Sedem príkladov produktov, ktoré nie sú vegánske

08.08.2024

Žiť vegánsky znamená vyhýbať sa živočíšnym produktom vo všetkých oblastiach života. Živočíšne zložky sa ale ukrývajú v mnohých produktoch každodennej potreby, čo nie je na prvý pohľad zrejmé. Tu je sedem produktov, ktoré nie sú vegánske. 

1. Chlieb a pečivo

Na chlieb potrebujete len kvások, vodu, múku a soľ. Aminokyselina L-cysteín sa však často používa ako prostriedok na úpravu múky v priemyselnej výrobe alebo v zmesiach na pečenie. Zvyšuje "kapacitu zadržiavania plynu", aby si pečivo udržalo svoj tvar dlhší čas. "Cesto je tak pružnejšie a ľahšie sa miesi," uvádza webová stránka spotrebiteľského centra Baden-Württemberg .

 Je vyrobený okrem iného z prasacích štetín alebo peria. L-cysteín sa môže vyrábať aj synteticky, ale názov zložky na obale zostáva rovnaký (E 920). Aby ste sa uistili, že chlieb a rožky sú skutočne vegánske, mali by ste hľadať označenie vegan.

2. Cigarety a e-cigarety

Fajčiari pozor: cigarety často obsahujú prasa. Hemoglobín, bielkovina z prasacej krvi, sa niekedy používa pri výrobe cigaretových filtrov. Svietiaca tyčinka môže navyše podľa Ökotestu obsahovať aj šelak – lepidlo vyrobené z výlučkov šupinového hmyzu.

V e-cigaretách a vape sa niekedy používa ako dochucovadlo Biber geil (Castoreum), ktorý sa získava zo sekrétu bobra análnej žľazy. Americký úrad pre potraviny a liečivá schválil kastoreum ako bezpečné dochucovadlo. Používa sa napríklad aj na príchute vanilka a jahoda. Kvapalina môže byť tiež zafarbená E120, čo je farbivo "skutočný karmín" schválené EÚ, ktoré sa vyrába z chrobákov. Viac o zložkách sa dozviete od príslušných výrobcov.

3. Víno, pivo, džús

Hoci víno pozostáva najmä z rastlinných zložiek, na jeho vyčírenie a odstránenie zakalených látok sa často používajú živočíšne zložky. "Želatína sa často používa na čírenie štiav, piva a vín," vysvetľuje poradenské centrum pre spotrebiteľov. Želatína sa vyrába z bravčových alebo hovädzích drobov, rybích mechúrov alebo bielkov z kuracích vajec. Existujú však aj alternatívy bez zvierat, ako je bentonit, horninová zmes vyrobená z ílových minerálov. Keďže na etikete nemusí byť uvedené, ako bolo víno čírené , môže pomôcť špecificky hľadať vína s vegánskou etiketou.

4. Automobilové pneumatiky a plasty

Väčšine vodičov je jasné, že zvieracia koža nie je vegánska. Ale aj keď v aute nemáte kožené sedačky, pneumatiky auta môžu stále obsahovať zvieracie komponenty. Analýza chemického zloženia zmesí pneumatík vykonaná Federálnou agentúrou pre životné prostredie ukazuje: Mnohé pneumatiky obsahujú kyselinu stearovú, ktorá sa zvyčajne vyrába zo živočíšnych tukov. To platí aj pre pneumatiky na bicykle. Kyselina stearová sa používa ako zmäkčovadlo a zlepšuje odolnosť pneumatík proti opotrebovaniu. Ak sa chcete uistiť, že vaše pneumatiky sú vegánske, mali by ste sa opýtať priamo výrobcu. 

5. Kondómy a lubrikanty

Ani kondómy nie sú vždy vegánske, hoci sa vyrábajú hlavne z latexového mlieka z gumovníka. Kazeín, hlavná bielkovina v mlieku, sa často používa pri výrobe latexových kondómov. Kazeín sa používa ako spojivo pri výrobe kondómov a v hotovom kondóme sa už nenachádza. Lubrikanty, z ktorých niektoré sa nachádzajú aj na kondómoch, môžu obsahovať aj živočíšny glycerín, ktorý sa získava zo živočíšnych tukov. Existujú však vegánske alternatívy, ktoré môžete použiť. 

6. Lepidlo

Lepidlá sa často vyrábajú z produktov živočíšneho pôvodu. Obsah je často už v názve: isinglass, kostné lepidlo alebo glutínové lepidlo – to druhé vzniká varením živočíšneho odpadu. Ostatné lepidlá obsahujú kazeín, ktorý sa získava z kravského mlieka. Štítky na fľašiach alebo pohároch, ktoré by mali byť ľahko a úplne odnímateľné, sú často pripevnené lepidlom s obsahom kazeínu. To znamená, že nápoje a konzervované potraviny sa niekedy stávajú nevegánske iba kvôli lepidle na etikete. Informácie o tom, či sa používa lepidlo s obsahom kazeínu, získate priamo od výrobcov. Niektorí výrobcovia nápojov už o tom informujú na svojich stránkach. 

7. Fotografie a fotografické filmy

Analógová fotografia sa opäť teší veľkej obľube. Ale pri výtlačkoch analógových fotografií alebo polaroidov sa želatína často používa ako vrstva na negatívy a fotografický papier. Želatína tu slúži ako spojivo pre svetlocitlivé halogenidy striebra, ktoré vytvára analógový obraz. Želatína sa získava zo spojivového tkaniva (najmä kože a kostí) ošípaných alebo hovädzieho dobytka. Podľa rôznych fotografických platforiem zatiaľ v analógovej fotografii takmer neexistujú žiadne vegánske alternatívy.

Ak sa teda chcete stravovať a žiť vegánsky, mali by ste venovať pozornosť najmä týmto siedmim produktom a špecificky hľadať vegánske alternatívy.

zdroj: stuttgarter-nachrichten.de

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky