Francúzsko sa rozhodlo zničiť domácich rastlinných výrobcov

29.02.2024

27. februára francúzska vláda vydala dekrét zakazujúci používanie slov ako " steak, "šunka", "kotlet" alebo "escalope " na etiketách bezmäsitých potravín.

Rozhodnutie prichádza v reakcii na obvinenia mäsového priemyslu, že takéto výrazy sú pre spotrebiteľov mätúce. Podobne vlani v decembri Republikánska strana (Les Républicains) Francúzska predložila návrh zákona , ktorý zakazuje produkciu a marketing pestovaného mäsa v krajine zameranej na tradície.

Opatrenie vážne ohrozuje predajné vyhliadky domácich francúzskych inovácií zoči-voči veľkým zahraničným spoločnostiam, ktorých sa táto nová legislatíva netýka, tvrdí francúzsky líder v oblasti vegánov Umiami .

Napriek tomu, že francúzska vláda podporuje industrializáciu rastlinného sektora, vrátane štartovacej továrne v Umiami, tieto nariadenia vážne bránia ich ekonomickému rozvoju a ich úsiliu o podporu rastlinnejšej stravy, ktorá je rozhodujúca pre dosiahnutie národných klimatických cieľov a zlepšenie. verejné zdravie, hovoria Tristan Maurel a Martin Habfast, spoluzakladatelia Umiami.

Návrh zákona proti slobode podnikania

Laurent Gubbels, vedúci oddelenia pre obsah a sociálne siete Heura , ktorý sídli vo Francúzsku, na sociálnych sieťach povedal: " Nie je to ironické? Osoba, ktorá porušuje vašu slobodu, nie je tým, za koho si myslíte. Napriek tomu sa ma často pýtajú: "Prečo chcete ľuďom zakazovať jesť zvieratá? Nechcem nič zakazovať, pretože to nepotrebujeme. Po prvé, myslím si, že by to bolo kontraproduktívne. Po druhé, nepotrebujeme na to zákon, spotrebitelia v budúcnosti prirodzene prejdú na rastlinné mäso, pretože bude pre nich chutnejšie a lepšie.

"Tento prípad nie je ani tak o rastlinnom mäse, ale o slobode"

"Na druhej strane, ak potrebujete zákon, ktorý by ľudí prinútil niečo urobiť, pravdepodobne viete, že nemáte inú možnosť existovať, a preto mäsová lobby zo zvierat tlačí na vlády po celom svete. Ochutnávajú rastlinné produkty, vidia, aké príťažlivosti sa im to dostáva a ako sa produkty každým dňom zlepšujú. Vedia, že budúcnosť bude založená na rastlinách."

Gubbels uzatvára: "Tento prípad nie je ani tak o rastlinnom mäse, ale o slobode, slobode podnikania, slobode výberu spotrebiteľov a skutočnosti, že vlády používajú peniaze daňových poplatníkov proti vlastným záujmom v zmysle slobody udržateľnosti a zdravia. Tiež mi je smiešne, že mäsové lobby dávajú viac peňazí právnikom ako svojim farmárom. A pokiaľ ide o budúcnosť rastlinného mäsa, neexistuje lepšia podpora vášho produktu, ako keď ho chcú vaši konkurenti zakázať, takže ďakujeme za bezplatnú reklamu."

Ľudia sú podľa mäsového priemyslu hlupáci

Rastlinný producent bravčového mäsa La Vie reagoval na sociálnych sieťach svojim obvyklým vtipným spôsobom. "Vláda práve zverejnila dekrét o zákaze nazývania vegetariánskeho steaku s odôvodnením, že by to bolo "zavádzajúce pre spotrebiteľov", ktorí by neboli schopní pochopiť, že "veggie" znamená, že výrobok je vyrobený z rastlín. Skrátka, berú vás ako šunky," uviedla rýchlo rastúca značka a zverejnila vtipné video , v ktorom spochybňuje verejnosť na Salon de l'Agriculture, a v ďalšom príspevku zdieľala prezentáciu vysvetľujúcu časovú os udalostí za vyhláškou.

Cedric Meston, spoluzakladateľ HappyVore , medzitým uvádza: "Výnos zverejnený včera ráno o zákaze označovania rastlín vo Francúzsku sa vzťahuje len na francúzskych výrobcov! Zahraniční hráči budú môcť naďalej legálne používať názvy "rastlinný steak" v našich supermarketoch, kde budú francúzski hráči zakázaní. Za čo? 

Európsky parlament prijal opačný zákon, teda povoľuje označenie "rastlinný steak" v celej Európskej únii. Francúzske právo má prednosť pred európskym právom len pre francúzske spoločnosti.

Meston ďalej vysvetľuje: "Aký je konkrétne dopad? Rastlinný francúzsky trh neustále rastie (+15 % za posledné 3 roky) […] Dekrét tak zvýhodňuje hráčov ako Nestlé, ktorí budú aj naďalej používať názov "rastlinné steaky" oproti pekným francúzskym startupom, s cieľom rozvíjať kategóriu ( HappyVore , LA VIE ™ , HARi&CO ), z ktorej profituje nielen francúzska zamestnanosť (130 zamestnancov v Happyvore); ale aj francúzske poľnohospodárstvo využívaním miestnych surovín v čo najväčšej miere.

"Francúzsky trh s rastlinami neustále rastie (+15 % za posledné 3 roky)"

"Bohužiaľ, rastlinný sektor bol vylúčený z diskusií o dekréte a neboli sme schopní navrhnúť iné riešenia, ktoré by nepostihovali francúzskych výrobcov. A zdá sa, že téma je v súčasnom kontexte uzavretá."

Likvidácia domácich výrobcov

Tristan Maurel a Martin Habfast z Umiami dnes popoludní v rozhovore s vegkonómom vyjadrujú svoje sklamanie z francúzskej vlády. "Sme zdesení zavedením tejto najnovšej legislatívy. Francúzska vláda presadzovala inovácie a podporu rastlinných alternatív na trhu.

"Tento vývoj však slúži ako prekážka pokroku, ktorý dosiahli francúzske potravinárske spoločnosti a výrobcovia, ktorí sa snažia ponúkať udržateľné a zdravšie alternatívy mäsa. Naša oddanosť spočíva v miestnej výrobe a ekonomickom rozvoji, ktorý je poháňaný našou hrdosťou na naše odborné znalosti. To nás však znevýhodňuje v porovnaní so zahraničnými konkurentmi, ktorí nie sú viazaní rovnakými štandardmi transparentnosti a presnosti."

zdroj: vegconomist.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky