Predaj rastlinných potravín v Austrálii zažíva exponencionálny rast

21.10.2021

Austrálske supermarkety teraz  už ponúkajú viac ako 250 rastlinných alternatív mäsa. 

Podľa skupiny pre ochranu spotrebiteľa CHOICE dosahuje trh s rastlinnými potravinami v Austrálii nové rekordy. Vegánske a vegetariánske produkty zaberajú viac miesta v regáloch supermarketov - niekedy však za vyššiu cenu pre nakupujúcich.

Prieskum

Organizácia CHOICE spravila prieskum na vzorke 1 096 Austrálčanov na rôzne témy, vrátane rastlinnej "revolúcie". Výskumníci vyhodnotili údaje, aby sa uistili, že sú reprezentatívne pre celú populáciu krajiny. Zahŕňal to vek, štát, pohlavie, príjem domácnosti a vzdelanie.

Deväť percent opýtaných sa považuje za "flexitariánov" - tento termín sa používa pre tých, ktorí sú väčšinou vegetariáni, ale niekedy jedia mäso. Tri percentá tvrdia, že sú pescatariáni, čo znamená, že jedia ryby, ale nie iné druhy mäsa. A päť a dve percentá sa identifikujú ako vegetariáni a vegáni. Je pozoruhodné, že viac ako polovica (55 percent) vegánskych a vegetariánskych účastníkov uviedla, že sa stali vegánmi alebo vegetariánmi za posledných 5 rokov.

Jedenásť percent nevegánov uviedlo, že by v nasledujúcich piatich rokoch uvažovalo o úplnom prechode na rastlinnú stravu. Okrem toho 29 percent všetkých účastníkov už pije rastlinné aspoň raz týždenne. A dokonca aj tí, ktorí stále jedia mäso, ho obmedzujú. Univerzita v Adelaide uvádza, že 19,8 percent Austrálčanov aktívne znižuje príjem mäsa .

'Exponenciálny rast'

Je preto vhodné, že spoločnosti zvyšujú svoju rastlinnú výrobu potravín. Nezávislý think tank Food Frontier preskúmal tento nárast, ktorý CHOICE označuje ako "exponenciálny".

Správa Food Frontier 2020 State of the Industry zistila, že austrálsky rastlinný mäsový priemysel zdvojnásobil svoje výrobné príjmy a pracovné miesta v rokoch 2019-2020.

"Počet nových produktov v supermarketoch, ako sú hamburgery bez mäsa, rastlinné klobásy a hotové jedlá, sa za ten čas taktiež zdvojnásobil, pričom v kategórii došlo k 46-percentnému nárastu tržieb v maloobchode," povedal Thomas King, generálny riaditeľ spoločnosti Food Frontier.

Teraz austrálske supermarkety ponúkajú viac ako 250 alternatívnych mäsových výrobkov. A viac ako polovicu z nich vyrábajú austrálske spoločnosti, dodáva.

Zdravšie alternatívy

Rastúci sklon spotrebiteľov k rastlinným potravinám je podľa národne reprezentatívneho prieskumu skupiny pre prieskum trhu Colmar Brunton motivovaný predovšetkým zdravím.

A hoci sa živočíšny potravinársky priemysel pokúsil zvrátiť tvrdenia, že vegánske náhrady sú zdravé, niektoré výskumy naznačujú opak. Food Frontier minulý rok vykonal nutričnú analýzu spracovaného živočíšneho mäsa a 95 rastlinných mäsových výrobkov.

"V porovnaní s konvenčnými mäsovými klobásami, hamburgermi, slaninou a hydinou, rastlinné alternatívne mäsové produkty sú v priemere nutrične porovnateľné alebo lepšie," povedal King. "Pre tých Austrálčanov, ktorí chcú znížiť spotrebu mäsa, ktorí stále chcú, aby sa na grile hodil hamburger-rastlinné mäso môže slúžiť ako zdravšia alternatíva."

Vegánska daň

Asi tretina (32 percent) účastníkov prieskumu CHOICE označuje náklady ako prekážku vegánstva. Skupina na ochranu spotrebiteľov poznamenala, že spracované potraviny na rastlinnej báze sú "často drahšie" ako ich mäsové náprotivky (ktoré sú dotované štátom).

Jedinečné prísady a metódy spracovania, nedostatok úspor z rozsahu a mimoriadne náklady na distribúciu môžu zvýšiť tieto ceny. A v niektorých prípadoch oportunistický marketing priniesol spoločnostiam zavádzanie existujúcich produktov s vegánskymi značkami spolu so zvýšením cien.

Jedna značka majonézy predávala svoju vegánsku verziu o takmer 40 percent viac ako pôvodnú-aj keď obe boli vyrobené z rastlinných surovín.

zdroj: plantbasednews.org

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky