Spracované mäso z údenín zvyšuje riziko rakoviny, potvrdzujú francúzske úrady

Rizikom sú aj iné spracované mäsové výrobky, ako je slanina a klobása.
Úrady pre bezpečnosť potravín vo Francúzsku potvrdili, že konzumácia údenín, ktoré zahŕňajú spracované údeniny, je spojená s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva. Údeniny majú vo Francúzsku dlhú históriu. Jeho príprava a konzumácia siaha až do 15. storočia. Tradičné dosky na údeniny pozostávajú z údenín, ako je saucisson (hustá nasucho sušená francúzska klobása), ako aj zo syrov a orechov.
Ale dusičnany pridávané do spracovaného mäsa zvyšujú riziko rakoviny, hovorí Anses, francúzsky národný orgán pre bezpečnosť potravín. Odporúča ľuďom, aby v prospech svojho zdravia znížili spotrebu potravín, ako sú údeniny. Francúzska vláda potvrdila , že vytvorí plán na zníženie používania dusičnanov. Zlúčeniny sa pridávajú do mäsa na zvýšenie trvanlivosti a zvýšenie chuti.
Zdravotné varovanie sa však netýka len údenín. Každé spracované mäso je riziko. Napríklad slanina , ktorú každý rok zje takmer 270 miliónov Američanov, sa často spracováva s dusičnanmi. Rovnako aj klobása, ktorá pochádza z Nemecka, no dnes je populárna po celom svete.
Spracované mäso a rakovina
Anses nie je prvý, kto potvrdil spojenie medzi spracovaným mäsom a rakovinou. V roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako karcinogén skupiny 1. To znamená, že existuje dostatok dôkazov, že jeho konzumácia zvyšuje riziko rakoviny.
Klasifikácia bola založená na analýze 800 štúdií Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC). Zároveň bolo červené mäso (ako napríklad hovädzie a jahňacie) klasifikované ako karcinogén skupiny 2 (to znamená, že je pravdepodobne karcinogénne).
Riaditeľ IARC, Dr. Christopher Wild, v čase oznámenia povedal: "Tieto zistenia ďalej podporujú súčasné odporúčania verejného zdravia na obmedzenie príjmu mäsa."
"Červené mäso má zároveň nutričnú hodnotu," dodal. "Tieto výsledky sú preto dôležité, aby umožnili vládam a medzinárodným regulačným agentúram vykonávať hodnotenia rizík s cieľom vyvážiť riziká a prínosy konzumácie červeného mäsa a spracovaného mäsa a poskytnúť najlepšie možné diétne odporúčania."
zdroj: plantbasednews.org