Rastlinná strava nie je automaticky prospešná pre zdravie srdca

02.12.2020

Nová štúdia uskutočnená v Grécku naznačuje, že dodržiavanie rastlinnej stravy nemusí nevyhnutne znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb. Aby bolo možné tento úžitok vidieť, je potrebné, aby sa strava zameriavala na určité skupiny zdravých potravín. 

Štúdia, ktorá sa prezentuje na výročnom vedeckom zasadnutí American College of Cardiology spolu so svetovým kardiologickým kongresom zistila, že ľudia na rastlinnej strave, ktorá zahŕňala menej zdravé jedlá, ako sú rafinované potraviny alebo sladkosti, nevykazovali žiadny významný prínos z hľadiska riziko kardiovaskulárnych chorôb v porovnaní s ľuďmi, ktorí nedodržiavali rastlinnú stravu.

Vedúci autor štúdie Demosthenes Panagiotakos (Aténska univerzita Harokopio) hovorí: "Na základe týchto výsledkov sa zdá, že jednoduché dodržiavanie rastlinnej alebo vegetariánskej stravy nestačí na zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb. Je tiež dôležité zamerať sa o konkrétnych, zdravých rastlinných skupinách potravín, aby videli prínos v zmysle znižovania kardiovaskulárnych chorôb. "

Rastlinná strava je čoraz populárnejšia

Stravovacie návyky, ktoré zahŕňajú viac potravín pochádzajúcich z rastlín, sú v mnohých častiach sveta čoraz populárnejšie kvôli vnímaným zdravotným prínosom. Tieto diéty nie sú vždy vegetariánske alebo vegánske, zvyčajne však obsahujú viac potravín pochádzajúcich z rastlín, ako sú napríklad celozrnné potraviny, semená a strukoviny, a málo alebo žiadne mäso, vajcia a mliečne výrobky.

Pre súčasnú štúdiu Panagiotakos a tím sledovali stravovacie návyky viac ako 2 000 dospelých Grékov a sledovali medzi nimi vývoj kardiovaskulárnych chorôb počas desiatich rokov. Pri zápise v roku 2002 účastníci odpovedali na komplexný dotazník frekvencie stravovania, ktorý vyplnili aj o päť rokov a o desať rokov neskôr.

Po desiatich rokoch tím vyhodnotil súvislosť medzi stravovacími návykmi účastníkov a rozvojom kardiovaskulárnych chorôb pomocou indexu stravovania, ktorý ich rozdelil do troch skupín podľa toho, koľko potravín pochádzajúcich zo zvierat, ako sú mäso, vajcia a mliečne výrobky, konzumovali denne.

Tím uvádza, že celkovo muži, ktorí konzumovali menej živočíšnych potravín, mali 25% nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb v porovnaní s mužmi, ktorí konzumovali viac týchto potravín. Tento trend sa pozoroval aj u žien, aj keď bol menej významný, s celkovým znížením rizika ochorenia o 11% u tých, ktoré konzumujú najmenšie množstvo potravín pochádzajúcich zo zvierat.

Je zaujímavé, že hoci rozdiely medzi skupinami v riziku ochorenia boli značné, rozdiel v množstve konzumovaných živočíšnych potravín bol relatívne malý. Účastníci, ktorí mali viac rastlinnej stravy, jedli v priemere tri jedlá zo zvierat denne, v porovnaní s piatimi za deň u účastníkov s diétou, ktorá bola menej zameraná na rastlinnú stravu.

Aj malé zníženie obsahu menej zdravých potravín môže prispieť k zdraviu srdca

Panagiotakos hovorí: "Tieto zistenia zdôrazňujú, že aj malé zníženie dennej spotreby živočíšnych výrobkov - hlavne tých menej zdravých, ako sú spracované mäsové výrobky - sprevádzané nárastom zdravých rastlinných potravín, môže prispieť k lepšiemu kardiovaskulárne zdravie. "

Ďalej sa vedci zamerali iba na účastníkov, ktorí dodržiavali rastlinnú stravu, a rozdelili ich do dvoch skupín: tých, ktorí dodržiavali zdravú výživu bohatú na ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné výrobky, orechy, oleje a čaj alebo kávu, a tých, ktorí dodržiavali nezdravá strava, ktorá obsahovala viac sladených nápojov, džúsov, rafinovaných potravín, sladkostí a zemiakov.

Vedci zistili, že iba u tých, ktorí boli v skupine zdravej rastlinnej stravy, bolo menšie riziko kardiovaskulárnych chorôb ako u účastníkov, ktorí dodržiavali stravu viac založenú na zvieratách.

Rozdiely v stravovacích návykoch a kardiovaskulárnom riziku medzi mužmi a ženami

Rozdiely v stravovacích návykoch a súvisiace zníženie rizika ochorenia sa pozorovali aj medzi mužmi a ženami. Celkovo mali muži tendenciu jesť približne trikrát denne, zatiaľ čo ženy mali tendenciu viac sa občerstviť a jesť asi štyrikrát až päťkrát denne. Medzi účastníkmi nezdravej rastlinnej skupiny zaznamenali ženy významnejšie zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb ako muži a medzi účastníkmi zdravej rastlinnej skupiny bolo toto zníženie rizika ešte väčšie.

Panagiotakos tvrdí, že zistenia naznačujú, že občerstvenie na zdravých potravinách po celý deň by mohlo byť zdraviu prospešné, zatiaľ čo občerstvenie na nezdravých potravinách by mohlo zvýšiť riziko ochorenia.

Dôsledky pre budúce stravovacie smernice

Tím uznáva, že štúdia bola obmedzená seba hlásením stravovacích návykov účastníkmi, avšak tvrdia, že zistenia stále podporujú dôkazy o tom, že rastlinná strava môže byť prospešná pre zdravie srdca, a môžu pomôcť pri usmerňovaní stravovacích odporúčaní k znižovaniu kardiovaskulárneho rizika ďalej.

"Verím, že v budúcnosti bude užitočné, ak pokyny pre prevenciu srdcovo-cievnych chorôb ponúknu jasnejšie a konkrétnejšie výživové návrhy, pokiaľ ide o odporúčané druhy potravín a porcie, ktoré by sa mali konzumovať," hovorí Panagiotakos.

zdroj: news-medical.net

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky