Prečo nám klamú o mlieku?

01.04.2022

Na stavbu silných kostí potrebujete mlieko a iné mliečne výrobky, však? Veď tak nás to učia od mala.

 Pre naše zdravie by sme mali prejsť na rastlinné mlieko. Predaj mandľového mlieka a ovseného mlieka prudko stúpa, zatiaľ čo mliečne výrobky strácajú podiel na trhu medzi spotrebiteľmi, ktorí sa obávajú rastových hormónov, inzulínu a estrogénu, ktoré sa všetky dostanú do vášho tela, keď konzumujete mliečne výrobky.

Nové rastlinné mlieka nahrádzajú mliečne a ponúkajú možnosti, ktoré sú vo vašich cereáliách alebo káve rovnako chutné ako pôvodné, takže otázka "Je pre vás mlieko zlé?" A myšlienka prechodu na rastlinné mlieko je zbytočná. Pre každého, kto má pocit, že je "závislý" na syroch , je na tejto myšlienke niečo pravdy, pretože kazeín v mlieku aj syre pôsobí na dopamínové receptory v mozgu, takže je to podobne ťažké, ako prestať fajčiť.

Pokiaľ ide o našu potrebu vápnika, vitamínov a bielkovín v mlieku, boli sme o mliečnych výrobkoch zavádzaní. "Pozitívne správy týkajúce sa mlieka a mliečnych výrobkov sú podporované priemyslom aj vládou," hovorí Dotsie Bausch, olympijská medailistka v cyklistike a výkonná riaditeľka organizácie Switch4Good , ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o nebezpečenstvách mliečnych výrobkov, pričom dodáva, že ani väčšina lekárov nie je úplne informovaná. uvedomujúc si zdravotné nebezpečenstvá mlieka a mliečnych výrobkov, pretože sa málo trénujú v oblasti výživy. 

"Vďaka masívnym marketingovým rozpočtom predsedníctva a loby mliekarenského priemyslu väčšina ľudí počuje len to, čo chce, aby počuli v odvetví."

V nie tak malom klamstve, mliečne výrobky nie sú zdravé jedlo alebo nápoj, o ktorom si myslíte, že áno, čo je jeden z dôvodov, prečo Kanada nedávno odstránila mliečne výrobky zo svojich národných odporúčaní pre potraviny a čím skôr prestanete konzumovať mliečne výrobky, tým lepšie.

Keď sa zbavíte mlieka a mliečnych výrobkov , znížite aj riziko viacerých chorôb a znížite svoju stopu na životné prostredie. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, čo robí mlieko s vaším telom, tu je osem dôvodov, prečo sa definitívne zbaviť mlieka.

1. Zvyšuje riziko srdcových chorôb

Mlieko je hlavným zdrojom nasýtených tukov v americkej strave, hovorí Lee Crosby, RD, manažér nutričného vzdelávacieho programu vo Výbore lekárov pre zodpovednú medicínu. Mliečne výrobky majú vysoký obsah tuku a sú nabité cholesterolom a štúdie ukázali, že diéty s vysokým obsahom nasýtených tukov a cholesterolu zvyšujú riziko srdcových chorôb, ktoré sú v USA zabijakom číslo jeden u mužov a žien.

Pohár plnotučného mlieka obsahuje 150 kalórií a 8 gramov tuku, z toho 5 nasýtených a 24 miligramov (mg) cholesterolu. Podľa American Heart Association je známe, že nasýtené tuky zvyšujú LDL ("zlý") cholesterol, čo zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice.

"Mliečne výrobky sú spojené s ďalšími dvoma hlavnými chorobami, cukrovkou 2. typu a Alzheimerovou chorobou," hovorí Crosby. A výber nízkotučného alebo odstredeného mlieka, hoci nemusí obsahovať nasýtené tuky, má stále cholesterol a prichádza s rovnakými potenciálne škodlivými vedľajšími účinkami.

2. Nie je to jediný spôsob, ako vybudovať silné kosti

Vápnik je jednou zložkou mlieka a keďže vápnik je stavebným kameňom zdravia kostí, mlieku sa už dlho pripisuje podpora zdravia kostí. Fakty však nie sú také jasné, podľa Crosbyho, ktorý zdôrazňuje: "Krajiny s najvyšším príjmom mliečnych výrobkov majú najvyšší výskyt osteoporózy."

Štúdie nepreukázali definitívnu súvislosť medzi príjmom mliečnych výrobkov a nižším výskytom zlomenín kostí. Vápnik si môžete vybrať z listovej zeleniny, vrátane špenátu, kelu, ružičkového kelu a iných rastlinných zdrojov. Strukoviny ako fazuľa majú tiež vysoký obsah vápnika , rovnako ako tofu. Vápnik môžete získať z čiernej melasy (v čaji alebo pečive) a nájsť obohatené rastlinné mlieko alebo pomarančový džús, ktorý obsahuje vápnik.

3. Zvýšené riziko rakoviny

Zvýšené riziko rakoviny je ďalším hlavným dôvodom, prečo sa vyhnúť mliečnym výrobkom. Mlieko sa spája s rakovinou prsníka a inými druhmi rakoviny, najmä s tými, ktoré sa považujú za "hormonálne", ako je rakovina prostaty. U mužov sa zistilo, že každodenné pitie kravského mlieka zvyšuje riziko pokročilého karcinómu prostaty trojnásobne, podľa štúdie z American Journal of Epidemiology.

Ďalšia štúdia v časopise American Journal of Clinical Nutrition odhalila o 32 percent zvýšené riziko rakoviny prostaty u mužov, ktorí mali 2,5 porcie mliečnych výrobkov denne oproti menej ako polovici porcie denne.

Ďalšie štúdie odhaľujú súvislosť medzi pitím plnotučných mliečnych výrobkov a zvýšeným rizikom rakoviny prsníka . Nedávna štúdia v International Journal of Epidemiology zistila, že ženy, ktoré pili len dva až tri poháre plnotučného kravského mlieka denne, zvýšili riziko rakoviny prsníka až o 80 percent.

Medzi pacientmi, ktorí prežili rakovinu prsníka, môžu mliečne výrobky zvýšiť riziko recidívy, zistil výskum. V štúdii u žien, ktoré už mali rakovinu prsníka, vedci zistili, že konzumácia jednej alebo viacerých porcií vysokotučných mliečnych výrobkov denne zvýšila riziko úmrtnosti o 49 percent v porovnaní so ženami, ktoré konzumovali menej ako polovicu porcie denne. Štúdia z Journal of the National Cancer Institute. Niekoľko ďalších štúdií ukazuje, že mliečne výrobky môžu tiež zvýšiť riziko rakoviny vaječníkov.

4. Vysoký obsah estrogénu

Jedným z vinníkov, ktorí riadia tieto druhy rakoviny, je estrogén. Zatiaľ čo mlieko vždy obsahovalo estrogén, teraz je vyšší, keďže moderné mliekarne doja kravy do tehotenstva. "Estrogény v mliečnych výrobkoch spolu s ďalšími zložkami mlieka môžu byť dôvodom, prečo sa zistilo, že spotrebitelia majú vyššie hladiny estradiolu, typu estrogénu v krvi," hovorí Crosby. Estrogén sa cez mliečne výrobky dostáva k ľuďom, a preto sa objavuje toľko štúdií o spojitosti medzi plnotučnými mliečnymi výrobkami a hormonálnou rakovinou.

Mliečne výrobky obsahujú rastový faktor podobný inzulínu nazývaný IGF-1, ktorý spôsobuje, že vaše telo zvyšuje produkciu IGF-1, rastového hormónu. To je výhodné, ak ste mláďa - "z 80-kilového teľaťa sa to stane 1400-kilovou kravou," hovorí Crosby - ale nie pre ľudí.

Niektoré mlieko navyše obsahuje rastové hormóny alebo rekombinantný bovinný rastový hormón (rBGH), ktorý sa podáva kravám na zvýšenie produkcie mlieka. Podľa American Cancer Society majú kravy liečené rBGH tendenciu vyvinúť viac infekcií vemena (mastitídy) a týmto kravám sa podáva viac antibiotík ako kravám, ktorým sa rBGH nepodáva. Ako to ovplyvňuje ľudské zdravie? Dôkazy sú nepresvedčivé.

Zatiaľ čo FDA uviedol, že hladiny sú bezpečné pre ľudskú spotrebu, ak sa chcete vyhnúť všetkým rastovým hormónom, môžete si vybrať mliečne výrobky na rastlinnej báze .

5. Spôsobuje zápal

Športovci sú videní pózovať v reklamách na mlieko a čokoládové mlieko sa predáva ako regeneračný nápoj, no zdá sa, že mliečne výrobky spôsobujú nadmernú tvorbu hlienu a zápaly, čo môže brániť športovému výkonu, vysvetľuje Bausch. Príliš veľa hlienu môže sťažiť dýchanie pri námahe a keď je dýchanie ovplyvnené, váš výkon trpí.

A čo viac, mliečne výrobky môžu spôsobiť zápal, čo znamená, že vašim bunkám bude trvať dlhšie, kým sa zotavia, takže možno nebudete môcť opäť úplne napadnúť svaly a kĺby, kým zápal neustúpi, alebo sa pri pokuse zraniť, čo zažil Bausch.

"Mlieko je zápalové jedlo a športovci neustále bojujú so zápalom, aby si napravili pokazené svaly a vrátili sa do tréningu," hovorí a dodáva, že akonáhle opustila mliečne výrobky, čas na zotavenie sa dramaticky skrátil, takže mohla trénovať v rovnakú úroveň vysokej intenzity častejšie. "Ak máte zápal, nie ste na tom najlepšie, a kým sa nevzdáte mliečnych výrobkov, nepoznáte svoj skutočný limit."

6. Skleníkové plyny a spotreba vody

Chov dojníc využíva viac skleníkových plynov a spotrebuje viac vody ako produkcia väčšiny rastlinného mlieka. "Mlieko je rozsudkom smrti pre životné prostredie," hovorí Bausch. "Zaberá pôdu a vodu našej planéty a zároveň ju znečisťuje." Odpad z mliečnej farmy s 2500 kravami sa rovná odpadu z mesta veľkosti Minneapolisu.

Na výrobu jedného litra kravského mlieka je potrebných 1000 litrov vody. "To je viac ako akékoľvek rastlinné mlieko, vrátane mandlí," hovorí Bausch a poznamenáva, že mandle potrebujú viac vody na rast ako väčšina iných rastlín. Mliečne farmy sú tiež znečisťovateľmi ovzdušia; produkcia kravského mlieka sa podieľa 38 percentami na skleníkových plynoch, ktoré vznikajú zo všetkých excentrických emisií, čo je vedecký termín pre kolektívne kravské odgrgnutie a prdenie z dojníc.

7. Neznášanlivosť laktózy 

Laktóza je cukor, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mlieku. Možno si neuvedomíte, že máte citlivosť na laktózu, kým neprestanete s mliečnymi výrobkami a neuvidíte, či sa necítite menej nafúknutí alebo zápal.

68 percent svetovej populácie má takzvanú malabsorpciu laktózy , čo je forma intolerancie laktózy, ktorá sa prejavuje tráviacimi problémami alebo hnačkou, nadúvaním, plynatosťou alebo zápalom alebo inými fyzickými reakciami po konzumácii laktózy.

Najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či máte neznášanlivosť alebo citlivosť na laktózu, je vynechať mlieko a mliečne výrobky a zistiť, či sa cítite lepšie. Ak ho občas pridáte späť a pociťujete príznaky, je pravdepodobné, že máte citlivosť na laktózu.

8. Rastlinné mlieka a smotany sú lepšie ako kedykoľvek predtým

Dobrá správa? Nielenže nepotrebujete mliečne výrobky, ale na trhu je teraz toľko rastlinných mliečnych alternatív, že je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým vypustiť mliečne výrobky zo svojej stravy.

Zrátané a podčiarknuté: Mlieko nie je zdravé jedlo, o ktorom ste vyrastali a mysleli ste si, že ním bolo.

Existuje 8 zdravotných dôvodov, prečo sa vzdať mlieka a mliečnych výrobkov, vrátane skutočnosti, že sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny, srdcových chorôb a zápalov. 

Ak máte obavy z vápnika, vápnik, ktorý potrebujete, môžete získať z listovej zeleniny a iných potravín rastlinného pôvodu. Dobrá správa? Nielenže nepotrebujete mliečne výrobky, ale na trhu je teraz toľko rastlinných mliečnych alternatív, že je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým vypustiť mliečne výrobky zo svojej stravy. 

zdroj: thebeet.com

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky