Repka môže byť zdravším zdrojom rastlinných bielkovín ako sója

30.11.2020

Rastlinné mäso si získava čoraz väčšiu obľubu u ľudí, ktorí chcú obmedziť to pravé a rozhodnúť sa pre zdravé, ale rovnako chutné alternatívy. Mnoho z týchto produktov používa sójové bielkoviny, ale veľa ľudí je na sóju alergických alebo jednoducho uprednostňujú iné bielkoviny. Teraz vedci tvrdia, že dietológovia a vegáni, ktorí hľadajú chutné rastlinné jedlo bez sóje, sa čoskoro môžu pochutnať na repkových hamburgeroch. 

Vedci zaoberajúci sa výživou zistili, že žiarivo žltá repka olejná, má potenciál nahradiť populárne sójové výrobky ako najlepší rastlinný zdroj bielkovín . Jeho prírodná horčicová príchuť znamená, že by mohol byť ideálny na prípravu slaných jedál, ako sú vegánske hamburgery a klobásy, a nie na sladké dobroty. 

Vedci tiež tvrdia, že zdravotné výhody konzumácie repky olejnej sú porovnateľné s účinkami sóje, pokiaľ ide o jej účinky na metabolizmus. Výrobky, ktoré obsahujú túto rastlinu, by vás podľa ich štúdie mohli zasýtiť dlhšie. "Repkový proteín indikuje porovnateľné účinky na metabolické parametre a kardiovaskulárne rizikové faktory, ako je sójový proteín," hovorí Profesor Christin Volk, výživu Martin-Luther-Universitat (MLU), Nemecko.

Ľudia potrebujú bielkoviny pre vyváženú a zdravú výživu. Mäso a ryby sa považujú za dôležité zdroje vysokej kvality. Ale niektoré rastliny môžu tiež poskytovať cenné bielkoviny, vrátane sóje a teraz potenciálne repky.

"Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré sa v tele nedajú syntetizovať," hovorí spoluautorka štúdie a profesorka MLU Gabriele Stangl. "Sója sa všeobecne považuje za najlepší zdroj rastlinných bielkovín, pretože obsahuje obzvlášť prospešné zloženie aminokyselín."

Obsahuje tiež fytochemikálie - chemické zlúčeniny produkované rastlinami - ktoré by mohli mať priaznivý vplyv na zdravie.

V porovnaní so sójou má repka tiež niekoľko ďalších výhod. Už sa pestuje v Európe a bielkovinové vedľajšie produkty pri výrobe repkového oleja by sa mohli použiť ako prísady do nových potravinárskych výrobkov. Tieto vedľajšie produkty sa v súčasnosti používajú výlučne na kŕmenie zvierat.

Repkový proteín udržuje ľudí v pocitoch sýtosti ako sója

Pre svoju štúdiu Stangl a jej tím skúmali vplyv požitých repkových a sójových proteínov na ľudský metabolizmus . "Doteraz bolo k dispozícii iba niekoľko údajov o účinku príjmu bielkovín repky olejnej u ľudí," poznamenáva Stangl.

Pre experiment bolo prijatých dvadsať účastníkov. Pred začiatkom testu boli účastníci požiadaní, aby na niekoľko dní zdokumentovali svoje stravovacie návyky. Potom boli vyzvaní, aby jedli špeciálne pripravené jedlo počas troch samostatných dní, ktoré buď neobsahovalo žiadny ďalší proteín, alebo bolo obohatené o sójový alebo repkový proteín. Po jedle sa účastníkom pravidelne počas šiestich hodín odoberala krv.

"Použitím tohto dizajnu štúdie sme boli schopní posúdiť akútnu metabolickú odpoveď každého účastníka štúdie na stravovacie postupy," vysvetľuje Stangl.

Vedci zistili, že konzumácia bielkovín repky olejnej má porovnateľné priaznivé účinky na ľudský metabolizmus ako sójová bielkovina. Metabolizmus glukózy a sýtosť boli ešte lepšie, pretože účastníci sa po jedle z repkového proteínu cítili dlhšie plní.

"Repka dokonca spôsobila o niečo priaznivejšiu inzulínovú reakciu v tele," hovorí Volk. "Záverom je, že repka sa v ľudskej strave javí ako cenná alternatíva k sóji."

zdroj: studyfinds.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky