Škótsky mäsový priemysel zavádza „poukážky na mäso“ pre školy

03.09.2024

Mäsový priemysel presadzuje spotrebu červeného mäsa v škótskych školách prostredníctvom programu mäsových poukážok. 

Quality Meat Scotland (QMS), lobistická skupina v krajine, poskytne stovkám škôl poukážky v hodnote až 180 libier. Tieto môžete minúť s miestnym členom klubu Scotch Butcher Club na škole za mäso z kráv, jahniat a ošípaných

"Schéma poukazov na mäso naďalej zohráva kľúčovú úlohu pri výučbe detí o výhodách miestneho červeného mäsa zo škótskych zdrojov," uviedla spoločnosť QMS na svojej webovej stránke .

Zatiaľ čo mäsová skupina oslavuje tento krok, stretla sa s kritikou zo strany rastlinnej lekárskej komunity. "Som skutočne zdesená, keď som sa dozvedela o tomto programe poukazov na mäso, ktorý propaguje konzumáciu červeného mäsa v škótskych školách," povedala pre Plant Based News Dr Shireen Kassam, konzultantka hematologičky a zakladateľka Plant-Based Health Professionals UK (PBHP). 

Povedala, že existuje "množstvo dôkazov", že konzumácia červeného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb , cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny. "Potravinové preferencie začínajú v detstve a ovplyvňujú stravu neskôr v živote, čo je nepochybne dôvod, prečo mäsový priemysel poskytuje deťom červené mäso," povedala.

Výchova ku karnizmu

Program poukazov na mäso znamená, že študenti sa naučia variť mäso a budú poučení o jeho "výživových výhodách", hovorí QMS. Okrem poukážok poskytne školám zdroje na to, aby žiakov naučili "dôležitosti podpory miestnych farmárov a udržateľných potravinových postupov, ako aj kariérnych príležitostí v tomto sektore".

Doktorka Kassam povedala, že nabádanie detí, aby jedli červené mäso, je v rozpore so zásadami zdravého stravovania. Škótska vláda odporúča ľuďom, aby sa riadili Eatwell Guide . Tá odporúča obmedziť konzumáciu červeného mäsa a zároveň jesť viac fazule a strukovín kvôli bielkovinám a aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne. Ale len asi jedna pätina škótskych dospelých a detí dosiahne cieľ ovocia a zeleniny.

V roku 2020 zaviedla škótska vláda nové nariadenia o školskom stravovaní ako súčasť svojej snahy riešiť detskú obezitu. Tie zahŕňali stanovenie maximálneho limitu, koľko červeného a spracovaného červeného mäsa sa deťom môže podávať za týždeň.

"Mali by sme podporovať konzumáciu rastlinných zdrojov bielkovín... s cieľom podporiť lepšie zdravie ," povedala doktorka Kassam. "Keď to skombinujete so skutočnosťou, že produkcia červeného mäsa negatívne ovplyvňuje všetky aspekty planetárneho zdravia, neexistuje žiadne iné opodstatnenie pre túto kampaň, ako sú vlastné záujmy mäsového priemyslu udržať ich produkty relevantné a na očiach verejnosti."

"Vyzývam všetkých učiteľov, aby bojkotovali tento program a namiesto toho uprednostňovali zdravé jedlá rastlinného pôvodu, ktoré podporia lepšiu fyzickú a duševnú pohodu detí a ochránia planétu pre ich budúcnosť," dodala.

Obchodníci so smrťou

QMS poskytuje hlavné schémy zabezpečenia fariem v Škótsku, ktoré pokrývajú viac ako 90 percent zvierat chovaných v Škótsku. Tvrdí, že zaisťuje "najvyššie štandardy produkcie, dobrých životných podmienok zvierat a dobrých životných podmienok".

V roku 2021 zverejnila organizácia Animal Equality tajné vyšetrovanie na farme s "vysokým blahobytom", ktorú vlastní predseda výboru pre stanovenie štandardov pre ošípané QMS Philip Sleigh. Zábery odhalili, že farmári ubíjali ošípané na smrť, slabé prasiatka búchali do betónových podláh a ošípané s bolestivými neliečenými výhrezami. Dojčiace prasnice boli chované v reštriktívnych "pôrodných klietkach" a prasiatkam sa bežne strihali chvosty a zuby bez akejkoľvek úľavy od bolesti. QMS odvolal Sleigha po tom, čo vyšetrovanie vyšlo najavo.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky