Španielsko zaviedlo vegánske jedlá na všetkých školách v krajine
Školské jedálne v Španielsku budú musieť podľa novej legislatívy zameranej na zlepšenie detskej stravy a uľahčenie vegánskeho života rodinám ponúkať vegánske jedlá .
Kráľovský dekrét o zdravých a udržateľných školských jedálňach, prijatý koncom apríla, sa vzťahuje na všetky verejné, súkromné a štátom financované školy. Zabezpečuje, aby študenti mali v škole prístup k plne vegánskym jedlám.
Ak škola nemôže zabezpečiť vegánske jedlo, musí študentom umožniť priniesť si vlastné jedlo a ponúknuť zariadenia na jeho chladenie a ohrev.
Tento dekrét sa považuje za veľký úspech pre rodiny zamerané na vegánsku stravu. "Vítame schválenie tohto kráľovského dekrétu, ktorý konečne uznáva právo rodín na 100 % vegánske menu v školských jedálňach alebo aspoň opatrenia na riešenie jeho absencie," povedala Verónica Larco, hlavná manažérka komunikácie v spoločnosti ProVeg Spain.
Larco dodal, že ProVeg bude pozorne sledovať, ako sa pravidlá prijmú na regionálnej úrovni. Zákon tiež požaduje zvýšenie množstva ovocia, zeleniny a strukovín podávaných v školách a zníženie konzumácie cukru žiakmi. Cieľom týchto zmien je zosúladiť školské jedálne lístky s odporúčaniami zdravotníckych orgánov vrátane španielskej AESAN a Svetovej zdravotníckej organizácie.
Španielsko na ceste k vegánstvu
Cieľom kráľovského dekrétu je zabezpečiť, aby boli školské stravovacie zariadenia v celom Španielsku zdravšie, udržateľnejšie a inkluzívnejšie pre rôzne stravovacie potreby. Okrem poskytovania rastlinných jedál alebo alternatív stanovuje nové štandardy pre celkovú kvalitu jedál ponúkaných v školských jedálňach.
Strukoviny sú predmetom osobitnej pozornosti, pričom zákon vyžaduje týždenné porcie v súlade s oficiálnymi zdravotnými pokynmi. AESAN v súčasnosti odporúča konzumovať strukoviny dva až štyrikrát týždenne s dlhodobým cieľom dennej konzumácie znížiť príjem živočíšnych bielkovín. Avšak iba 14 % španielskych školských jedální v súčasnosti spĺňa čo i len štandard raz týždenne.
Čerstvé ovocie a zelenina sa musia podávať denne, pričom minimálne 45 % by malo pochádzať zo sezónnych produktov, aby sa podporilo miestne poľnohospodárstvo a znížil vplyv na životné prostredie. Zákon tiež zakazuje sladké potraviny a energetické nápoje a zároveň obmedzuje vyprážané a ultraspracované potraviny .
ProVeg Španielsko dúfa, že zmeny podporia vyváženejšiu stravu a pomôžu deťom "dozvedieť sa o výhodách stravy založenej viac na rastlinných potravinách," povedal Larco.
Tento krok privítali aktivisti v celej Európe. Mohol by inšpirovať podobné kroky v krajinách ako Spojené kráľovstvo, kde organizácie ako ProVeg už vyskúšali reformu školského jedálneho lístka prostredníctvom iniciatív ako School Plates.
Španielsky dekrét môže byť pracovným príkladom pre iné vlády, ktoré sa snažia podporovať zdravie detí aj environmentálne ciele prostredníctvom školských politík zameraných na pestovanie rastlín.
zdroj: veganfoodandliving.com