Psychológovia skúmali rozdiely medzi vegetariánmi a vegánmi
Vedci si všimli, že vegáni a vegetariáni sú často zoskupení do jednej skupiny, najmä v štúdiách a na rozdiel od konzumentov mäsa.
V súlade s tým bolo cieľom tejto štúdie zistiť, prečo sa obe skupiny správajú odlišne napriek podobným motiváciám ich životného štýlu (v oboch skupinách sú najčastejšie uvádzané dôvody ochrany zvierat a životného prostredia).
V rámci štúdie sa v období od októbra do decembra 2021 prostredníctvom online dotazníkov zúčastnilo 1 776 účastníkov z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska. Záverečné vyhodnotenie nakoniec zahŕňalo odpovede od 1 420 účastníkov, ktorí boli rozdelení do troch skupín: (1) vegáni, (2) vegetariáni a (3) v súčasnosti vegetariáni, ktorí budú v budúcnosti dodržiavať vegánsku stravu, sa chcú zmeniť.
Vedci zistili, že najjasnejším rozlišovacím znakom medzi týmito tromi skupinami bolo, že vegáni mali podstatne viac vedomostí, napríklad o živočíšnom priemysle. Okrem toho by vegáni trávili viac času týždenne vzdelávaním sa v teréne.
Najčastejšími dôvodmi, prečo sa vegetariáni nestali vegánmi, boli "ťažkosti v každodennom živote" a "chuť živočíšnych produktov". Nasledovali dôvody "všeobecné zdravie", "finančné dôvody" a "nedostatok podpory".
Drogová závislosť
Keď sa vegetariánov spýtali, ktorý živočíšny produkt sa im najťažšie vyrezal, ako najčastejšie spomínaný sa ukázal syr. Výskumníci boli veľmi prekvapení jasnosťou tohto výsledku. Mayrhofer, výskumný pracovník na katedre pedagogickej psychológie na univerzite v Regensburgu, vysvetľuje: "Najviac nás prekvapilo výnimočná a dôležitá úloha, ktorú hrá syr.
Pre účastníkov bolo veľmi ťažké skutočne vynechať syr alebo si predstaviť, že by vynechali syr. To bolo oveľa jednoduchšie pre ostatné potraviny – mäso, ryby alebo iné mliečne výrobky."
Okrem toho asi tretina vegetariánov nevedela, že na vegetariánsku stravu zomierajú aj zvieratá – najmä samce kurčiat a teliat alebo dojnice s klesajúcou produkciou mlieka – pričom to bolo jasné viac ako 90 % vegánov.
Dôvody pre vegetariánsku a vegánsku stravu
Mnohí účastníci uviedli šokujúci zážitok, napríklad video o krutosti pri chove zvierat alebo na bitúnkoch, ako jeden z najčastejších dôvodov ich vegetariánskej alebo vegánskej stravy. Zdá sa, že pri ďalšom vývoji smerom k vegetariánskemu alebo vegánskemu životnému štýlu je rozhodujúce, koľko vedomostí budete naďalej získavať. Univerzita v Regensburgu uvádza:
"Je tu príležitosť získať vedomosti, ktoré presahujú očividné súvislosti tým, že sa budú ďalej zaoberať témami ako chov zvierat a živočíšny priemysel, životné prostredie, výživa a zdravie, ale aj praktická implementácia vegánskeho životného štýlu v každodennom živote, ako je zabíjanie zvierat pre mäso. Ale je tu aj možnosť využiť prvotný šok ako príležitosť vzdať sa mäsa, no niektoré veci radšej nevedieť do detailov, aby si nezaťažil vlastné svedomie – alebo preto, že syr chutí príliš lákavo."
zdroj: vegan-news.de