chronických ochorení."
Výhody tanzánskej diéty Kilimandžáro
Nová štúdia pozostávala z dvoch skupín mužov z Tanzánie, celkovo okolo 77 ľudí. Polovica mužov dodržiavala tradičnú vidiecku stravu v štýle Kilimandžáro, ktorá má vysoký obsah potravín ako okra, plantajny, fazuľa a nápoje ako mbege , ktorý sa vyrába z fermentovaného banánu a prosa. Druhá polovica dodržiavala viac západnú stravu, plnú spracovaných potravín, ako sú klobásy, biely chlieb a hranolky.
Výskumníci zistili, že muži, ktorí prešli z vidieckej stravy na mestskú, vykazovali zvýšené hladiny zápalových proteínov v tele, markery metabolickej dysregulácie a zníženú imunitnú odpoveď. Avšak tí, ktorí prešli z mestskej stravy na tradičnejšie vidiecke jedlá, zaznamenali opačný efekt. Vedci poznamenali, že tieto vplyvy na zdravie boli stále zistiteľné štyri týždne po štúdii, čo ukazuje, že zmeny v stravovaní môžu mať dlhodobé účinky.
"Naša štúdia zdôrazňuje výhody týchto tradičných potravinových produktov pri zápaloch a metabolických procesoch v tele," povedal hlavný autor a špecialista na infekčné choroby Quirijn de Mast z holandského Radboud University Medical Center. "Zároveň ukazujeme, aká škodlivá môže byť nezdravá západná strava."
Peruvemba súhlasí s tým, že vo všeobecnosti ultraspracované potraviny môžu byť škodlivé pre naše zdravie. Je to z veľkej časti preto, že "boli zbavení ochranných živín," hovorí. Myslite na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre zdravie čriev a trávenia, ako aj na antioxidanty a fytochemikálie, ktoré opravujú poškodenie buniek a zmierňujú zápal. Namiesto toho ultraspracované potraviny často obsahujú veľké množstvo cukru a sodíka a dokonca aj karcinogény.
"Spracované a červené mäso, ako sú klobásy, sú obzvlášť problematické - majú vysoký obsah nasýtených tukov a obsahujú zlúčeniny ako karnitín, ktoré môžu podporovať zápal a poškodiť kardiovaskulárne zdravie," vysvetľuje Peruvemba. "Sú tiež klasifikované ako karcinogény skupiny 1 Svetovou zdravotníckou organizáciou, čo znamená, že existujú silné dôkazy, ktoré ich spájajú s rakovinou."
Kilimanjaro dedičná diéta nie je len bohatá na antioxidanty a vlákninu, ale vďaka fermentovaným nápojom, ako je mbege, má aj vysoký obsah probiotík šetrných k črevám. "Stojí za zmienku, že mbege je alkohol" dodáva Peruvemba. "Takže akékoľvek probiotické výhody môžu byť ovplyvnené známymi prozápalovými a karcinogénnymi účinkami alkoholu."
Pre každého, kto chce ťažiť z výhod vidieckej tanzánskej stravy, Peruvemba odporúča postaviť jedlá na báze zeleniny a strukovín, pochutnať si na ovocí a jesť viac celozrnných obilnín, ako aj zvoliť viac fermentovaných potravín, ako je napríklad kyslá kapusta alebo kimchi. "Nepodceňujte silu návratu k základom," dodáva. "Či už to znamená prijať svoje vlastné kultúrne korene jedla alebo jednoducho uprednostňovať viac celozrnných rastlinných potravín vo svojich jedlách, tieto zmeny môžu znamenať veľký rozdiel."
zdroj: vegnews.com