Reklamná kampaň PETA o škodlivosti mäsa v nemocniciach zamietnutá
Národná zdravotná služba (NHS) v Británii "naďalej poskytuje pacientom karcinogénne červené a spracované mäso", hovorí PETA, ktorá sa pokúsila umiestniť zakázanú reklamu.
Reklama vyzývajúca NHS, aby prestala pacientom podávať karcinogénne červené a spracované mäso, bola zamietnutá ako politická. Reklamu vytvorila vegánska charitatívna organizácia PETA, ktorá ju opisuje ako "nabádajúcu na zamyslenie" a "vôbec nie grafickú", a plánovala ju umiestniť na billboardy v blízkosti nemocníc.
Dodávateľ billboardu reklamu odmietol s tým, že "neuvádza reklamy takéhoto politického charakteru".
PETA tvrdí, že reklama nie je politická, ale namiesto toho "zdôrazňuje, že miera rakoviny, obezity a srdcových chorôb v Spojenom kráľovstve nebola nikdy vyššia, čo predstavuje obrovskú záťaž pre NHS". A na samotnom plagáte je napísané, že "keď sa pacientom podáva slanina a klobásy... tak aj systém zdravotnej starostlivosti môže povzbudzovať ľudí, aby fajčili cigarety".
PETA tvrdí, že konzumácia spracovaného mäsa je spojená s "vyššou mierou predčasných úmrtí, obezitou, cukrovkou, srdcovými chorobami, demenciou, chronickým ochorením obličiek a mŕtvicou". Okrem toho dodáva, že Organizácia Spojených národov tvrdí, že 80 percentám chronických chorôb "je možné predísť, ak si všetci osvojíme zdravú stravu spolu s ďalšími dobrými návykmi".
NHS koná nelogicky, avšak pochopiteľne karnisticky
Podľa manažéra korporátnych projektov PETA Dr Carys Bennett: "NHS si strieľa do nohy podávaním karcinogénnych potravín živočíšneho pôvodu nabitých nasýtenými tukmi , ktoré ešte viac finančne zaťažia jej už aj tak natiahnutý systém.
"Nahradenie mäsa, vajec a mliečnych výrobkov živými vegánskymi potravinami, ako je zelenina, ovocie a obilniny, by ochránilo zvieratá, planétu a zdravie britskej verejnosti a ušetrilo peniaze NHS."
A organizácia poznamenala, že Libanon má plne vegánsku nemocnicu na riešenie základnej príčiny chorôb a vyzvala NHS, aby nasledovala tento príklad. Červené a spracované mäso je spojené s množstvom zdravotných problémov.
V roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) rozhodla, že spracované mäso je karcinogénne. A štúdia Oxfordskej univerzity z roku 2019 zistila, že riziko vzniku rakoviny možno podstatne zvýšiť konzumáciou aj malého množstva spracovaného mäsa.
Vedci zistili, že riziko vzniku rakoviny čriev vzrástlo takmer o pätinu na každých 25 g skonzumovaného spracovaného mäsa denne (približne jedného plátku slaniny alebo plátku šunky).
zdroj: veganfoodandliving.com