Španielsky minister vyzýva verejnosť, aby jedla menej mäsa

29.12.2021

Ľudia v Španielsku boli vyzvaní, aby znížili príjem mäsa, aby pomohli vyriešiť klimatickú krízu. 

Neschopnosť efektívne riešiť klimatické zmeny by nielen ďalej poškodila planétu, ale mohla by poškodiť aj španielsky turistický priemysel, varoval vládny predstaviteľ. Španielsky minister pre spotrebiteľské záležitosti Alberto Garzón hovoril pre Guardian o čoraz naliehavejšej záležitosti. Vysvetlil, že v Španielsku bol vplyv potravín na životné prostredie odsunutý nabok.

"Ľudia tu vedia o úlohe, ktorú zohrávajú skleníkové plyny v klimatickej zmene, ale majú tendenciu spájať to s autami a dopravou," povedal Garzón. "Len nedávno sa všetci začali zaoberať vplyvom živočíšneho spotrebiteľského reťazca a najmä vplyvom hovädzieho mäsa. Iné krajiny boli v tomto dosť pokročilé, ale v Španielsku to bolo tabu.

V septembri správa zistila, že 20 spoločností zaoberajúcich sa chovom dobytka je zodpovedných za viac emisií skleníkových plynov ako celé krajiny - vrátane Británie, Francúzska alebo Nemecka. Navyše sa zistilo, že päť najväčších producentov mäsa a mlieka je zodpovedných za rovnaký objem skleníkových plynov ako Exxon, jedna z najväčších ropných a plynárenských spoločností na planéte.

"Ak nebudeme konať, nebude to len zmena klímy, s ktorou sa budeme zaoberať - bude to trojitá kríza: strata biodiverzity ; znečistenie a klimatické zmeny," povedal minister.

Španielsky turistický priemysel

Španielsko údajne konzumuje viac mäsa ako ktorákoľvek iná krajina EÚ.  Španielska oblasť ju robí obzvlášť zraniteľnou voči symptómom klimatickej krízy, poznamenáva Garzón.

"Bol by to koniec pre krajinu ako Španielsko." Španielsko je krajina v oblasti Stredozemného mora - nie je to Spojené kráľovstvo ani Nemecko - a dezertifikácia je pre našu krajinu veľmi vážnym problémom, v neposlednom rade preto, že je veľmi závislá od cestovného ruchu. Návšteva púšte nie je taká atraktívna ako návšteva Costa del Sol," povedal pre Guardian.

Garzón má osobitný problém s "megafarmami". "Nájdu dedinu vo vyľudnenom Španielsku a dajú tam 4 000, 5 000 alebo 10 000 kusov dobytka. Znečisťujú pôdu, znečisťujú vodu a potom vyvážajú toto nekvalitné mäso z týchto zle zaobchádzaných zvierat," vysvetlil politik.

Vôľa

V júli Garzón predstavil kampaň, ktorá nabáda ľudí, aby jedli menej mäsa. Vtedy zdôraznil, že Španielsko konzumuje viac mäsa ako ktorákoľvek iná krajina EÚ. Každý rok sa v Španielsku zabije okolo 70 miliónov ošípaných, kráv, oviec, kôz, koní a vtákov. Ďalej povedal, že na výrobu jedného kilogramu mäsa je potrebných 15 000 litrov vody.

Ekologická kampaň sa stretla s kritikou. Keď bol španielsky premiér Pedro Sánchez vypočúvaný v súvislosti s iniciatívou, zavtipkoval: "Osobne povedané, stredne vzácny steak je ťažké prekonať."

V najnovšom rozhovore pre Guardian Garzón poznamenal, že to boli muži, ktorí šírili väčšinu kritiky. Minister sa domnieval, že "cítili, že ich mužnosť bude ovplyvnená tým, že nebudú môcť zjesť kúsok mäsa alebo grilovať".

"Od začiatku sme vedeli, že tento problém bude kontroverzný, ale bolo potrebné to urobiť," dodal. "Iné krajiny - ako Nemecko, Spojené kráľovstvo a Francúzsko - sú v tomto pred nami. V Španielsku to bolo prvýkrát, čo niekto vo vláde povedal to, čo vedci hovorili už dlho."

V roku 2019 publikovali vedci z Oxfordu doteraz najväčšiu analýzu vplyvu poľnohospodárstva na planétu . Vedúci výskumu Joseph Poore dospel k záveru, že: "Vegánske stravovanie je pravdepodobne tým najväčším spôsobom, ako znížiť svoj vplyv na planétu Zem, nielen skleníkové plyny, ale aj globálne okysľovanie, eutrofizáciu, využívanie pôdy a vody."

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky