Prieskum: 51 % Európanov a 48 % Britov znižuje spotrebu mäsa...naozaj?
Nedávny celoeurópsky prieskum odhaľuje pozitívne zistenia týkajúce sa prechodu na rastlinné potraviny.
51 % konzumentov mäsa v Európe tvrdí, že aktívne znižuje svoju ročnú spotrebu mäsa , čo ukazuje výrazný nárast zo 46 % v roku 2022; a v Spojenom kráľovstve 48 % spotrebiteľov znižuje príjem mäsa, keďže pätina spotrebiteľov nakupuje rastlinné mäso aspoň raz týždenne.
Realizované organizáciou na zvyšovanie povedomia o potravinách ProVeg International v spolupráci s Univerzitou v Kodani a Gentskou univerzitou a financované z projektu Smart Protein; prieskum sa pýtal 7 500 jednotlivcov z desiatich európskych krajín vrátane Rakúska, Dánska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Poľska, Rumunska, Španielska a Spojeného kráľovstva, aby získali prehľad o preferenciách rastlinných potravín, stravovacích návykoch a preferovaných nákupoch. .
Podľa prieskumu bolo primárnou motiváciou pre zníženie spotreby mäsa zdravie (47%), najmä v Rumunsku a Taliansku, po ktorom nasledovali obavy o životné prostredie (29%), najmä v Dánsku a Holandsku. Dobré životné podmienky zvierat boli významné (26 %), najmä v Nemecku a Holandsku.
48 % Britov vraj znižuje spotrebu mäsa
Prieskum zdôrazňuje, že takmer polovica dospelých vo Veľkej Británii (48%) hlási zníženie príjmu mäsa, pričom 22% tvrdí, že kupuje rastlinné kuracie alebo hovädzie výrobky, 19% rastlinné bravčové mäso alebo morské plody a 35% rastlinné mlieko aspoň raz týždenne.
Okrem toho prieskum odhalil, že viac ako tretina spotrebiteľov v Spojenom kráľovstve si želá, aby si mohli kúpiť viac rastlinného mäsa, pričom takmer 75% (najvyššie percento zo všetkých krajín) si vybralo supermarkety ako preferované miesto na nákup týchto výrobkov. Okrem toho 57% opýtaných vo Veľkej Británii uviedlo, že podporujú opatrenia, ktoré pomáhajú poľnohospodárom pestovať plodiny pre rastlinné potraviny.
Napriek týmto pozitívnym číslam vo Veľkej Británii sa však Briti najviac obávali nákladov na rastlinné potraviny, pričom 43% uviedlo, že sú "príliš drahé" a 37% uviedlo, že nechutia dobre. Linus Pardoe z Good Food Institute Europe povedal: "Napriek prudko rastúcemu dopytu po rastlinných potravinách vo Veľkej Británii spotrebitelia s väčšou pravdepodobnosťou povedia, že existujúce výrobky sú príliš drahé a nie sú dostatočne chutné. Vláda a britské podniky musia investovať do výskumu a infraštruktúry, aby znížili ceny a zlepšili kvalitu, čím sa tieto udržateľné potraviny stanú atraktívnejšími a široko dostupnými."
Počet ľudí ktorý obmedzujú mäso (flexitariáni) ale klesá
Ďalšie zaujímavé body zo štúdie zahŕňajú nasledujúce.
- Strukoviny sa stali obľúbenými rastlinnými potravinami európskych spotrebiteľov: 66 % Európanov tvrdí, že strukoviny konzumuje aspoň príležitostne, pričom 53 % vyjadrilo želanie konzumovať ich častejšie.
- Pokiaľ ide o typy stravy, 27 % európskych spotrebiteľov sa identifikuje ako flexitariáni, čo prekvapivo ukazuje pokles o 10 % v porovnaní s 30 % v roku 2021. 29% Baby Boomers, 27% generácie X, 28% mileniálov a 26% generácie Z uviedlo, že sú flexitariáni.
- Zo štúdie takisto vyplýva, že 46 % Európanov tvrdí, že si osvojilo bezmäsitý životný štýl už viac ako dva roky (flexitariánsky, vegánsky, vegetariánsky, pescetársky) a počet Európanov, ktorí konzumujú aspoň jednu rastlinnú alternatívu potravín raz týždenne, sa zvýšil z 21 % v roku 2021 na 28 %.
- Pokiaľ ide o nákupy, pohodlné rastlinné alternatívy konzumované doma vedú so 67%, zatiaľ čo supermarkety zostávajú primárnym zdrojom rastlinných nákupov so 60%. Zaujímavé je, že 46 % Európanov uvádza zvýšenú dôveru v rastlinné alternatívy v porovnaní s obdobím pred dvoma rokmi.
·Prieskum zistil, že 62% respondentov uprednostňuje potravinové výrobky bez daní, ktoré podporujú environmentálne a zdravotné hodnoty.
"Rastúci počet ľudí sa rozhoduje znížiť príjem mäsa a tvorcovia politík a priemysel môžu využiť tieto poznatky na prijímanie príslušných rozhodnutí o výrobe a propagácii rastlinných potravín," komentuje Jasmijn de Boo, generálna riaditeľka ProVeg International.
Všetky tieto dáta sú však v protiklade s európskymi štatistikami, kde spotreba mäsa obyvateľstva neustále každoročne stúpa.
zdroj: vegconomist.com