Prečo vegáni nejedia med?

Byť vegánom nebolo nikdy také jednoduché vďaka obrovskej škále vegánskych alternatívnych produktov a vegánskych sortimentov.
Vegáni vedia, že sa majú vyhýbať všetkému, čo bolo vyrobené zo zvierat alebo živočíšnych produktov, no potom sú tu niektoré produkty, ktoré sú v strave zakázané a ktoré sa do nej nehodia, vrátane medu. Ale prečo sa med považuje za nevhodný pre vegánov?
Prečo vegáni nejedia med?
Dôvod, prečo sa vegáni vyhýbajú medu, je ten, že produkcia nektáru môže byť škodlivá pre včely. Podľa Vegan Society med vyrábajú včely pre včely a ich zdravie môže byť obetované, keď ho zbierajú ľudia. Keď ľudia dajú včelám cukrovú substanciu, ktorá nahradí prijatý med, chýbajú im základné živiny, ktoré potrebujú, a môže to ovplyvniť ich životnosť .
Navyše, pri bežnom komerčnom včelárstve - chove včiel so zámerom predať výnosy medu - sa medonosné včely chovajú špeciálne na zvýšenie produktivity. Toto selektívne šľachtenie zužuje genofond populácie a zvyšuje náchylnosť na choroby a rozsiahle úhyny.
Choroby možno zavliecť a šíriť aj dovozom nepôvodných druhov včiel na použitie v úľoch. Tieto choroby sa potom môžu rozšíriť na rastliny a voľne žijúce zvieratá, s ktorými včely interagujú, čím narušia životný cyklus.
Existujú vegánske alternatívy k medu?
Našťastie pre vegánov (alebo ľudí, ktorí sa snažia jesť šetrnejšie k včelám) existuje niekoľko alternatív medu, ktoré majú podobnú chuť alebo požadovaný účinok (napríklad pri pečení).
Medzi tieto vegánske alternatívy patrí datľový sirup, javorový sirup... melasa, agávový nektár, púpavový med atď. Vývoj však ide aj v tejto oblasti dopredu, a tak ako pri mäse a mlieku, aj pri mede vznikajú kultivované identické alternatívy bez nutnosti využívania zvierat.
zdroj: metro.co.uk