Prečo nie sú všetky vína vegánske?

Nie je všetko víno vegánske? Krátka odpoveď je nie.
Napriek tomu, že je víno primárne vyrobené iba z hrozna, kvasníc a cukru, často nie je vegánske. Čo potom robí víno vegánskym? Alebo by možno bola lepšia otázka, čo robí víno nie vegánskym?
Všetko je to o použití niečoho, čo sa nazýva finovacie prostriedky alebo finingy. Najdôležitejšou súčasťou procesu výroby vína je kvasenie. Toto je proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry z hroznovej šťavy na alkohol.
Ak to nie je kontrolované, môže to spôsobiť veľmi variabilné výsledky, ktoré ovplyvnia konečnú chuť vína. Preto sa musí proces starostlivo riadiť nahromadenými poznatkami a múdrosťami generácií vinárov.
Proces fermentácie často vytvára vo víne prírodné organické sedimenty. Aj keď sú tieto látky úplne neškodné na konzumáciu, môžu dať tekutine trochu zakalený alebo zakalený vzhľad. Môžu mať tiež vplyv na chuť a arómu vína.
Na to, aby sme odstránili akýkoľvek nežiaduci sediment a dali vínu jasný a jasný vzhľad, na aký sme zvyknutí, vinár používa celý rad látok, ktoré sa súhrnne nazývajú čírenie.

Tieto filtračné činidlá sa kombinujú s nežiaducim sedimentom a spájajú sa do polotuhej látky, ktorú je potom možné z vína ľahko odstrániť. Čistiace látky však často obsahujú vaječný bielok, mlieko a isinglass, produkt pochádzajúci z rýb. Pretože látky nie sú vegánske, víno tiež nie je vegánske.
Aj keď môžete tvrdiť, že hotové víno v skutočnosti tieto živočíšne produkty neobsahuje, pretože sú odfiltrované, môžu tu byť stále malé stopové množstvá. Pre vegánov to jednoducho nie je dosť dobré.
Navyše, mnohí z nás sa nevyhýbajú iba konzumácii a konzumácii živočíšnych produktov, vyhýbajú sa tiež akejkoľvek výrobe, v ktorej sa živočíšne produkty používajú.
Kde nájdem vegánske víno?
Našťastie, s nárastom vegánskeho životného štýlu a zvýšeným záujmom o vegánske výrobky, existuje oveľa väčší výber vín vhodných pre vegánov, ktorí používajú alternatívne číriace prostriedky, ktoré nie sú vyrobené zo živočíšnych produktov.
Medzi ne obvykle patrí bentonit (prírodný produkt získaný z ílu) alebo želatína vyrobená z hrášku.
Je bio víno vegánske?

Častou mylnou predstavou je, že všetky organické vína sú tiež vegánske. Organické vinárstvo je z veľkej časti o podmienkach, v ktorých sa pestuje hrozno . Zatiaľ čo to, čo robí víno vegánskym, má oveľa viac spoločné s metódou výroby vína .
Zjednodušene povedané, nie každé bio víno je vegánske a nie každé vegánske víno musí byť nevyhnutne bio.
Tejto téme sme sa celkom dobre venovali v predchádzajúcom blogu , ale aby som stručne pripomenul, organické víno je v najširšom slova zmysle víno vyrobené z hrozna, ktoré sa pestuje bez použitia pesticídov.
Väčšina organických vín však využíva skôr moderné vinárske metódy ako vegánske procesy. Hlavné výhody ekologického vína sú pre pôdu, divokú zver a životné prostredie .
Čo je potrebné sledovať pri výbere vína
Pretože číridlá sú činidlá pri spracovaní, nemusia byť v súčasnosti uvedené v zložkách vína.
To znamená, že môže byť veľmi ťažké skontrolovať, či je vaše víno vegánske, pokiaľ nie je prírodné, nefiltrované alebo na etikete nie je výslovne uvedené, že je vhodné pre vegánov.
Jedným z príkladov je spoločnosť Terra Organica, kde sú všetky vína rovnako ako ekologické, stopercentne vegánske a vyrobené bez použitia živočíšnych produktov.
zdroj: veganlifemag.com