Španielsko odporúča v nových usmerneniach konzumovať nula porcií mäsa týždenne
Nové usmernenia v Španielsku vypracoval orgán pre bezpečnosť potravín a výživu ASEAN, ktorý tvrdí, že prijatie jeho návrhov by mohlo prospieť ľudskému zdraviu aj životnému prostrediu.
Španielske usmernenia, ktoré odporúčajú ľuďom konzumovať nula až tri porcie mäsa týždenne, boli označené ako "prelomové" - pričom aktivisti vyzývali Spojené kráľovstvo, aby ich nasledovalo. Usmernenia vypracoval Vedecký výbor Španielskej agentúry pre bezpečnosť potravín a výživu (ASEAN), ktorý tvrdí, že prijatie jeho návrhov by mohlo byť prospešné pre ľudské zdravie aj životné prostredie .
Vysvetlila, že "prijatie pestrej a vyváženej stravy španielskou populáciou charakterizovanej najmä väčšou prevahou potravín rastlinného pôvodu a nižším zastúpením potravín živočíšneho pôvodu v súlade so stredomorskou stravou môže zlepšiť stav zdravia a pohody pri súčasnom znížení vplyvu potravinového systému na životné prostredie".
Organizácia Plant-based Food Alliance UK teraz vyzýva Spojené kráľovstvo, aby nasledovalo Španielsko a pripravilo podobné usmernenia. V súčasnosti britské stravovacie smernice nariaďujú ľuďom, aby obmedzili príjem červeného a spracovaného mäsa, ale odporúčajú iba zníženie príjmu na 70 g denne, namiesto toho, aby ho obmedzili na maximálne tri porcie týždenne.
Na zvieratách nezáleží, hovorme o klíme
Podľa ASEAN pri vypracúvaní odporúčaní vykonal komplexný prehľad najnovších vedeckých dôkazov "z hľadiska zdravej a environmentálne udržateľnej stravy v súlade s cieľmi trvalo udržateľného rozvoja (SDG) Spojených štátov amerických. národov a v rámci stredomorskej stravy". Zapracovala aj návrhy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Ako však poznamenáva Aliancia pre potraviny na báze rastlín, napriek tomu, že vlastný Výbor vlády Spojeného kráľovstva pre zmenu klímy opakovane naliehal na vládu, aby zahrnula časovo ohraničené ciele na zníženie množstva mäsa, jej vlastná Biela kniha o potravinovej stratégii, vydaná v júni tohto roku, neobsahovala žiadny čas. - viazané ciele v oblasti znižovania množstva mäsa.
Prielom v Španielsku
Marisa Health, generálna riaditeľka Alliance, vo vyhlásení zaslanom pre Vegan Food & Living uviedla: "Toto predstavuje v Španielsku vítaný prielom v prístupe k diétnym odporúčaniam a Spojené kráľovstvo by sa malo snažiť nasledovať.
"Existuje naliehavá potreba prejsť na viac rastlinnú stravu zo zdravotných dôvodov, ale aj preto, že naše zlyhanie nás vedie bližšie ku kolapsu ekosystému."
Dodala: "Je všeobecne známe, že potraviny živočíšneho pôvodu vypúšťajú dvakrát viac skleníkových plynov ako potraviny rastlinného pôvodu a vláda Spojeného kráľovstva musí v tejto súvislosti konať rozhodne, aby podporila prechod na rastlinnú stravu.
zdroj: veganfoodandliving.com